Inloggen
Niet alle verplichte velden zijn (correct) ingevuld!
Kinderboek 'Kijk mij eens'::15117
Cursusmap natuurlijk een netwerk::14948
Zo gewoon mogelijk::14947
Sociale integratie::14946
Vademecum inclusieve kerk::14945
T-shirt 'Ik ben anders net als jij'::14943
Boek Ouder van mijn ouders::14944
Wet Zorg & Dwang::15315
Een klacht hoe pak ik het aan?::15177
Donorwet en een verstandelijke beperking::15158
PGB::14998
Ondersteuningsplannen::14997
Huurtoeslag::14995
Financiële ondersteuning van de gemeente::14966
Participatiewet en Wajong::14965
Zorgprofielen::14963
Zorgverzekeringswet::14962
Wlz::14961
Jeugdwet::14960
Wonen met ondersteuning::14959
Je kind wordt 18 - wat moet je regelen?::14958
Wmo::14957
Beschermingsmaatregelen::14956
Het maken van een levensboek::14955
Rouw en rouwverwerking::14952
Onderzoeksverslag “(N)iemand weet hoe het was”::14951
Zorgtoeslag::14950
Erven en schenken::14949
De onderstaande producten kun je bij Sien bestellen. De informatieve documenten zijn gratis beschikbaar voor leden. Als je bent ingelogd op deze website, dan kun je deze documenten downloaden. Ben je geen lid, maar wil je deze informatie wel graag tot je beschikking hebben? Dan kun je het product aanschaffen. Wil je ook toegang tot alle beschikbare informatie? Word dan lid van Sien!
Dit kinderboek is speciaal voor kinderen van 8 tot 10 jaar die bij ouders met een verstandelijke beperking opgroeien.
Sien werkte er aan mee.
Het boek beschrijft het verhaal van een dag uit het leven van Naomi, kind van een moeder met een verstandelijke beperking. Het is bestemd voor kinderen van 8 tot 10 jaar. Het is een samenleesboek om te lezen met de juf, een buurvrouw, een tante of een hulpverlener.
Lees meer
De interactieve cursusmap die hoort bij de cursus 'Natuurlijk, een netwerk!', over het opzetten van een sociaal netwerk.
Volledig geïllustreerde werkmap met praktische opdrachten en praktijkvoorbeelden. In de werkmap treft u werkvormen en hulpmiddelen aan waarmee u aan de hand van tien stappen meer mensen inschakelt in en rond het bestaan uw verwant of cliënt met een verstandelijke beperking.
Tien theologische tips om een inclusieve geloofsgemeenschap dichterbij te brengen.
Zo Gewoon Mogelijk. Tien theologische tips voor inclusie. Handreiking 1 in de serie handreikingen van het ITSI (Instituut voor Theologie en Sociale Integratie). Onder redactie van Johan Smit.
Dit boekje is geschreven om geloofsgemeenschappen te helpen ‘zo gewoon mogelijk’ werk te maken van inclusie. Het boekje geeft informatie en 'tien theologische tips' om een inclusieve geloofsgemeenschap dichterbij te brengen. Het is geschreven voor zowel beroepskrachten als vrijwilligers en voor anderen die belangstelling hebben voor het thema inclusie.
Het boekje kost 7,50 (excl. 2,50 verzendkosten) en is een uitgave van het Instituut voor Theologie en Sociale Integratie (ITSI), 2006. ISBN: 90-75585-15-2
Zestien praktijkverhalen over integratie van mensen met een verstandelijke beperking in geloofsgemeenschappen.
Sociale integratie in de geloofsgemeenschap. Zestien praktijkverhalen. Handreiking 2 in de serie handreikingen van het ITSI (Instituut voor Theologie en Sociale Integratie). Onder redactie van Johan Smit.
Dit boekje laat zien dat sociale integratie van mensen met een verstandelijke beperking in de geloofsgemeenschap mogelijk is als alle 'partijen' samenwerken.
