Dit is een terugkerende vraag in mijn notarispraktijk, met name van ouders die een kind hebben met een beperking. Mijn antwoord is dan: ‘Je kunt wel in je testament zetten dat een kind niets uit jouw nalatenschap krijgt, maar het kind hoeft dat niet te accepteren en kan een beroep doen op zijn legitieme portie.’
Ieder kind heeft namelijk recht op een wettelijk vastgesteld minimum erfdeel van zijn of haar ouders. Deze zogenaamde legitieme portie is altijd de helft van het gewone erfdeel van een kind. Vaak zeggen ouders van een kind met een beperking dat hun kind niet zal bedenken om een beroep te doen op die legitieme portie, want zij weten en begrijpen niet dat ze daar recht op hebben. Maar als er een wettelijke vertegenwoordiger is, zoals een curator of bewindvoerder, dan moet deze een beroep doen op de legitieme portie van het kind.
Fondsentestament
Soms vinden ouders die legitieme portie nog steeds te veel: hun kind zal dit geld nooit kunnen opmaken. In dat geval kun je naar de notaris gaan voor een zogenaamd ‘fondsentestament’. Hierbij onterf je het kind met de beperking en geef je diens deel aan de andere kinderen. Je verplicht hen vervolgens om op hun naam een bankrekening te openen (het fonds) en daar het erfdeel van hun broer of zus met beperking op te storten.
Goede verzorging
Dit geld wordt op die rekening aangehouden om de goede verzorging van het kind met een beperking te garanderen, maar is en blijft eigendom van de andere kinderen. Het kind met een beperking hoeft voor de WLZ geen hogere eigen bijdrage te betalen, want diens vermogen is niet gestegen. Als het kind overlijdt, hoeft er niets naar broers en zussen te vererven, want daar is het geld al.
En het beroep op die legitieme portie dan? Je kan de rechter ervan overtuigen dat het kind met de beperking meer gediend is met een fonds dan met een legitieme portie. In het fonds wordt namelijk het gewone erfdeel van het kind gestort. Bij een beroep op de legitieme krijgt dat kind maar de helft van zijn gewone erfdeel. ‘Wanneer is het kind beter af, beste rechter?!’
Is dit een perfecte oplossing voor alle gevallen? Nee, maar het kan werken. Graag vertel ik (of je eigen notaris) er meer over.
Notaris Clarine Leskens
www.notarisleskens.nl
Dit artikel stond in Herfstnummer 2024 van MagaSien, Wil jij dit blad ook drie keer per jaar ontvangen? Word dan lid van Sien!