Levensfases

Ik ben anders net als jijJij bent anders net als ik

Als je kind een verstandelijke beperking heeft, komen er in elke levensfase nieuwe vragen op je af. Als je kindje net geboren is, als hij of zij naar school gaat, bij het meerderjarig worden én als je kind, broer of zus 'op leeftijd' komt. Als je zelf normaal begaafd bent en je ouders een verstandelijke beperking hebben, loop je weer tegen heel andere vragen aan.

Wij hebben de belangrijkste informatie per levensfase voor je op een rijtje gezet.

Als je een kindje krijgt met een beperking lijkt je wereld in te storten en komt er als ouder veel op je af. Het kost tijd om het nieuws van de diagnose te verwerken. De wereld staat op zijn kop en toekomstverwachtingen zijn anders dan verwacht. Je vraagt je af waarom en waarom wij?

Na de geboorte van je kind is er veel gebeurd. Je hebt moeten leren accepteren en omgaan met een kind met een beperking. Een proces van vallen en opstaan, verwachtingen bijstellen, lief en leed delen, begrip krijgen van dierbaren of juist ontwijkend gedrag. Teveel om op te noemen. Daarnaast zijn er vaak extra zorgen over de gezondheid. Toch leert de ervaring dat ouders hier meestal sterker uitkomen en nieuwe doelen gaan stellen voor zichzelf en hun kind, bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs en ondersteuning.

Voor kinderen met een beperking is de leeftijd van 18 jaar een nieuwe en belangrijke mijlpaal. Ook al kan je kind waarschijnlijk niet zelfstandig wonen of werken, toch is hij of zij vanaf die leeftijd voor de wet handelingsbekwaam. Er verandert veel op het terrein van onderwijs, inkomen en zorg. Sien heeft hierover het een en ander op een rijtje gezet in deze flyer. Meer uitgebreide informatie kun je lezen in onze brochure 'Mijn kind wordt 18 - wat moet ik regelen' (gratis te downloaden voor leden). 

Mensen met een beperking worden steeds ouder en dat geldt ook voor je zoon of dochter. Het ouder worden kenmerkt zich door specifieke behoeften en aandachtspunten en een grotere kans op een 'slechte oude dag' doordat zijn of haar kwetsbaarheid op alle levensgebieden verhoogt.

Opgroeien bij ouders met een verstandelijke beperking kan heel ingrijpend zijn. Vaak ervaren deze kinderen, ook in hun volwassen leven, grote problemen op allerlei gebied. Sien vraagt met de werkgroep KVBO, waarin ervaringsdeskundigen zitten, om erkenning en herkenning  voor deze doelgroep.