Mensen met een beperking worden steeds ouder en dat geldt ook voor je zoon of dochter. Het ouder worden kenmerkt zich door specifieke behoeften en aandachtspunten en een grotere kans op een 'slechte oude dag' doordat zijn of haar kwetsbaarheid op alle levensgebieden verhoogt.
Ook kan er een versnelde veroudering optreden met bijbehorende symptomen van het ouder worden. Daarnaast vraag je je misschien af: “Hoe zal het gaan als ik er niet meer ben?” Kinderen met een beperking overleven steeds vaker hun ouders. Dit scenario zal voor veel ouders een extra zorg en onzekerheid geven bij het moeten overdragen van zorg. Veel informatie hierover kan je vinden in de Tool Wat als ik het niet meer kan.
Podcast MensenMensen
MensenMensen is de titel van de nieuwe podcastserie van EMB Nederland, KansPlus, vereniging Angelman Syndroom Nederland, Netwerk Rondom en Sien*. Deze podcastserie gaat over het leven van mensen met een (ernstig meervoudige) beperking en de gezinnen waarin zij opgroeien.
Interviewer Wil Molenaar gaat daarover in gesprek met ouders en familieleden. In deze eerste aflevering maak je kennis met een tweetal ouders en een zus.
Daarin komen de volgende onderwerpen aan de orde:
- Wat is een goed leven voor hun zus/kind met een beperking?
- Hoe kijken zij daar tegenaan en wat doen zij daar zelf voor?
- Hoe betrekken zij mensen in hun omgeving erbij?
- Wat betekent het voor hen?
Bekijk
Aflevering 1: Een goed leven
Aflevering 2: Wat als ik het niet meer kan?
Aflevering 3: Meer mensen leren kennen
* Met dank aan HandicapNL die - naast de hierboven genoemde organisaties - deze serie mede mogelijk maakt.
Ouder worden. Wat kan Sien voor je doen?
Mensen met een beperking worden steeds ouder. Met het ouder worden, wordt de kwetsbaarheid van je kind, broer of zus op alle levensgebieden groter.
Als je een vraag hebt of ervaringen wilt uitwisselen, neem dan contact op met Sien. De consulent en de ervaringsdeskundige ouders helpen je graag verder!
Tips
Op de website van de NVAG (Nederlandse Artsen Verstandelijke Gehandicapten) staan poliklinieken met specialistische kennis
Informatie over de overgang voor vrouwen met en verstandelijke beperking is te vinden op de website van Care for Women.
Hier is ook een boekje te bestellen in begrijpelijke taal over de overgang.
Aangepaste vorm van begeleidings- bewegingsoefeningen bij arthrose is bijvoorbeeld euritmie, een bewegingsvorm binnen de antroposofie.
Beschermingsmaatregelen
Als je als ouder op een bepaalde leeftijd komt, ga je nadenken over de zorg voor je kind als je er niet meer bent. Belangrijk is om een aantal zaken wettelijk te regelen door iemand als curator, mentor of bewindvoerder te benoemen. Dat kan iemand zijn vanuit de familie of vriendenkring of een professional. Lees hierover meer in onze uitgebreide brochure Beschermingsmaatregelen. En vraag ook naar ervaringen en tips van de consulent en ervaringsdeskundige ouders van SienEigenwijs. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Erven en schenken
Veel ouders van een kind met een verstandelijke beperking vragen zich af hoe zij hun nalatenschap zo kunnen regelen dat hun kind niet onterfd wordt, maar ook niet meer erft dan nodig is.
Lees meer in onze brochure Erven en schenken
Rouw en verlies
Net als iedereen, worden mensen met een verstandelijke beperking vroeger of later in het leven geconfronteerd met het overlijden van dierbaren. Daarnaast is het bekend dat zij veel verliessituaties meemaken, zoals het afscheid nemen van de mensen die hen professioneel ondersteunen.
Pagina 1 van 2
- Vorige pagina
- -pagina
- 1
- 2-
- Volgende pagina