Stemrecht

Ik ben anders net als jijJij bent anders net als ik
Alle Nederlanders vanaf 18 jaar mogen stemmen. Ook mensen met een beperking. Dat gaat niet altijd vanzelf. Voor mensen met een verstandelijke beperking is het vaak ingewikkeld om zonder hulp van anderen gebruik te maken van dit eenvoudige grondrecht Belangenvereniging Sien vraagt hiervoor de aandacht. Dit doen wij bij de lokale en de landelijke politiek.  Ook roepen wij lokale belangenbehartigers op om dit te doen.

Er zijn veel vragen rondom de rechten en plichten van mensen met een beperking bij het kiesrecht. In dit artikel beantwoorden we graag een aantal vragen voor je. 

Handige, actuele weetjes vooraf:

  • Samen met Steffie is er een aangepast Kieskompas gemaakt voor de verkiezingen van de Tweede Kamer op 22 november 2023.
  • Steffie helpt graag een handje bij het stemmen via de website: hoewerktstemmen.nl.
  • Op de website van Ieder(in) staan diverse documenten en activiteiten rondom deze verkiezingen.
  • Op de website van Stem jij ook? staan ook diverse documenten.

Mensen met een verstandelijke beperking hebben hulp nodig bij stemmen. 

Mensen met een verstandelijke beperking hebben hulp nodig bij stemmen. Daarom heeft Steffie de website www.hoewerktstemmen.nl gemaakt. Daar leer je op een leuke manier hoe je moet stemmen. Een prachtig initiatief van Steffie. Steffie is een organisatie die zich inzet om kwetsbare mensen te helpen in een wereld die steeds digitaler en ingewikkelder wordt. 

Intro afbeelding voor artikel: Hoe werkt stemmen?

Alle Nederlanders vanaf 18 jaar mogen stemmen. Want in Nederland zijn alle mensen met elkaar de baas. We mogen namelijk zelf kiezen wie er in de Tweede Kamer en de gemeenteraad komen. Stemmen is belangrijk, maar ook lastig. Sien vindt het belangrijk dat ook mensen met een beperking kunnen en gaan stemmen. Er is een actieplan toegankelijk stemmen. Hiermee worden mooie stappen worden gezet. Maar Sien blijft samen met andere belangenbehartigers via Ieder(in) benadrukken dat toegankelijk stemmen ook wettelijk beter geregeld moet worden. Wij willen graag dat mensen met een beperking indien nodig hulp kunnen krijgen in het stemhokje bij het stemmen. 

 

Intro afbeelding voor artikel: Stemmen door mensen met een beperking

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!