Het boekje kost 7,50 (excl. 2,50 verzendkosten) en is een uitgave van het Instituut voor Theologie en Sociale Integratie (ITSI), 2008. ISBN: 978-94-6025-001-9
Praktische tips over communicatie en kerk-zijn voor en met mensen met een verstandelijke beperking
Het Vademecum is een uitgave van het Instituut voor Theologie en Sociale Integratie (ITSI) en het landelijk oecumenisch platform Samen Geloven? Gewoon Doen! (SGGD). De uitgave bevat korte, praktische tips over hoe je als kerk je communicatie en je manier van kerk-zijn kunt aanpassen aan mensen met een verstandelijke beperking
Een vademecum is een beknopt naslagwerk waarin je snel kunt opzoeken hoe je iets kunt aanpakken. Dit Vademecum voor een inclusieve kerk is een handzaam boekje op zakformaat en bevat korte, praktische aanwijzingen om op een begrijpelijke manier te leren communiceren met mensen met een verstandelijke beperking. Alle onderdelen van het kerkenwerk komen aan de orde, met daarbij steeds een aantal tips gericht op het communiceren met mensen met een verstandelijke beperking. Elke tip wordt kort toegelicht, met een literatuurverwijzing voor wie verder wil lezen. Het doel van het Vademecum is dat het een bijdrage levert aan een inclusieve kerk.
Het oecumenisch platform SGGD biedt kerkelijke organisaties de mogelijkheid om ondersteuning te krijgen bij het werken aan een inclusieve gemeenschap. Voor meer informatie over SGGD kunt u de website bekijken: www.sggd.nl.
Het Vademecum is handreiking 3 in de serie handreikingen van het platform SGGD.
Rood T shirt met korte mouw en ronde hals. Verkrijgbaar in de maten S, M, L en XL.
Productomschrijving:
Materiaal: 100% katoenKleur: roodHalslijn: ronde halsMouwlengte: korte mouwenWasvoorschriften: machinewas tot 60°C
Persoonlijke verhalen en deskundigen over opgroeien bij verstandelijk beperkte ouders
In Nederland wonen duizenden normaal begaafde kinderen van ouders met een beperking. Opgroeien bij ouders met een verstandelijke beperking is heel ingrijpend. Vaak ervaren kinderen die in zo'n situatie opgroeien ook in hun volwassen leven problemen op allerlei gebied. Sien geeft een boek uit over kinderen die - tegen wil en dank - ouder van hun ouders zijn. Karel Bruinsma heeft een tiental ervaringsverhalen opgetekend van kinderen van ouders met een beperking. Maarten Verbaarschot maakte fraaie portretfoto's. Ook komen enkele deskundigen aan het woord. Het boek kost € 30,- inclusief de verzending.
Op 1 januari 2020 gaat de Wet Zorg en Dwang (Wzd) in. De Wet Zorg en Dwang vervangt de huidige Wet Bopz (Bijzondere Opneming Psychiatrisch Ziekenhuis) en de Wvggz (Wet verplichte ggz). Het jaar 2020 is een overgangsjaar en wordt gebruikt om samen met de partijen te werken aan een goede invoering.
Wat betekent de Wet Zorg en Dwang voor jouw kind met een beperking? In deze brochure lees je er meer over.
Veel zaken zijn goed geregeld in de gehandicaptenzorg in Nederland en we kunnen dankbaar zijn voor de zorg die geleverd wordt. Soms gaan er echter ook dingen verkeerd en ben je als ouder niet tevreden over de zorg voor je kind.
Hoe pak je het dan aan? Hoe bespreek je op een goede en constructieve manier je klachten en zorgen? Onze brochure geeft antwoord op deze en andere vragen.
De nieuwe Donorwet gaat in de zomer van 2020 in. Wat betekent dit voor mensen met een verstandelijke beperking?
