Levensfases-Ouder worden

Ik ben anders net als jijJij bent anders net als ik

Mensen met een beperking worden steeds ouder en dat geldt ook voor je zoon of dochter. Het ouder worden kenmerkt zich door specifieke behoeften en aandachtspunten en een grotere kans op een 'slechte oude dag' doordat zijn of haar kwetsbaarheid op alle levensgebieden verhoogt.

Ook kan er een versnelde veroudering optreden met bijbehorende symptomen van het ouder worden. Daarnaast vraag je je misschien af: “Hoe zal het gaan als ik er niet meer ben?” Kinderen met een beperking overleven steeds vaker hun ouders. Dit scenario zal voor veel ouders een extra zorg en onzekerheid geven bij het moeten overdragen van zorg.

Mensen met een beperking worden steeds ouder. Met het ouder worden, wordt de kwetsbaarheid van je kind, broer of zus op alle levensgebieden groter. 

Als je een vraag hebt of ervaringen wilt uitwisselen, neem dan contact op met Sien. De consulent en de ervaringsdeskundige ouders helpen je graag verder!

Als je als ouder op een bepaalde leeftijd komt, ga je nadenken over de zorg voor je kind als je er niet meer bent. Belangrijk is om een aantal zaken wettelijk te regelen door iemand als curator, mentor of bewindvoerder te benoemen. Dat kan iemand zijn vanuit de familie of vriendenkring of een professional.

Veel ouders van een kind met een verstandelijke beperking vragen zich af hoe zij hun nalatenschap zo kunnen regelen dat hun kind niet onterfd wordt, maar ook niet meer erft dan nodig is.

Lees meer in onze brochure Erven en schenken

Net als iedereen, worden mensen met een verstandelijke beperking vroeger of later in het leven geconfronteerd met het overlijden van dierbaren. Daarnaast is het bekend dat zij veel verliessituaties meemaken, zoals het afscheid nemen van de mensen die hen professioneel ondersteunen.

Het levensboek met het levensverhaal van je zoon of dochter tekent de heel persoonlijke achtergrond en de bijzondere rituelen en gebruiken, die in het leven van hem of haar belangrijk zijn en ook in de begeleiding om bijzondere aandacht vragen.

Welke grote betekenis bepaalde mensen hebben (gehad) in zijn leven.

Lees meer in onze brochure Het maken van een levensboek

Dementietafel is een project voor familieleden, mantelzorgers en professionele hulpverleners van mensen met een verstandelijk beperking met dementie. Aan de Dementietafel kunnen zij in een ontspannen en open sfeer ervaringen uitwisselen over de zorg en ondersteuning.

Mijn verhaal
Mijn verhaal

Graag delen wij verhalen van mensen die staan rondom een broer, zus of kind met een beperking.
Ook jouw verhaal delen? Laat het ons weten en neem contact op met Sien door te mailen naar info@sien.nl.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!