Levensfases-Kinderen van ouders met een verstandelijke beperking

Ik ben anders net als jijJij bent anders net als ik

 

Opgroeien bij ouders met een verstandelijke beperking kan heel ingrijpend zijn. Vaak ervaren deze kinderen, ook in hun volwassen leven, grote problemen op allerlei gebied. Sien vraagt met de werkgroep KVBO, waarin ervaringsdeskundigen zitten, om erkenning en herkenning voor deze doelgroep.
KVBO staat voor normaal begaafde Kinderen van Ouders met een Verstandelijke Beperking.

Persoonlijke verhalen en interviews zijn een weergave van hoe de schrijver of degene die geïnterviewd is zich een en ander herinnert en hoe dit in zijn herinnering en gevoelens blijvend een plaats gekregen heeft. Belangenvereniging Sien is hier niet aansprakelijk voor. Belangenvereniging Sien aanvaardt voorts geen enkele aansprakelijkheid voor de inhoud van door derden aangeboden informatie op deze website.

In dit artikel geeft een ambulant begeleider haar reflectie op het persoonlijke verhaal van Peter, kind van verstandelijk beperkte ouders. Beide artikelen zijn eerder gepubliceerd in ons ledenblad MagaSien (zomer 2021). 

Intro afbeelding voor artikel: De kracht van gez(S)ien worden

Peter is lid van Sien’s werkgroep KVBO. Zijn moeder heeft een IQ van 40 en autisme. Ook zijn vader had een laag IQ. Hij kreeg een hersentumor toen Peter op de basisschool zat en is daaraan uiteindelijk overleden toen Peter achttien was. Zijn ouders werkten beiden op de sociale werkplaats, daar hebben ze elkaar ontmoet.

Intro afbeelding voor artikel: Het leek alsof hij niet bestond

Heb jij al langere tijd de wens om een deel van je tijd zinvol besteden en echt van betekenis zijn?
Dan is dit je kans! Belangenvereniging Sien is op zoek naar een enthousiaste, gedreven en integere vrijwilliger die haar werkgroep ‘Kinderen van ouders met een Verstandelijke Beperking’ KVBO komt versterken.

Ben je zelf kind van ouders met een verstandelijke beperking en wil je contact, neem dan contact op met Sien. Heb je als professional een vraag of wil je een workshop laten organiseren door de werkgroep, laat het weten aan Sien.

In 2021 is de denktank KVBO opgericht vanuit Sien i.s.m. verschillende betrokken organisaties.

De focus van de denktank KVBO is dat normaal begaafde kinderen van ouders met een verstandelijke beperking goed, gezond en veilig opgroeien. Normaal begaafde kinderen zijn een vergeten groep, omdat ze vanwege de verstandelijke beperking van hun ouders zelf vaak ongezien blijven. Ze komen onvoldoende toe aan hun eigen ontwikkelingstaken, omdat ze zorgen voor hun ouders en veelal geen probleemgedrag laten zien. Om die reden is er doorgaans geen indicatie voor hen. Daarnaast merken we handelingsverlegenheid bij professionals en omstanders.

Intro afbeelding voor artikel: Denktank KVBO

Publicatie met verhalen van kinderen met verstandelijk beperkte ouders.

Een publicatie met indrukwekkende verhalen van vijf normaal begaafde kinderen van ouders met een verstandelijke beperking. Daarnaast komen ook professionals aan het woord. Zij geven aan wat er nodig is om betere ondersteuning te bieden aan deze kinderen.

Dit is een publicatie van VWS, waaraan Sien een belangrijke bijdrage heeft geleverd en die verspreid wordt onder alle gemeenten.
Download de publicatie hier.

 

 

 

Intro afbeelding voor artikel: Ik ben er óók nog