Iedereen die zich nog niet geregistreerd heeft wordt gevraagd om dit alsnog te doen. Ook mensen met een verstandelijke beperking. Wat mag je wel en wat niet voor je kind beslissen? Onze brochure geeft antwoord op deze en andere vragen.
Hoe werkt een Persoonsgebonden Budget en welke mogelijkheden zijn er?
Het persoonsgebonden budget (pgb) is een subsidie (budget) van de overheid waarmee mensen zelf de zorg kunnen inkopen die zij nodig hebben. Denk hierbij aan intensieve zorg, begeleiding, persoonlijke verzorging, persoonlijke verpleging, hulpmiddelen en voorzieningen. Daar komt bij dat iemand met een pgb principe vrij is om zelf zijn/haar zorgverleners te selecteren en in te huren.
Een brochure met informatie over het ondersteuningsplan. Wat moet er in staan en wat is jouw inbreng?
Soms is het best lastig om goede doelen op te stellen en te bepalen wat je nu eigenlijk nodig hebt aan zorg en begeleiding. Je weet wellicht niet waar je allemaal recht op hebt en wat er mogelijk is. Misschien kan de brochure ondersteuningsplannen dan goed helpen. Het kan ook zijn dat je het lastig vindt om in gesprek te gaan met de zorgaanbieder. Sien kan helpen met extra begeleiding. Eén van de momenten waarop van alles geregeld moet worden en over van alles nagedacht moet worden is de periode rond de 18e verjaardag van iemand met een verstandelijke beperking. In de brochure leest u welke punten dit zijn.
Informatie over de voorwaarden en het aanvragen van Huurtoeslag
Wanneer je huur betaalt, hebt u mogelijk recht op huurtoeslag. U kunt bij de Belastingdienst terecht voor huurtoeslag. Om huurtoeslag te kunnen ontvangen moet je voldoen aan de bepaalde voorwaarden. In de brochure leest u welke dat zijn en hoe u huurtoeslag kunt aanvragen.
Informatie over mogelijkheden van financiële ondersteuning door gemeenten aan mensen met een laag inkomen.
Elke gemeente heeft eigen tegemoetkomingen voor mensen met een laag inkomen. Lees meer in deze brochure en informeer bij jouw gemeente.
Wie valt nog onder de Wajong en wie onder de Participatiewet? Alle informatie helder op een rij.
Het doel van de Participatiewet is om meer mensen met een arbeidsbeperking, aan de slag te krijgen. De gemeente is hiervoor verantwoordelijk en biedt ondersteuning. De Wajong is vanaf 1 januari 2015 alleen nog toegankelijk voor jonggehandicapten die duurzaam geen arbeidsvermogen hebben. UWV beoordeelt de aanvragen.
Informatie over de opzet van de zorgprofielen (zorgzwaartepakketten).
De Wet langdurige zorg is bedoeld voor mensen die voortdurend (intensieve) zorg nodig hebben in de nabije omgeving. Dit kunnen naast volwassenen ook kinderen zijn. Denk daarbij aan mensen met een verstandelijke beperking, chronisch zieken, kwetsbare ouderen en mensen met een ernstige geestelijke, lichamelijke beperking of aandoening.
Informatie over de basisverzekering en aanvullende verzekering.
De Zorgverzekeringswet regelt alle zorg die gericht is op het behandelen van ziekten. Zoals de zorg van huisartsen en medisch-specialisten.
De Wlz is er voor mensen die structureel intensieve zorg nodig hebben. Alle informatie op een rij.
De Wlz (Wet langdurige zorg) regelt het integrale pakket aan zorg en voorzieningen voor mensen die intensieve zorg nodig hebben in hun nabije omgeving.
Welke mogelijkheden biedt de jeugdwet voor kinderen tot 18 jaar?
