Mijn zus met een verstandelijke beperking woont bij een zorgorganisatie met een christelijke levensvisie. Na een sterfgeval in de familie werd tegen mijn zus goedbedoeld gezegd: ‘Kijk, hij is een sterretje!’ Deze reactie was voor haar weinigzeggend. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat onze uitwonende naasten ook op geloofsgebied de aandacht krijgen die past bij hun geloofswereld?
Sien-lid Gerhard ter Maat schreef hierover een opinieartikel in het ND.
Hij vult aan: ‘Er wordt ook voorgesteld dat ze een dominee kunnen vragen om eens te komen praten met haar. Zo werkt het natuurlijk niet. Mijn zus wil meteen een reactie, die past bij haar geloofsopvoeding. Bovendien: mijn zus ziet nooit een dominee, kan ook niet naar de kerk; en zo zijn er veel meer bewoners. Ik ben blij met wat de wetgever heeft bepaald: “Bij zijn taakvervulling moet de wettelijk vertegenwoordiger de godsdienstige gezindheid, de levensovertuiging en culturele achtergrond van de betrokkene tot richtsnoer nemen.” Dit geeft mij als curator handvatten om het gesprek aan te gaan met de organisatie en met medewerkers op de werkvloer. De levensovertuiging van de mens met een beperking staat in de begeleiding centraal, hoe gemotiveerd de leiding ook kan optreden vanuit een eigen, een andere inspiratiebron.’
Een antenne voor levensbeschouwing, mag je die verwachten van begeleiders? We vroegen het geestelijk verzorger, Roelie Reiling.
‘Ik kan daar geen makkelijk antwoord op geven. Eerlijk is eerlijk: in hun opleiding hebben de meeste begeleiders hierover niets aangereikt gekregen. Vaak is een instelling in naam nog wel christelijk, maar wordt het nauwelijks uitgewerkt in de praktijk. Afspraken in het zorgplan kunnen soms helpen, maar niet elk zorgplan voorziet in een goede vragenlijst op dit gebied. Als mentor en ouder mag je hiervoor zeker aandacht vragen. Ik heb goede voorbeelden van vragenlijsten die ‘onwetende’ begeleiders kunnen helpen. Je merkt het: er is geen pasklaar antwoord. Het vraagt veel van directie, familie, cliëntenraad, bewoners, begeleiders, kerk, geestelijke verzorgers: een lange adem en geestkracht. Dat wens ik jullie allen toe!
Lees hier het volledige antwoord van Roelie.
En mocht je vragen hebben of gewoon eens willen doorpraten met Roelie, ze denkt graag met je mee. Stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Leden van Sien kunnen rekenen op onze hulp, persoonlijk advies en informatie over belangrijke onderwerpen. Word lid van Sien!