Dit is de kwestie  Reactie Sien

Ik ben anders net als jijJij bent anders net als ik
Afbeelding bij het artikel Dit is de kwestie – Reactie Sien

De EO heeft aandacht gegeven aan het onderwerp KOVB (kinderen van ouders met een verstandelijke beperking) in een uitzending van ‘Dit is de kwestie’. Daar zijn we ontzettend blij mee en we vullen graag aan hoe belangrijk het is om er voor de kinderen te zijn die in deze situatie opgroeien. 

> Bekijk hier de uitzending.

“We zijn blij met de aandacht voor het kwetsbare onderwerp. ‘Dit is de kwestie’ heeft een mooi en integer beeld neergezet met verschillende perspectieven.

In beeld  

Volgens onderzoek zijn er ruim 23.560 kinderen van ouders met een verstandelijke beperking (KOVB). Waarschijnlijk zijn het er veel meer, omdat zij noch hun ouders goed in beeld zijn. Om die reden zijn we heel blij met de aandacht voor deze ongeziene groep.

Als Sien maken we ons al 15 jaar hard voor het belang van deze  kinderen om veilig en gezond op te groeien. Om écht gezien te worden, zoals Lizzy dat in het interview verwoordt.” Vertelt Jolanda den Hartog.

 Missie

Sien  werkt samen met ervaringsdeskundigen, het Trimbos-instituut en de denktank KOVB aan het project ‘Meer zicht op KOVB’. Bij de ervaringsdeskundigen ziet Jolanda dat het heel belangrijk is dat  ouders emotioneel beschikbaar zijn en zich kunnen afstemmen op de  behoeftes en verlangens van hun kind. “Ervaringsdeskundigen geven bij mij aan dat het missen van hulp bij huiswerk niet het grootste probleem was, maar dat ze het vooral zwaar vonden dat hun ouders er emotioneel niet voor hen waren. Kinderen voelen zich niet echt gezien en worden niet geholpen om zich emotioneel te ontwikkelen. Er is veel eenzaamheid en onveilige hechting.”

Onze missie is dat er voldoende en structurele steun is voor  kinderen van ouders met een verstandelijke beperking, ook als zij meerderjarig zijn. Want zij hebben het recht om, net als ieder ander kind, goed, gezond en veilig op te groeien in een omgeving waar het belang van het kind voorop staat. Zodat ze optimaal tot ontwikkeling kunnen komen.

Langdurige zorg

Om die reden pleiten we ervoor om langdurig en vanaf het begin in te zetten op zorg voor de kinderen, waarbij er ook voor hen persoonlijk een steunfiguur is, die aandacht heeft voor zijn of haar sociaal emotionele ontwikkeling. De interviews bij ‘Dit is de kwestie’ laten ook zien dat het voor ouders met een lvb vaak ingewikkeld is  en dat ze vanaf het begin ondersteuning nodig hebben bij de opvoeding. Zo vertelt Lizzy dat ze al vroeg meehielp in het huishouden. Ondersteuning is dan niet alleen in opvoedadvies, maar juist ook personen inschakelen die helpen dat huishoudelijke en financiële taken niet op de schouders van de kinderen terecht komen. Dat zijn de zaken die stress opleveren en die niet geschikt zijn voor een kind.

Ook informatie over de LVB van hun ouders is van groot belang, omdat kinderen snel denken dat zij de oorzaak zijn van problemen thuis. Uit onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat kinderen deze informatie veelal pas horen als zij jong volwassen zijn.

Trainingen en lotgenotencontact

Sien zet zich in door samen met ervaringsdeskundigen o.a. trainingen te verzorgen voor professionals in de zorg, omdat zij een belangrijke functie hebben in het signaleren van deze kinderen.

Vanuit het project ’Meer zicht op KOVB’ wordt de focus gelegd op geboortezorg en het onderwijs. Ook voor die doelgroepen worden webinars en workshops i.s.m. het Trimbos-Instituut georganiseerd.

Daarnaast zet Sien zich in voor volwassenen die opgroeiden met ouders met een verstandelijke beperking, o.a. met lotgenotencontact en via Instagram.

De kracht van ge(S)zien worden, is de slogan van KOVB.

We hopen dat ‘Dit is de Kwestie’ hier ook een steentje aan zal bijdragen!

Lees meer

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!