In de Jeugdwet staat dat de gemeente de meeste zorg en hulp voor kinderen en jeugdigen voorziet. Het doel van de wet is om versnippering van de zorg voor de jeugd tegen te gaan en de zorg en hulp dichter bij het gezin te organiseren. In deze brochure leest u meer informatie over de mogelijkheden die er zijn binnen deze Jeugdwet voor het aanvragen van zorg.
Korte informatie over verschillende mogelijkheden van wonen met zorg en ondersteuning.
Op het gebied van huisvesting voor mensen met een (verstandelijke) beperking is er de afgelopen jaren veel veranderd. In de brochure leest u welke verschillende woonmogelijkheden er zijn aangevuld met praktische tips en nuttige informatie.
Wat verandert er allemaal als je kind 18 jaar wordt? Een overzicht.
Eén van de momenten waarop van alles geregeld moet worden en over van alles nagedacht moet worden is de periode rond de 18e verjaardag van iemand met een verstandelijke beperking. In de brochure leest u welke punten dit zijn.
Informatie over de WMO. Deze wet wordt uitgevoerd door de gemeente op het gebied van zorg, ondersteuning en hulpmiddelen.
De Wmo regelt dat mensen met een beperking de voorzieningen, hulp en ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van deze wet.
Uitgebreide informatie over curatele, bewindvoering en mentorschap.
Op juridisch gebied zijn mensen met een verstandelijke beperking wettelijk beschermd door de zogenaamde 'beschermingsmaatregelen'. In de brochure vindt u informatie over deze maatregelingen en hoe u dit moet regelen.
Praktische tips, ideeën en checklists voor het maken van een levensboek met en voor iemand met een verstandelijke beperking.
Een levensboek is een boek over iemands leven. Een boek waarin de belangrijke gebeurtenissen uit iemands leven staan opgetekend. Het kan een belangrijke functie hebben bij het persoonlijke contact en bij de individuele zorg. Het is daarvoor belangrijk om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van iemands levensloop. Een levensboek is uniek en persoonlijk. In deze brochure lees je er meer over.
Een brochure met informatie en praktische tips rondom rouw en overlijden.
Het omgaan met rouw en verlies is voor iedereen verschillend, ook voor mensen met een verstandelijke beperking. Deze brochure geeft informatie over het verwerken van verlies van dierbare, maar biedt ook gespreksstof met je kind, broer of zus rondom zijn of haar overlijden.
Afstudeeronderzoek MWD over het opgroeien bij verstandelijk beperkte ouders.
Drie studenten van de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening aan de Hogeschool Utrecht hebben in het kader van de afsluiting van hun opleiding een onderzoek gedaan voor Sien naar de gevolgen van het opgroeien bij ouders met een verstandelijke beperking van normaal begaafde kinderen.
Informatie over de voorwaarden en het aanvragen van Zorgtoeslag.
Een zorgverzekering is voor iedereen in Nederland verplicht. Helaas is dit niet goedkoop. Mogelijk hebt u recht op zorgtoeslag. Daarvoor kunt u terecht bij de Belastingdienst. Om zorgtoeslag te kunnen ontvangen moet u voldoen aan de bepaalde voorwaarden. In de brochure leest u welke dit zijn en hoe u zorgtoeslag kunt aanvragen.
Informatie over juridische mogelijkheden om voor een kind met een verstandelijke beperking het nalatenschap goed te regelen.
Natuurlijk wilt u dat, ook na u overlijden, uw kind met een verstandelijke beperking in de best mogelijke omstandigheden kan blijven leven. Daarom is het belangrijk erbij stil te staan wat het overlijden van ouders, juridisch gezien, betekent voor iemand met een verstandelijke beperking. Deze brochure gaat kort in op de wetgeving over erfrecht en de mogelijkheden om speciale regelingen te treffen voor een zoon of dochter met een verstandelijke beperking.
Graag delen wij verhalen van mensen die staan rondom een broer, zus of kind met een beperking. Ook jouw verhaal delen? Laat het ons weten en neem contact op met Sien door te mailen naar info@sien.nl.
Aanmelden