Sien actueel-Boekentips

Ik ben anders net als jijJij bent anders net als ik

 

Hoe wij omgaan met mensen die niet voor zichzelf kunnen zorgen

Auteur: Jonathan Maas | ISBN 9789463823135

Toen Manuel, de jongere broer van Jonathan Maas, in 1978 werd geboren, was meteen duidelijk dat er iets niet in orde was. Zijn schedel was te klein en zijn hersenen hadden zich niet goed kunnen ontwikkelen. Ondanks zijn zware verstandelijke beperking groeide hij op tot een eigenwijze, sociale en innemende wildebras, die ervan genoot als hij mocht meedoen met het gewone leven. Manuel hield van voetbal, feest en van een biertje drinken in de kroeg. Maar voor zichzelf zorgen kon hij niet. Manuel had zorg nodig en toen hij opgroeide, werd dat meer dan zijn familie alleen aankon. Hij kwam terecht in een grote zorginstelling, en daarna in een begeleidwonenproject. Zo werd hij ongewild afhankelijk van het Nederlandse zorgsysteem, met zijn telkens veranderende inzichten. Steeds weer moest Manuel zich aanpassen aan nieuwe regels, waarbij bezuinigingen, efficiencydenken en eindeloze personeelswisselingen steeds meer de boventoon gingen voeren. Het maakte hem onzeker en verdrietig. Uiteindelijk overleed hij, op zijn veertigste. Hebben zijn familie en zijn begeleiders Manuel binnen ons zorgsysteem een goed leven kunnen bieden? Hoe ziet het Nederlandse zorgsysteem er eigenlijk uit? Hoe is het geworden tot wat het nu is? Aan de hand van gesprekken met vele betrokkenen, van verzorgers tot beleidsmakers, schreef Jonathan Maas een unieke reconstructie van een halve eeuw zorg in Nederland. Daarbij vraagt hij zich steeds meer af: was er iets mis met zijn broer? Of is er iets mis met onze samenleving?

Intro afbeelding voor artikel: Een broer als Manuel

Auteur: Joke van Winkel |  ISBN 9789033181603

Rhodé heeft lieve, betrokken ouders die altijd voor anderen klaar staan. Door hun verstandelijke beperking kunnen ze echter niet goed voor hun eigen gezin zorgen. Daarom neemt Rhodé steeds meer de zorg voor haar zusjes en ouders op zich. Dat haar thuissituatie anders is dan bij anderen, weet ze heel goed. Ze houdt veel van haar ouders en tegelijkertijd schaamt ze zich voor hen.
Gelukkig heeft Rhodé fijne vriendinnen. Met haar vriendin Madelief doet ze veel leuke dingen. Tijdens het schoolkamp geniet ze van het kanoën, de puzzeltocht en andere activiteiten. Bovendien leert ze hier Romy kennen, met wie ze een waardevolle vriendschap sluit. Maar als Rhodé thuis een stapel ongeopende enveloppen vindt, wordt alles haar te veel. Wat moet ze nu doen?

Intro afbeelding voor artikel: Het geheim bij mij thuis

Auteur: Marike van Weelden en Pieter Tiddens

Zus van broer is een grappig familieverhaal over broers en zussen van kinderen die ziek zijn of speciale zorg nodig hebben. Een 8+ verhaal voor alle leeftijden. Zus neemt een besluit; zo kan het niet langer! Haar moeder staat er alleen voor en heeft veel teveel hooi op haar vork. Daarom zet ze haar broer in de bakfiets en begint aan een tocht ver van huis. Haar moeder is natuurlijk in alle staten. Ze schakelt de politie in en alarmeert de pers. Het hele land is in rep en roer. En dat is nou precies waar zus op hoopte! Waarom doet het altijd zo verstandige en lieve meisje dit? De verrassende waarheid komt boven water na een spannende zoektocht.

Te bestellen in de webwinkel van Sien.

Op dit boek is de gelijknamige theatervoorstelling gebaseerd door het Eigenwerk Theaterteam.

Intro afbeelding voor artikel: Zus van broer

Verslag van een kort leven in het nu

Auteur: Laurens Verhage |  ISBN 9789044654110

Een liefdevol monument voor een te vroeg gestorven oudste zoon

Boris is twintig en twee tegelijk. Door een genetisch defect heeft hij een ontwikkeling die ver achterblijft bij zijn werkelijke leeftijd. Hij ontwikkelt zich op zijn volstrekt eigen manier. Zijn jongere broer Pieter en zijn ouders Laurens en Roelien kennen hem het beste, en staan voor een grote opdracht.
Hoezeer dit ook indruist tegen hun oudergevoel, gaan Laurens en Roelien op zoek naar een veilig huis voor Boris, omdat ze ooit zelf niet meer in staat zullen zijn de zorg voor hem op te brengen. Het is niet alleen een zoektocht naar een huis, maar vooral naar loslaten. Als ze hun zoon tijdens de coronalockdown niet meer mogen bezoeken, besluiten ze Boris weer in huis te nemen.
Er breken gelukzalige maanden aan, maar dan slaat het noodlot toe. Boris sterft volkomen onverwacht aan de gevolgen van een hersentumor en anderhalf jaar later ervaart Laurens Verhagen zelf ook de kwetsbaarheid van het leven.
Met Heen richt hij een monument op voor zijn zoon. Boris was de dirigent, zonder hem klonk er geen muziek. In dit boek laat de schrijver zien wat de waarde is van het leven en de betekenis van de dood. Daarbij probeert hij houvast te vinden in literatuur, muziek en filosofie.

Intro afbeelding voor artikel: Heen

Auteur: Margo Bresser

Kookboek met 34 getekende eenvoudige gezonde recepten.
Mooi eenvoudig speciaal getekend kookboek oa mensen met een verstandelijke beperking. Met het kookboek kun je met meer zelfstandigheid leren koken.

Het kookboek blijkt ook zeker geschikt voor het leren koken aan de kinderen. Of voor studenten die op kamers gaan komende tijd, en veel meer

Intro afbeelding voor artikel: Kookmee met Robin

Auteur: Ina van der Beek |  ISBN 9789020545197

'Paarse wolken, zwarte zon' van Ina van der Beek is een aangrijpende familieroman over een jonge moeder die haar weg moet vinden in het leven en in haar nieuwe moederschap.

'Paarse wolken, zwarte zon' van Ina van der Beek gaat over Marthe, die een verstandelijke beperking heeft en werkt op een sociale werkplaats. Daar ontmoet ze Erik en al snel bloeit er iets moois op tussen de twee. Marthes moeder ziet de relatie van haar dochter niet zitten, maar dan raakt Marthe onverwacht zwanger. Het jonge stel is dolgelukkig en besluit te trouwen, maar als de baby eenmaal geboren is, gaat het mis. Erik kan weinig prikkels verdragen en het nieuwe vaderschap valt hem zwaar, terwijl Marthe zich ontpopt toch een moederkloek. Van wie kan Marthe hulp verwachten?

Intro afbeelding voor artikel: Paarse wolken, zwarte zon

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!