Levensfases

Ik ben anders net als jijJij bent anders net als ik

Als je kind een verstandelijke beperking heeft, komen er in elke levensfase nieuwe vragen op je af. Als je kindje net geboren is, als hij of zij naar school gaat, bij het meerderjarig worden én als je kind, broer of zus 'op leeftijd' komt. Als je zelf normaal begaafd bent en je ouders een verstandelijke beperking hebben, loop je weer tegen heel andere vragen aan.

Wij hebben de belangrijkste informatie per levensfase voor je op een rijtje gezet.

Als je een kindje krijgt met een beperking lijkt je wereld in te storten en komt er als ouder veel op je af. Het kost tijd om het nieuws van de diagnose te verwerken. De wereld staat op zijn kop en toekomstverwachtingen zijn anders dan verwacht. Je vraagt je af waarom en waarom wij?

Na de geboorte van je kind is er veel gebeurd. Je hebt moeten leren accepteren en omgaan met een kind met een beperking. Een proces van vallen en opstaan, verwachtingen bijstellen, lief en leed delen, begrip krijgen van dierbaren of juist ontwijkend gedrag. Teveel om op te noemen. Als je kind (tussen 3 - 18 jaar) met een beperking thuis woont en veel zorg (Wlz) nodig heeft, kan je dubbele kinderbijslag aanvragen. Want er zijn vaak extra zorgtaken o.a. over de gezondheid. De ervaring leert dat ouders meestal vernieuwd evenwicht vinden en nieuwe doelen gaan stellen voor zichzelf en hun kind, bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs en ondersteuning.

Voor kinderen met een beperking is de leeftijd van 18 jaar een nieuwe en belangrijke mijlpaal. Ook al kan je kind waarschijnlijk niet zelfstandig wonen of werken, toch is hij of zij vanaf die leeftijd voor de wet handelingsbekwaam. Er verandert veel op het terrein van onderwijs, inkomen en zorg. Sien heeft hierover het een en ander op een rijtje gezet in deze flyer. Meer uitgebreide informatie kun je lezen in onze brochure 'Mijn kind wordt 18 - wat moet ik regelen' (gratis te downloaden voor leden). 

Mensen met een beperking worden steeds ouder en dat geldt ook voor je zoon of dochter. Het ouder worden kenmerkt zich door specifieke behoeften en aandachtspunten en een grotere kans op een 'slechte oude dag' doordat zijn of haar kwetsbaarheid op alle levensgebieden verhoogt.

Steunpunt KOVB

Opgroeien bij ouders met een verstandelijke beperking kan heel ingrijpend zijn. Vaak ervaren deze kinderen, ook in hun volwassen leven, grote problemen op allerlei gebied.

Het Steunpunt KOVB van Sien levert een bijdrage aan erkenning en herkenning voor deze doelgroep.
Dit Steunpunt bestaat uit:
- De werkgroep ervaringsdeskundigen
- De denktank professionals
- Lotgenotencontact
Informatie en advies
- Trainingen, presentaties, masterclasses
- Belangenbehartiging
- Onderzoek

KOVB staat voor normaal begaafde Kinderen van Ouders met een Verstandelijke Beperking. Hiervoor gebruikten we ook wel de afkorting KVBO

Beide afkortingen KOVB en KVBO worden op dit moment nog naast elkaar gebruikt, daar wordt hetzelfde mee bedoeld.

Persoonlijke verhalen en interviews zijn een weergave van hoe de schrijver of degene die geïnterviewd is zich een en ander herinnert en hoe dit in zijn herinnering en gevoelens blijvend een plaats gekregen heeft. Belangenvereniging Sien is hier niet aansprakelijk voor. Belangenvereniging Sien aanvaardt voorts geen enkele aansprakelijkheid voor de inhoud van door derden aangeboden informatie op deze website.

Een broer of zus hebben met een verstandelijke beperking, dat heeft grote gevolgen voor je als brus, of je nu jong bent of ouder.

Op deze pagina onder andere boekentips, websites, social media kanalen, Youtube filmpjes, documentaires speciaal voor brussen (een BRoer of zUS van een iemand met een beperking of ondersteuningsbehoefte).

Als broer of zus heb je vaak een belangrijke rol in het leven van je broer of zus met een verstandelijke beperking. Vaak naast je ouders, soms ook in plaats van hen.
Samen met Dit Koningskind start Sien een denktank Brussen. Een plek om met elkaar na te denken over specifieke vragen en behoeften van broers en zussen. De denktank zal twee keer per jaar (online) bij elkaar komen. Wil je meedenken? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!