In dit artikel geeft een ambulant begeleider haar reflectie op het persoonlijke verhaal van Willem, kind van verstandelijk beperkte ouders. Beide artikelen zijn eerder gepubliceerd in ons ledenblad MagaSien (zomer 2021).
Reflectie van een ambulant begeleider
‘Willem vertelt dat hij van jongs af aan steeds meer huishoudelijke taken op zich moest nemen. Kinderen van verstandelijk beperkte ouders moeten al heel snel volwassen worden. Ik probeer zelf altijd te kijken wat ervoor nodig is om de taken die op de schouders van kinderen rusten zo minimaal mogelijk te maken. Wat mij ook opvalt aan zijn verhaal is dat de school niets heeft gedaan. Scholen hebben een heel belangrijke signalerende functie. Juíst de stille kinderen vind ik zelf het meest zorgwekkend. Je verliest ze snel uit het oog.
Ouderschap
Een lastige vraag bij de hulp aan ouders met een verstandelijke beperking is wanneer het ouderschap goed genoeg is. Je ziet vaak dat ouders nog wel aan de basisvoorwaarden kunnen voldoen als de kinderen jong zijn, maar niet als ze al wat ouder zijn. Dan lukt het de ouders niet om bijvoorbeeld te helpen met het huiswerk of andere opvoedkundige taken uit te voeren. Op welk moment is het dan niet meer goed genoeg?’
Aandacht
Om ervoor te zorgen dat we normaal begaafde kinderen met verstandelijk beperkte ouders kunnen helpen wanneer nodig, is het belangrijk dat alle professionals rondom het gezin goed met elkaar samenwerken en er één duidelijke regievoerder is. Partijen rondom het gezin moeten zich ook verantwoordelijk voelen voor het normaal begaafde kind en signaleren als er iets aan de hand is. Ik denk dat er veel gezinnen zijn met verstandelijk beperkte ouders waar geen hulp is, terwijl de kinderen dat wel nodig hebben. Dat zou niet mogen kunnen!’
Het verhaal van Willem en bovenstaande reflectie zijn met toestemming van het ministerie van VWS ingekort overgenomen uit de bundel ‘Ik ben er óók nog’.
Uit privacyoverwegingen is de naam ‘Willem' gefingeerd.
Werkgroep KVBO
De ervaringsdeskundigen van onze werkgroep normaal begaafde kinderen van verstandelijk beperkte ouders (KVBO) zetten zich al ruim tien jaar met hart en ziel in voor de erkenning van deze groep. In verschillende workshops en artikelen staan hun persoonlijke verhalen centraal. Wij willen dat zij – en niet alleen hun ouders – gezien worden! Hun verhalen raken mensen, geven inzicht en helpen hulpverleners te focussen op het grote belang van deze kinderen.
Met hetzelfde doel is in samenwerking met de Christeljke Hogeschool Ede (CHE) de masterclass ‘Perspectief van het kind’ ontwikkeld. Kijk voor meer informatie. De werkgroep KVBO organiseert naast workshops ook lotgenotencontact voor volwassenen en zet zich in voor belangenbehartiging richting beleidsmakers binnen de zorg en politiek. Wil je meer weten? Kijk dan hier of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Dit artikel is verschenen in het zomernummer van MagaSien in 2021. Iedereen die lid is van Sien ontvangt drie keer per jaar dit magazine, boordevol verhalen en inspiratie die jou als ouder, broer, zus of kind van iemand met een verstandelijke beperking verder helpe. Wil jij MagaSien ook in je brievenbus? Word dan lid van Sien voor maar € 39 per jaar!