Na de geboorte van je kind is er veel gebeurd. Je hebt moeten leren accepteren en omgaan met een kind met een beperking. Een proces van vallen en opstaan, verwachtingen bijstellen, lief en leed delen, begrip krijgen van dierbaren of juist ontwijkend gedrag. Teveel om op te noemen. Als je kind (tussen 3 - 18 jaar) met een beperking thuis woont en veel zorg (Wlz) nodig heeft, kan je dubbele kinderbijslag aanvragen. Want er zijn vaak extra zorgtaken o.a. over de gezondheid. De ervaring leert dat ouders meestal vernieuwd evenwicht vinden en nieuwe doelen gaan stellen voor zichzelf en hun kind, bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs en ondersteuning.
Kinderen met een beperking krijgen onderwijs. Ze moeten op een school zitten die past bij hun kwaliteiten en mogelijkheden. Ook als zij extra ondersteuning nodig hebben. Dat is het uitgangspunt van passend onderwijs. Lukt dat niet op de school waar je je kind had aangemeld? Dan moet er een school worden gevonden die de begeleiding wel kan bieden. Dat kan een speciale school zijn. Heeft je kind extra begeleiding en zorg nodig? Bijvoorbeeld omdat je kind zich minder snel ontwikkelt dan andere kinderen? Of door een verstandelijke beperking? Dan biedt een kinderdagcentrum (KDC) hulp.
Opvoeden en begeleiden van je kind
Deze tekst is met toestemming overgenomen uit 'Gids voor ouders na de diagnose'.
Het leven gaat na de diagnose voor het grootste gedeelte ‘gewoon’ door. Je kind heeft aandacht, liefde en verzorging nodig. Met misschien meer verzorging dan andere kinderen van zijn leeftijd, dat dan weer wel. Hoe je die verzorging het beste aanpakt? Dat leer je de komende maanden en jaren al doende. Van én samen met begeleiders, artsen en/of therapeuten.
Webinar drieluik: Alles is anders!? Over-leven met zorg
Drie webinars van Schouders uit 2021: Vanaf het moment dat je ouder werd van een zorgkind werd alles anders. Is dat ook zo of lijkt dat maar zo? In deze webinars gaan ze in op deze vraag en willen we jullie inspireren en (informatieve) ondersteuning bieden.
Naar school. Wat kan Sien voor je betekenen?
Kinderen met een beperking krijgen onderwijs. Het liefst op een school die past bij hun kwaliteiten en mogelijkheden. Ook als zij extra ondersteuning nodig hebben. Dat is het uitgangspunt van passend onderwijs. Lukt dat niet op de school waar je je kind had aangemeld? Dan moet er een school worden gevonden die de begeleiding wel kan bieden. Dat kan een speciale school zijn.
Als je een vraag hebt of ervaringen wilt uitwisselen, neem dan contact op met Sien. De consulent en de ervaringsdeskundige ouders helpen je graag verder!
Kinderdagcentrum
Een Kinderdagcentrum is er voor kinderen van 2 tot 18 jaar met een (ernstige) verstandelijke of meervoudige beperking. Soms ook al voor nog jongere kinderen. Je kind kan er doorstromen naar (speciaal) onderwijs.
Passend onderwijs
Passend onderwijs geldt voor kinderen in het basisonderwijs en jongeren in het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs.
Met passend onderwijs wil de overheid bereiken dat:
- alle kinderen een passende plek in het onderwijs krijgen;
- een kind naar een gewone school gaat als dat kan;
- een kind naar het speciaal onderwijs gaat als intensieve begeleiding nodig is;
- scholen de mogelijkheden hebben voor ondersteuning op maat;
- de mogelijkheden en de onderwijsbehoefte van het kind bepalend zijn, niet de beperkingen;
- kinderen niet meer langdurig thuis komen te zitten.
Hoe regel ik hulp voor mijn kind?
Voor jeugdhulp en ondersteuning bij opvoeding van je kinderen, kan je terecht bij je gemeente. Gemeenten geven advies over jeugdhulp en zorgen voor de toegang tot de jeugdhulp. Zij bekijken samen met jouw kind welke hulp het beste is. Vraag bij je gemeente of het zorgkantoor na wie de onafhankelijke cliëntondersteuner is.
Meer informatie vind je op het informatieblad Jeugdwet . Ben je lid van Sien, dan kan je dit informatieblad gratis downloaden als je ingelogd bent.
Bekijk hier hoe het aanvragen van zorg in zijn werk gaat.
Pagina 1 van 2
- Vorige pagina
- -pagina
- 1
- 2-
- Volgende pagina