Corona en vaccineren?
In de instelling waar onze dochter woont, gaan ze starten met het vaccineren van de bewoners. We vinden het lastig om daarin een juiste keus voor haar te maken.
Wij krijgen veel vragen van ouders en familie hierover. Ga hierover een goed gesprek aan met de begeleiders en de arts. Het gaat om de gezondheid van jullie dochter en om de kwetsbare groepsgenoten. Kijk voor meer informatie op onze coronapagina. En stel gerust je vragen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij denken graag met je mee!
Onze zoon wordt overschat. Welk recht heb ik binnen de Wzd?
In de Wet zorg en dwang staat de cliënt centraal. Wij ervaren dat de begeleiders van onze zoon hem regelmatig overschatten. Dus bij het vaststellen van wils(on)bekwaamheid ter zake gaan zij ervan uit dat onze zoon begrijpt wat er wordt bedoeld en zelf een keuze kan maken. Wat is onze rol hierin als curator?
Wij herkennen dit dilemma. Ga hierover het ‘goede gesprek’ aan met de begeleiders van je zoon. Bespreek ook wat een cliëntvertrouwenspersoon Wzd hierin mogelijk kan betekenen. En geef signalen door aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij denken graag met je mee!
Welke bezoekregels gelden er op dit moment?
Er komt in deze coronatijd zoveel informatie op ons af. Hoe zit het nu precies met de regels rondom bezoek?
Logisch dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Als Sien proberen we je zo goed mogelijk op de hoogte te houden van de actualiteit, daarom hebben we op onze website een speciale coronapagina. Kijk hierop voor de actuele berichten en handreikingen. Ook versturen we iedere maand een nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen. Je kunt je hier gratis aanmelden.
Hoe vind ik een passende middelbare school?
Mijn dochter is twaalf, hoe vind ik een middelbare school die goed bij haar aansluit?
Het is veel werk, maar het kan heel waardevol zijn om een afspraak te maken met verschillende middelbare scholen. In een persoonlijk gesprek met de zorgcoördinator en/of teamleider kun je dan aangeven waar je zorgen liggen en hun vragen wat de school je dochter kan bieden. Je kunt je hier goed op voorbereiden door bijvoorbeeld de informatie te lezen op de website scholenopdekaart.nl en door te kijken op de individuele websites van middelbare scholen. Succes!
Ik ontdekte pas dat mijn moeder een verstandelijke beperking heeft. Wat nu?
Ik ben er pas achter gekomen dat mijn moeder van zestig jaar een verstandelijke beperking heeft. Dat roept veel vragen bij mij op. Kunnen jullie mij helpen?
Heel herkenbaar dat je nu tegen allerlei vragen aanloopt. De werkgroep KVBO organiseert lotgenotenbijeenkomsten. De informatie die je tijdens deze bijeenkomsten krijgt en het ontmoeten van andere ervaringsdeskundigen kunnen heel helpend zijn. Kijk hier voor de eerstvolgende bijeenkomst. Je kunt in de Sien-webwinkel ook ons boek ‘Ouder van mijn ouders’ bestellen. Hierin staan veel verhalen van lotgenoten, die mogelijk herkenning opleveren. Sterkte!
Ik ben bewindvoerder en mentor. Kan ik voor mijn dochter besluiten dat zij als ‘Geen donor’ geregistreerd wordt in het donorregister?
Ja, dat kun je als mentor, curator of schriftelijk gemachtigde doen.
Waar kan ik een beschermingsvorm voor onze zoon aanvragen?
Het aanvragen van een beschermingsvorm kan bij de kantonrechter in de regio waar uw zoon woont. Het is belangrijk om goed te bedenken wat voor uw zoon de meest passende vorm is: curatele, bewind voering en/of mentorschap. Wij denken graag met je mee over de voor- en nadelen voor jouw kind. Lees voor meer informatie onze Brochure beschermingsmaatregelen. Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij? Stel je vraag per Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Mag ik namens mijn dochter als bewindvoerder een schenking doen aan de kerk waarvan zij lid is?
Je moet hiervoor toestemming hebben van de betrokkene of een machtiging aanvragen bij de kantonrechter. Vaak wil een kantonrechter zo’n beschikking wel afgeven.
Hebben jullie materiaal om met mensen met een verstandelijke beperking te praten over afscheid nemen en sterven?
Ja, we hebben een brochure Rouw en rouwverwerking. Kijk hiervoor in onze webwinkel.
We hebben diverse klachten over de zorg: er is geen zorgplan en de zorg is niet transparant.
Jouw klacht over het zorgplan is helemaal terecht, dat hoort er allang te zijn. Als dit via de reguliere weg niet lukt, kun je contact opnemen met de klachtenfunctionaris van de organisatie. Zie ook onze brochure: “Een klacht, hoe pak ik het aan?”
Wij gaan ons aan het oriënteren op een passende woonplek voor onze dochter. Waar moet ik allemaal aan denken?
Goed dat u zich tijdig laat informeren. U kunt onze brochure bestellen “Wonen met ondersteuning en/of zorg”. Natuurlijk kunt u ook contact opnemen met onze consulent of ervaringsdeskundigen van SienEigenwijs.
Hoe zit het met het eigen risico van de zorgverzekering in het jaar dat mijn dochter 18 jaar wordt?
Volgens de wet moet de zorgverzekeraar het eigen risico berekenen naar rato over de dagen dat zij premieplichtig is.
Pagina 1 van 3
- Vorige pagina
- -pagina
- 1
- 2
- 3-
- Volgende pagina