Stemrecht

Ik ben anders net als jijJij bent anders net als ik
Alle Nederlanders vanaf 18 jaar mogen stemmen. Ook mensen met een beperking. Dat gaat niet altijd vanzelf. Voor mensen met een verstandelijke beperking is het vaak ingewikkeld om zonder hulp van anderen gebruik te maken van dit eenvoudige grondrecht Belangenvereniging Sien vraagt hiervoor de aandacht. Dit doen wij bij de lokale en de landelijke politiek.  Ook roepen wij lokale belangenbehartigers op om dit te doen.

Er zijn veel vragen rondom de rechten en plichten van mensen met een beperking bij het kiesrecht. Ieder(in) heeft samen met de VGN daarvoor een lijst met veelgestelde vragen gemaakt. In dit artikel kun je deze vragen met antwoorden lezen.

Mensen met een verstandelijke beperking hebben hulp nodig bij stememn. 

Mensen met een verstandelijke beperking hebben hulp nodig bij stemmen. Daarom heeft Steffie de website www.hoewerktstemmen.nl gemaakt. Daar leer je op een leuke manier hoe je moet stemmen. Een prachtig initiatief van Steffie. Steffie is een organisatie die zich inzet om kwetsbare mensen te helpen in een wereld die steeds digitaler en ingewikkelder wordt. 

Intro afbeelding voor artikel: Hoe werkt stemmen?

Alle Nederlanders vanaf 18 jaar mogen stemmen. Want in Nederland zijn alle mensen met elkaar de baas. We mogen namelijk zelf kiezen wie er in de Tweede Kamer komen. Stemmen is belangrijk, maar ook lastig. Sien vind het belangrijk dat ook mensen met een beperking kunnen en gaan stemmen. Sien vraagt daarom aandacht bij de lokale politiek voor de positie van mensen met een beperking. Ook roepen wij lokale belangenbehartigers op om dit te doen.Wij willen graag dat mensen met een beperking indien nodig hulp kunnen krijgen in het stemhokje bij het stemmen. 

Intro afbeelding voor artikel: Stemmen door mensen met een beperking

Stemmen voor iedereen

Sien wil graag bij wet vastleggen dat alle mensen met een beperking hulp kunnen ontvangen in het stemhokje.

Het College voor Rechten van de Mens is actief bezig om bij wet geregeld te krijgen dat ook mensen met een verstandelijke beperking hulp in het stemhokje mogen ontvangen. Ook Ieder(in) - waarbij Sien is aangesloten - is daar actief bij betrokken en meerdere partijen. Bij de landelijke verkiezingen in 2017 is naar voren gekomen dat die hulp echt gewenst is en dat het verschil tussen lichamelijke en verstandelijke beperking discriminerend is. We streven ernaar om bij wet geregeld te krijgen dat mensen met een verstandelijke beperking hulp kunnen krijgen in het stemhokje. Want we willen gelijke rechten voor iedereen. Dit is helaas voorlopig nog niet geregeld, hier kan nog heel wat tijd overheen gaan. 

De roep van o.a. Belangenvereniging Sien om hulp bij het stemmen voor mensen met een verstandelijke beperking heeft succes! Er komt meer voorlichting en een speciale experimenteerwet. Hiermee wordt het mogelijk om eerder te stemmen -op momenten dat het rustiger is- op andere locaties, en met getrainde begeleiders. Half oktober stuurde minister Ollongren hierover een brief aan de Kamer.

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken gaat met belangenorganisaties in gesprek over hulp in het stemhokje en de verbetering van het zelfstandig stemmen. Ook nodigt zij ervaringsdeskundigen uit voor een gesprek. Dit heeft zij toegezegd in het debat over kieszaken op 4 juli. In aanloop naar het debat hebben Ieder(in), LFB, Kansplus en Sien hierop aangedrongen in een brief.

Intro afbeelding voor artikel: Minister Ollongren in gesprek over verbeteringen stemproces
Mijn verhaal
Mijn verhaal

Graag delen wij verhalen van mensen die staan rondom een broer, zus of kind met een beperking.
Ook jouw verhaal delen? Laat het ons weten en neem contact op met Sien door te mailen naar info@sien.nl.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!