Sien actueel

Ik ben anders net als jijJij bent anders net als ik

Ben jij onze nieuwe voorzitter?

Vind jij het leuk om samen te werken in een team, neem je gemakkelijk het initiatief en wil je graag een betekenisvolle vrijwilligersfunctie vervullen? Dan is de functie van voorzitter van het bestuur van onze belangenvereniging iets voor jou!

Wij zetten ons samen met duizenden leden en vrijwilligers in voor een samenleving waar mensen met een verstandelijke beperking kunnen meedoen en waar aandacht is voor hun verwanten.

Als voorzitter ben je de spil van ons bestuur en geef je richting aan onze vereniging. Ben je geïnteresseerd en wil je meer informatie horen? Bekijk dan onze video en wie weet drinken we binnenkort een kopje koffie samen.

Word jij de nieuwe voorzitter van Sien? - YouTube

Intro afbeelding voor artikel: Gezocht: Nieuwe voorzitter voor Sien

Stress meten met sensoren in kleding

Mensen met een verstandelijke beperking kunnen extra gevoelig zijn voor stress, maar kunnen zelf niet altijd aangeven dat zij stress ervaren. Als stress toeneemt, dan kan het leiden tot onbegrepen gedrag, zoals onrust, zelfbeschadiging of agressie.

In het MASQUE-project hebben onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum in samenwerking met de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking, Tilburg University, Mentech, Fontys, Saxion en de Technische Universiteit Eindhoven de gebruikerseisen onderzocht van een wearable die de eerste signalen van stressopbouw in mensen met een verstandelijke beperking herkent. Wearables zijn slimme, kleine elektronische apparaatjes die dicht op het lichaam worden gedragen, en die bijvoorbeeld informatie kunnen ‘lezen’ over het menselijk lichaam, zoals temperatuur en hartslag.

Intro afbeelding voor artikel: Doorontwikkeling: Stress meten met sensoren in kleding

De toekomst van de gehandicaptenzorg kan en mag niet bepaald worden zonder de mensen om wie het gaat een volwaardige stem te geven. Cliëntenorganisaties trekken zich nu terug uit de gesprekken met de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) rondom het landelijk akkoord ‘Transitie naar een toekomstbestendige gehandicaptenzorg’. Al langere tijd hameren KansPlus, Helpende Handen, 2CU, Dit Koningskind, EMB Nederland, LFB, Het LSR, Sien, Per Saldo, Naar-Keuze en Ieder(in) erop dat het perspectief van mensen met een beperking en hun naasten onvoldoende is geborgd in dit akkoord.

Intro afbeelding voor artikel: Cliëntenperspectief ontbreekt in transitieakkoord gehandicaptenzorg

Bescherm het recht op goede zorg! Dat is de titel van een manifest dat we vandaag namens ouders en andere verwanten van mensen met een verstandelijke beperking hebben aangeboden aan Minister Helder voor Langdurige zorg en sport. Een noodkreet! Het manifest is opgesteld door zes belangenorganisaties, waaronder Sien. Nicoline Versluys, bureauhoofd van Sien: ’Als belangenorganisatie is het onze missie om op te komen voor de kwaliteit van leven van mensen met een verstandelijke beperking en hun omgeving.’

Intro afbeelding voor artikel: Manifest: Bescherm het recht op goede zorg!

Over de kwaliteit van zorg en ondersteuning voor mensen met een verstandelijke beperking is veel te doen. Bij Sien doen we er, samen met andere organisaties, alles aan om die kwaliteit te borgen. Daarvoor is het doen van onderzoek belangrijk. De resultaten gebruiken we om ons pleidooi kracht bij te zetten. Hoe ervaar jij of je familielid met een beperking die kwaliteit op dit moment? En wat betekent dat voor de kwaliteit van jouw leven? 

Intro afbeelding voor artikel: Onderzoek Ieder(in) naar kwaliteit zorg

Wil jij je ervaring met de Participatiewet (bijstand) met ons delen?

De Participatiewet werkt namelijk totaal niet voor veel mensen met een beperking. Er ligt een te grote focus op betaald werk. Onze vrees is dat de aangekondigde wijzigingen nog altijd onvoldoende zijn om de wet passend te maken voor mensen met een beperking.

Intro afbeelding voor artikel: Deel je ervaringen met de Participatiewet

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!