Levensfases-Kinderen van ouders met een verstandelijke beperking

Ik ben anders net als jijJij bent anders net als ik

 

Opgroeien bij ouders met een verstandelijke beperking kan heel ingrijpend zijn. Vaak ervaren deze kinderen, ook in hun volwassen leven, grote problemen op allerlei gebied. Sien vraagt met de werkgroep KVBO, waarin ervaringsdeskundigen zitten, om erkenning en herkenning voor deze doelgroep.
KVBO staat voor normaal begaafde Kinderen van Ouders met een Verstandelijke Beperking.

Persoonlijke verhalen en interviews zijn een weergave van hoe de schrijver of degene die geïnterviewd is zich een en ander herinnert en hoe dit in zijn herinnering en gevoelens blijvend een plaats gekregen heeft. Belangenvereniging Sien is hier niet aansprakelijk voor. Belangenvereniging Sien aanvaardt voorts geen enkele aansprakelijkheid voor de inhoud van door derden aangeboden informatie op deze website.

‘Mijn jeugd was overleven en ik was vanaf mijn geboorte mantelzorger voor mijn ouders’. Deze heftige woorden sprak Marianne, dochter van verstandelijk beperkte ouders. Ze deed dit tijdens een bijeenkomst die georganiseerd was door Profila Zorggroep i.s.m. Sien*. In de Week tegen Kindermishandeling vroegen beide organisaties aandacht voor de duizenden kinderen die opgroeien in dezelfde situatie als Marianne.

Intro afbeelding voor artikel: Levensverhaal ervaringsdeskundige maakt indruk op hulpverleners

In dit artikel geeft een ambulant begeleider haar reflectie op het persoonlijke verhaal van Willem, kind van verstandelijk beperkte ouders. Beide artikelen zijn eerder gepubliceerd in ons ledenblad MagaSien (zomer 2021). 

Intro afbeelding voor artikel: De kracht van gez(S)ien worden

Willems moeder heeft een IQ van 40 en autisme. Ook zijn vader had een laag IQ. Hij kreeg een hersentumor toen Willem op de basisschool zat en is daaraan overleden toen Willem achttien was. Zijn ouders hadden elkaar ontmoet op de sociale werkplaats. Achteraf zegt Willem over zijn jeugd dat het leek of hij niet bestond. ‘Mijn ouders vroegen niet hoe het was op school of naar mijn huiswerk. Als het niet goed ging, zag niemand het.’

Intro afbeelding voor artikel: Het leek alsof hij niet bestond

Heb jij al langere tijd de wens om een deel van je tijd zinvol besteden en echt van betekenis zijn?
Dan is dit je kans! Belangenvereniging Sien is op zoek naar een enthousiaste, gedreven en integere vrijwilliger die haar werkgroep ‘Kinderen van ouders met een Verstandelijke Beperking’ KVBO komt versterken.

In 2021 is de denktank KVBO opgericht vanuit Sien i.s.m. verschillende betrokken organisaties.

De focus van de denktank KVBO is dat normaal begaafde kinderen van ouders met een verstandelijke beperking goed, gezond en veilig opgroeien. Normaal begaafde kinderen zijn een vergeten groep, omdat ze vanwege de verstandelijke beperking van hun ouders zelf vaak ongezien blijven. Ze komen onvoldoende toe aan hun eigen ontwikkelingstaken, omdat ze zorgen voor hun ouders en veelal geen probleemgedrag laten zien. Om die reden is er doorgaans geen indicatie voor hen. Daarnaast merken we handelingsverlegenheid bij professionals en omstanders.

Intro afbeelding voor artikel: Denktank KVBO

Opvoeden kan een grote uitdaging zijn voor ouders met een (licht) verstandelijke beperking. Een schoon huis, een vast dagritme, emotionele steun of ruimte voor eigen wensen: ouders met een (licht) verstandelijke beperking hebben extra moeite om deze opvoedingstaken te vervullen. Uit de praktijk blijkt dat betrokken partijen zoals leerkrachten, hulpverleners en andere professionals soms onvoldoende op de hoogte zijn van de thuissituatie. Dit kan leiden tot handelingsverlegenheid bij professionals. Deze gesprekstool kan bijdragen om de hulpverleners meer inzicht te geven in wat er speelt rondom de jongeren.

Jij mag kiezen is een gesprekstool bestaande uit 60 gesprekskaartjes. De gesprekskaartjes bestaan uit 8 verschillende categorieën. Namelijk: school & werk, vrije tijd, gezondheid & uiterlijk, wonen & leven, hulp van organisaties, verliefdheid & relaties, vriendschap & sociale contacten en ouders (of verzorgers) & gezin. 

Intro afbeelding voor artikel: Tool voor hulpverleners

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!