Het Steunpunt KOVB levert door middel van presentaties of het geven van workshops bijdragen aan themabijeenkomsten die voor de verschillende doelgroepen georganiseerd worden. Ook is het mogelijk om op locatie een Masterclass te organiseren.
De presentaties en workshops worden 'op maat' gemaakt en georganiseerd door een (volwassen) ervaringsdeskundige en een medewerker van Sien. De focus ligt op het perspectief vanuit het kind. De persoonlijke ervaringen staan centraal, er wordt een filmpje vertoond en informatie gegeven Verder is er alle ruimte voor vragen en discussie over de thematiek. Uit de praktijk blijkt dat juist de persoonlijke verhalen nieuwe inzichten geven.
Tijdens de bijeenkomsten wordt duidelijk wat de impact van de verstandelijke beperking van de ouders is op het welzijn en de ontwikkeling van hun kinderen. Het doel is dat deze kinderen, die vaak vanwege loyaliteit en parentificatie onzichtbaar blijven, écht gezien worden door professionals in de zorg en het onderwijs. De (ervarings)kennis en informatie die gedeeld wordt, levert een enorme bijdrage aan de (h)erkenning van deze doelgroep.
De invulling van het programma wordt in overleg vastgesteld. Thema’s kunnen zijn: goed genoeg ouderschap, (on)veilig opgroeien, effect van emotionele tekorten, onderschat worden en stigma en mantelzorg.
Masterclass
Wil je als team een verdieping zoeken en met elkaar het aanbod voor deze kinderen écht verbeteren, dan kunnen we samen met de Hogeschool Ede (CHE) een Masterclass Ouder van mijn ouders aanbieden, die SKJ geregistreerd is. In de masterclass wordt door een docent van de CHE aandacht besteedt aan de ontwikkelingsfasen van het kind gezien vanuit de contextuele benadering. Deze kennis wordt praktisch gemaakt t.a.v. normaal kinderen die opgroeien bij ouders met een verstandelijke beperking. Ook deelt een ervaringsdeskundige zijn of haar verhaal. Verder wordt casuïstiek besproken, tools gedeeld en oefenen hulpverleners lastige gesprekken met kinderen en ouders. `We merken dat er in de praktijk vaak sprake is van handelingsverlegenheid bij professionals. Hulpverleners weten niet goed hoe ze hiermee moeten omgaan, omdat de problemen complex zijn of omdat er geen indicatie is. Wat we willen bereiken, is dat deze kinderen in ieder geval gezien worden en dat hulpverleners weten hoe ze kinderen kunnen helpen om hun eigen ‘ik’ te ontwikkelen.'
Voor meer informatie en de kosten, mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.