Levensfases-Informatie en advies

Ik ben anders net als jijJij bent anders net als ik

Het Steunpunt KOVB biedt informatie en advies

Als professional loop je soms tegen vragen aan bij normaal begaafde kinderen van ouders met een verstandelijke beperking. Wat kan je hen aanbieden en welke mogelijkheden zijn er om te verwijzen?

Handelingsverlegen

Voor hulpverleners is het vaak lastig om deze problemen te herkennen en passende steun en aandacht te geven.

Normaal begaafde kinderen van ouders met een verstandelijke beperking doen vaak hun uiterste best om onzichtbaar te blijven. Ze voelen zich vaak ontzettend verantwoordelijk. Uit loyaliteit naar hun ouders proberen ze problemen verborgen te houden. Ook angst voor hulpverleners speelt soms mee. Ze willen niet dat zij of hun broertjes en zusjes uit huis geplaatst worden.
Deze kinderen vallen eigenlijk tussen wal en schip omdat de aandacht vaak meer naar de ouders toegaat. Ze redden zich vaak net, hun problemen zijn vaak niet zichtbaar genoeg om alarmbellen af te laten gaan. Maar het kost deze kinderen ontzettend veel kracht en energie om steeds te vechten voor hun plekje. Om gewoon kind te kunnen zijn. 

Meer informatie over kinderen van ouders met een (licht) verstandelijke beperking (KOVB) vind je op de website KOVB: kinderen van ouders met een verstandelijke beperking. Het kan gaan om één of beide ouders, en om hun jonge of volwassen kinderen. Werk je als professional met gezinnen? Je vindt hier informatie, tips en handige tools om de KOVB-groep te ondersteunen.

Heb je vragen? Laat het ons ook weten. Ook als er heel andere vragen zijn, over dit onderwerp is nog veel onbekendheid, dus schroom niet en laat het ons weten.

Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. we denken graag met je mee!

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!