Levensfases-Tool voor hulpverleners

Ik ben anders net als jijJij bent anders net als ik
Afbeelding bij het artikel Tool voor hulpverleners

Opvoeden kan een grote uitdaging zijn voor ouders met een (licht) verstandelijke beperking. Een schoon huis, een vast dagritme, emotionele steun of ruimte voor eigen wensen: ouders met een (licht) verstandelijke beperking hebben extra moeite om deze opvoedingstaken te vervullen. Uit de praktijk blijkt dat betrokken partijen zoals leerkrachten, hulpverleners en andere professionals soms onvoldoende op de hoogte zijn van de thuissituatie. Dit kan leiden tot handelingsverlegenheid bij professionals. Deze gesprekstool kan bijdragen om de hulpverleners meer inzicht te geven in wat er speelt rondom de jongeren.

Jij mag kiezen is een gesprekstool bestaande uit 60 gesprekskaartjes. De gesprekskaartjes bestaan uit 8 verschillende categorieën. Namelijk: school & werk, vrije tijd, gezondheid & uiterlijk, wonen & leven, hulp van organisaties, verliefdheid & relaties, vriendschap & sociale contacten en ouders (of verzorgers) & gezin. 

Elke categorie bevat stellingen die betrekking hebben op het onderwerp van de gekozen categorie. Zo heeft de categorie ‘hulp van organisaties’ de stelling: ik durf in de winkel hulp te vragen als ik iets niet kan vinden. Naast de stellingen bevat ook elke categorie schaalvragen. 

Deze Tool is ontwikkeld door Jessy Maas. Ze vertelt hierover: Zelf ben ik opgegroeid met ouders met een licht verstandelijke beperking. Als kind en puber heb ik hierdoor veel keuzes zelf moeten maken. Zo kon ik bij vragen over mijn huiswerk niet thuis terecht en besloot ik zelf wat een goede tijd was om naar huis te gaan van een feestje. Maar het lastigste vond ik toch wel dat mijn ouders emotioneel niet goed genoeg beschikbaar voor mij waren. Zo merkte ik als puber dat ik weinig goede gesprekken kon voeren thuis. Het was voor mijn moeder lastig om de juiste vragen te stellen en te weten waar ik behoefte aan had. Ik zag dat het lastig voor haar was, maar merkte wel dat ze enorm haar best deed en mij met alle liefde wilde helpen. Helaas was dat voor mij niet altijd genoeg. En dat frustreerde zowel mij als mijn moeder.

Bestel de gesprekstool hier 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!