Levensfases-Regels na je 18e

Ik ben anders net als jijJij bent anders net als ik

Voor kinderen met een beperking is de leeftijd van 18 jaar een nieuwe en belangrijke mijlpaal. Ook al kan je kind waarschijnlijk niet zelfstandig wonen of werken, toch is hij of zij vanaf die leeftijd voor de wet handelingsbekwaam. Er verandert veel op het terrein van onderwijs, inkomen en zorg. Sien heeft hierover het een en ander op een rijtje gezet in deze flyer. Meer uitgebreide informatie kun je lezen in onze brochure 'Mijn kind wordt 18 - wat moet ik regelen' (gratis te downloaden voor leden). 

In de meeste gevallen hebben kinderen tot hun 18e levensjaar aangepast onderwijs gehad. Soms is er daarna nog vervolgonderwijs mogelijk of kan er sprake zijn van een stageplek, dagbesteding of betaald werk. Sommige kinderen gaan uit huis, naar een instelling, een ouderinitiatief. Anderen blijven thuis wonen. 

Meerderjarigheid is een van de speerpunten van Sien. Lees meer over onze standpunten in ons Positionpaper “Goede zorg ook na je 18e verjaardag”

Er is veel veranderd en er verandert nog steeds veel op het gebied van wonen voor mensen met een verstandelijke beperking. Dat vraagt heel wat van je als je op zoek bent naar een goede plek voor je kind. We helpen je er graag bij. In de brochure 'Wonen met ondersteuning en/of zorg' vind je uitgebreide informatie over verschillende woonvormen en de bijbehorende indicatiestelling, financiering en wetgeving. Een kort overzicht van de verschillende woonvormen vind je onder de ‘Lees meer’-knop.

Participatiewet

Iedereen die kan werken maar het op de arbeidsmarkt zonder ondersteuning niet redt, valt onder de Participatiewet. De wet moet ervoor zorgen dat meer mensen werk vinden.  Dit geldt ook voor mensen met een arbeidsbeperking. Zij moeten zoveel mogelijk werk vinden bij een gewone werkgever.

Beschermingsmaatregelen

Als iemand 18 jaar is, is hij voor de wet handelingsbekwaam en mag hij zijn eigen belangen behartigen. Mensen met een verstandelijke beperking kunnen dat vaak niet of niet goed. Daarom wordt aangeraden voor hen een wettelijk vertegenwoordiger (curator, bewindvoerder, mentor) te benoemen. Lees meer in onze brochure beschermingsmaatregelen. Voor leden is deze gratis te downloaden.

Voor kinderen met een beperking is de leeftijd van 18 jaar een nieuwe en belangrijke mijlpaal. Ook al kan je kind waarschijnlijk niet zelfstandig wonen of werken, toch is hij of zij vanaf die leeftijd voor de wet handelingsbekwaam. Er verandert veel op het terrein van onderwijs, inkomen en zorg. 

Als je een vraag hebt of ervaringen wilt uitwisselen, neem dan contact op met Sien. De consulent en de ervaringsdeskundige ouders helpen je graag verder!

Mensen die vanwege hun beperking niet kunnen werken kunnen vaak wel aan de slag in een dag- of activiteitencentrum.  De nadruk ligt hierbij op wat iemand wel kan. Uiteraard is het verstandig om zelf actief op zoek te gaan naar passende mogelijkheden voor je zoon of dochter. Ook in jullie regio zijn er verschillende zorgaanbieders actief. Op de website www.zoekjedagbesteding.nl vind je een overzicht van de mogelijkheden bij jou in de buurt.

Voor het aanvragen van zorg, moet je een aantal stappen doorlopen

1. Hulpvraag
Bepaal eerst wat de hulpvraag van je kind is. En welke zorg of ondersteuning hij of zij nodig heeft. Met een duidelijke hulpvraag kan je makkelijker bepalen bij welke instantie je moet zijn voor een indicatie. Een onafhankelijke cliëntondersteuner kan je hierbij helpen.

Inspiratiemarkt

Wonen met een verstandelijke beperking. Hoe dan?
Er is veel mogelijk op het gebied van wonen voor mensen met een verstandelijke beperking, maar wat is passend voor jou of je kind? Tijdens de landelijke inspiratiemarkt van Sien kun je onder meer kennismaken met diverse soorten woonvoorzieningen, met woon- en zorginnovaties en met ouderinitiatieven. Ook kun je je door experts in workshops laten informeren over onderwerpen zoals wettelijke regelingen, financiën, wachtlijsten en sociale integratie.

Mijn verhaal

Graag delen wij verhalen van mensen die staan rondom een broer, zus of kind met een beperking.
Ook jouw verhaal delen? Laat het ons weten en neem contact op met Sien door te mailen naar info@sien.nl.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!