Levensfases-Baby & peuter

Ik ben anders net als jijJij bent anders net als ik

Als je een kindje krijgt met een beperking lijkt je wereld in te storten en komt er als ouder veel op je af. Het kost tijd om het nieuws van de diagnose te verwerken. De wereld staat op zijn kop en toekomstverwachtingen zijn anders dan verwacht. Je vraagt je af waarom en waarom wij?

Het is vergelijkbaar met een rouwproces, in plaats van blijdschap is er verdriet en kom je in een soort verwerkingsfase. Je moet het beeld dat je had loslaten, iets dat er niet meer is. Daarnaast wordt het toekomstbeeld zo anders, zo onzeker, plannen kloppen niet meer, hoe gaat het straks, welke problemen krijgen we met ons kindje? Je voelt je alleen staan ondanks lieve woorden van je omgeving. Je hebt tijd nodig en wellicht veel behoefte aan praktische en pedagogische ondersteuning. Maar wil je dat nu al en wie kan je daarbij helpen?

Misschien hoef je geen gebruik te maken van extra voorzieningen en waarschijnlijk voed je je kind thuis op. De huisarts, het ziekenhuis en het consultatiebureau zijn de meest logische eerste contacten. Vaak verwijzen zij afhankelijk van de beperking naar andere specialisten. Er zijn in de eerste levensfase van je kind maatschappelijke voorzieningen die extra ondersteuning bieden. Ook Integrale Vroeghulp kan heel zinvol zijn. Als je kind 3 jaar of ouder is, maar nog geen 18 en extra veel zorg (Wlz) nodig heeft, dan kan je dubbele kinderbijslag aanvragen. Lees meer informatie over zorg voor jonge kinderen op deze pagina.

Deze tekst is met toestemming overgenomen uit 'Gids voor ouders na de diagnose'.

‘Een handicap of ziekte heb je nooit alleen’, wordt wel eens gezegd. Ook de diagnose van jouw kind heeft impact op iedereen in huis. Als het om je eerste kind gaat, zal je als man en vrouw een nieuwe balans moeten vinden. Heb je al één of meer kinderen, dan zal het hele gezin moeten wennen aan de nieuwe situatie. Gelukkig vinden de meeste gezinnen weer snel een mooie balans.

Deze tekst is met toestemming overgenomen uit 'Gids voor ouders na de diagnose'. 

Er zijn veel therapieën waar je kind baat bij kan hebben. Hieronder een opsomming van de meest bekende therapieën. Elke therapie is maatwerk: overleg vooral met de arts welke therapie het beste past bij jullie kind.

Deze tekst is met toestemming overgenomen uit 'Gids voor ouders na de diagnose'. 

Daar sta je dan, in de ziekenhuisgang. Terwijl de diagnose nog nagalmt in je hoofd. Misschien had je het al verwacht, misschien ben je juist in shock. Maar de grote vraag is: hoe ga je hier mee om? En hoe vertel je het familie zoals opa’s en oma’s? We antwoord te geven op die allereerste, soms overweldigende vragen.

Als je bezorgd bent over de ontwikkeling of het gedrag van je kind, biedt het samenwerkingsverband Integrale Vroeghulp wegwijs. De wensen, vragen, mogelijkheden van je kind, jij als ouder en het gezin staan centraal. Ze streven naar ‘Gewoon als het kan, speciaal waar nodig’. De hulp wordt zo veel mogelijk dicht bij huis geboden en hulpverleners uit verschillende instellingen werken met elkaar samen om samenhangende hulp te bieden. De hulp speelt flexibel in op veranderende vragen.  Integrale Vroeghulp heeft locaties in heel Nederland. 

Voor jeugdhulp en ondersteuning bij opvoeding van je kinderen, kan je terecht bij je gemeente. Gemeenten geven advies over jeugdhulp en zorgen voor de toegang tot de jeugdhulp. Zij bekijken samen met jouw kind welke hulp het beste is.

Een Therapeutische Peutergroep (TPG) is een intensieve vorm van behandeling en begeleiding voor kinderen met een beperking in de leeftijdscategorie van 1,5 tot 4 jaar. TPG's kun je vinden in revalidatiecentra en ziekenhuizen verspreid over het hele land.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!