Levensfases-Baby & peuter

Ik ben anders net als jijJij bent anders net als ik

Als je een kindje krijgt met een beperking lijkt je wereld in te storten en komt er als ouder veel op je af. Het kost tijd om het nieuws van de diagnose te verwerken. De wereld staat op zijn kop en toekomstverwachtingen zijn anders dan verwacht. Je vraagt je af waarom en waarom wij?

Het is vergelijkbaar met een rouwproces, in plaats van blijdschap is er verdriet en kom je in een soort verwerkingsfase. Je moet het beeld dat je had loslaten, iets dat er niet meer is. Daarnaast wordt het toekomstbeeld zo anders, zo onzeker, plannen kloppen niet meer, hoe gaat het straks, welke problemen krijgen we met ons kindje? Je voelt je alleen staan ondanks lieve woorden van je omgeving. Je hebt tijd nodig en wellicht veel behoefte aan praktische en pedagogische ondersteuning. Maar wil je dat nu al en wie kan je daarbij helpen?

Misschien hoef je geen gebruik te maken van extra voorzieningen en waarschijnlijk voed je je kind thuis op. De huisarts, het ziekenhuis en het consultatiebureau zijn de meest logische eerste contacten. Vaak verwijzen zij afhankelijk van de beperking naar andere specialisten. Er zijn in de eerste levensfase van je kind maatschappelijke voorzieningen die extra ondersteuning bieden.

Deze tekst is met toestemming overgenomen uit 'Gids voor ouders na de diagnose', een product van EMP/ouder

Daar sta je dan, in de ziekenhuisgang. Terwijl de diagnose nog nagalmt in je hoofd. Misschien had je het al verwacht, misschien ben je juist in shock. Maar de grote vraag is: hoe ga je hier mee om? En hoe vertel je het familie zoals opa’s en oma’s? We antwoord te geven op die allereerste, soms overweldigende vragen.

Als je bezorgd bent over de ontwikkeling of het gedrag van je kind, biedt het samenwerkingsverband Integrale Vroeghulp wegwijs. Integrale Vroeghulp heeft locaties in heel Nederland. 

Voor jeugdhulp en ondersteuning bij opvoeding van je kinderen, kan je terecht bij je gemeente. Gemeenten geven advies over jeugdhulp en zorgen voor de toegang tot de jeugdhulp. Zij bekijken samen met jouw kind welke hulp het beste is.

Een Therapeutische Peutergroep (TPG) is een intensieve vorm van behandeling en begeleiding voor kinderen met een beperking in de leeftijdscategorie van 1,5 tot 4 jaar. TPG's kun je vinden in revalidatiecentra en ziekenhuizen verspreid over het hele land.

Een Kinderdagcentrum is er voor kinderen van 2 tot 18 jaar met een (ernstige) verstandelijke of meervoudige beperking. Soms ook al voor nog jongere kinderen. Je kind kan er doorstromen naar (speciaal) onderwijs.

Juist in deze fase hebben sommige ouders geen behoefte aan hulp terwijl anderen juist volop zoeken wat het beste voor hun kind kan zijn, hoe zit het met de gezondheid, zijn er erfelijke factoren in het spel, welke hulpmiddelen zijn eventueel nodig, etc.

Heb je een vraag of zit je met een probleem stel dan hier je vraag

Ouder van mijn ouders

Opgroeien bij ouders met een verstandelijke beperking is heel ingrijpend.
Vaak ervaren kinderen die in zo'n situatie opgroeien ook in hun volwassen leven problemen op allerlei gebied.
Sien geeft een boek uit over kinderen die - tegen wil en dank - ouder van hun ouders zijn.

Fotograaf Maarten Verbaarschot heeft samen met journalist Karel Bruinsma gewerkt aan een foto- en verhalenboek
over (inmiddels volwassen) kinderen van ouders met een beperking, met als titel: ‘Ouder van mijn ouders’.

Mijn verhaal

Graag delen wij verhalen van mensen die staan rondom een broer, zus of kind met een beperking.
Ook jouw verhaal delen? Laat het ons weten en neem contact op met Sien door te mailen naar info@sien.nl.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!