Sien actueel-Agenda

Ik ben anders net als jijJij bent anders net als ik

Locatie: Houten
Datum: 07-02-2023

Op 7 februari organiseert Belangenvereniging Sien samen met Steunpunt Mantelzorg Houten een bijeenkomst voor ouders over Je kind wordt 18, wat moet je allemaal regelen? De bijeenkomst is bedoeld voor inwoners van Houten. Maar als je in de buurt woont en er toch graag bij wilt zijn, meld je gerust aan. Als er nog plek is, ben je van harte welkom.

In 2023 organiseren Belangenvereniging Sien en Steunpunt Mantelzorg Houten van ‘van Houten&co’ een aantal bijeenkomsten over thema’s rondom de meerderjarigheid van je kind met een beperking. Deze bijeenkomsten worden gehouden in Huis van Houten (boven de bibliotheek aan het Onderdoor) op de eerste verdieping van 19.30 tot 21.30 uur.

Intro afbeelding voor artikel: Bijeenkomst 18+ - Houten
Locatie: Ede
Datum: 08-03-2023

Onderwijsinstelling CHE en belangenvereniging Sien lanceren in maart opnieuw de masterclass Perspectief van het kind over de positie van kinderen die opgroeien in een gezin met verstandelijk beperkte ouders. Een vergeten groep, die de vaak heftige problemen achter de voordeur lang weet te verbergen.

Nieuwe opleiding
De training 'Perspectief van het kind' duurt twee dagen. In de masterclass ontdekken hulpverleners tegen welke problemen kinderen in deze gezinnen aanlopen en welke gevolgen dat voor de ontwikkeling van het kind heeft. Ook leren ze om een vertrouwensrelatie met het kind en de ouders op te bouwen en krijgen ze praktische handvatten om deze kwetsbare kinderen te ondersteunen en te begeleiden.

Interesse?
Meld je aan via de website van het CHE.
Aanmelden

Tussen wal en schip
`Normaal begaafde kinderen die opgroeien bij ouders met een verstandelijke beperking vormen een vergeten groep in de zorg. Ze blijven vaak ongezien bij hulpverleners en op school omdat ze in staat zijn om problemen te verbergen en bovendien ontzettend loyaal zijn. Maar als je met deze kinderen spreekt of met volwassenen die zijn opgegroeid in een gezin met verstandelijk beperkte ouders, hoor je over enorm leed', vertelt Jolanda den Hartog, consulent bij Sien.

Ouder van je ouders
Zo zijn deze kinderen op cognitief vlak hun ouders vaak al voorbij als ze zeven of acht jaar zijn, waardoor ouders niet kunnen helpen bij schoolvragen en kinderen onvoldoende gestimuleerd en uitgedaagd worden. Ook nemen kinderen vaak al op jonge leeftijd de dagelijkse zorg voor broertjes en zusjes en soms zelfs ouders over. `Die te vroege en te grote verantwoordelijkheid legt een zware druk op kinderen. Ook hoor je steeds terug dat er sprake is van een groot gevoel van onveiligheid. Deze kinderen beseffen onbewust dat ze niet op hun ouders kunnen bouwen. De onveilige hechting werkt vaak nog jaren door op allerlei terreinen in hun leven', vertelt Charlotte Figge, docent Social Work aan de CHE.

Onder de zorgradar
In Nederland groeien naar schatting duizenden kinderen op in gezinnen met verstandelijk beperkte ouders. Met de SKJ-geregistreerde masterclass willen de Sien en de CHE het bewustzijn vergroten voor de problemen van deze kinderen. De opleiding is bedoeld voor professionals die in gezinnen werken waar deze problematiek speelt. Dat kunnen ambulant begeleiders zijn, maar ook bijvoorbeeld orthopedagogen of gedragswetenschappers.

Praktisch lesprogramma
In de masterclass deelt een ervaringsdeskundige zijn of haar verhaal. Ook wordt casuïstiek besproken, tools gedeeld en oefenen hulpverleners gesprekken met behulp van een trainingsacteur. `We merken dat er in de praktijk vaak sprake is van handelingsverlegenheid bij professionals. Hulpverleners weten niet goed hoe ze hiermee moeten omgaan, omdat de problemen complex zijn of omdat er geen indicatie is. Wat we willen bereiken, is dat deze kinderen in ieder geval gezien worden en dat hulpverleners weten hoe ze kinderen kunnen helpen om hun eigen ‘ik’ te ontwikkelen.'

Data en aanmelding
De masterclass ‘Perspectief van het kind’ vindt plaats op woensdag 8 en 22 maart 2023 in Ede. 
Ben je hulpverlener en wil je graag goed beslagen ten ijs komen als het gaat om hulpverlening bij kinderen van ouders met een verstandelijke beperking?

Ale je inhoudelijke vragen hebt, laat het ons gerust weten Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Voor praktische vragen en aanmelding vind je hier meer informatie.

antonioSien is er voor mensen met een verstandelijke beperking en hun omgeving. Bij ons kun jij je verhaal kwijt, ontmoet je andere familieleden en krijg je persoonlijk advies. Sluit je nu aan bij Sien voor maar € 5,- per maand* en ontvang het boekje van Gabriël Anthonio Het leven praat terug t.w.v. € 15,95 helemaal gratis.
*Voor minimaal een halfjaar of eenmalig minimaal € 30,-

Word donateur

Intro afbeelding voor artikel: Masterclass Perspectief van het kind
Datum: 13-03-2023

Dit jaar organiseert Sien opnieuw een webinar over Erfrecht. Een onderwerp waar we regelmatig vragen over krijgen. Daarom op maandag 13 maart  a.s. een webinar over Erfrecht. Welkom!

Intro afbeelding voor artikel: Webinar Erfrecht
Locatie: Houten
Datum: 01-04-2023

Van harte welkom op 1 april 2023 op de lotgenotenbijeenkomst voor volwassenen van ouders met een verstandelijke beperking. Save the date!

Het thema wordt later bekendgemaakt.

De bijeenkomst vindt plaats in Houten.

Intro afbeelding voor artikel: Lotgenotendag KVBO

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!