Ook familie mag aanvraag Wlz indienen bij wilsonbekwaamheid

Ik ben anders net als jijJij bent anders net als ik
Afbeelding bij het artikel Ook familie mag aanvraag Wlz indienen bij wilsonbekwaamheid

Goed nieuws! Ook familie mag aanvraag Wlz indienen bij wilsonbekwaamheid

Belangenbehartiging - Minister Conny Helder (Langdurige zorg) is van plan om het mogelijk te maken voor familieleden om een Wlz-aanvraag in te dienen. Zij reageert daarmee op een oproep van Sien en andere patiënten- en belangenorganisaties die vinden dat het huidige proces tijdrovend is. Een cliënt moet nu zelf een aanvraag voor langdurige zorg ondertekenen, maar wanneer iemand vanwege een aandoening of beperking dit niet kan, moet een mentor dit doen. En mogen familieleden dit dus niet doen.

In november stuurde Sien samen met andere organisaties een brief aan de Tweede Kamer om ervoor te pleiten dat ook familieleden een aanvraag voor zorg via de Wlz mogen indienen en niet alleen als zij formeel mentor zijn van hun broer, zus of kind met een verstandelijke beperking. In de praktijk moeten familieleden op dit moment voor aanvraag van een (her)indicatie een gang naar de rechter maken. Want zij zijn niet bevoegd om in het geval van wilsonbekwaamheid van hun verwant, de aanvraag in te dienen voor zorgondersteuning vanuit de Wlz. Omdat VWS dit voorstel niet over nam, hebben wij in maart 2022 nogmaals een dringend pleidooi gevoerd bij de Tweede Kamer om een initiatiefwet in te dienen om te regelen dat familieleden een (her)indicatie kunnen aanvragen om zorg vanuit de Wlz te ontvangen voor hun kind, broer of zus.

Het goede nieuws is dat Minister Helder van langdurige zorg dit voorstel overneemt. Dit is een mooi resultaat. Sien heeft hiervoor samen met Ieder(in) en 17 andere belangen- en cliëntenorganisaties gelobbyd.

Lees hier meer over onze reactie op een Kamerbrief van minister Helder die we eerder deze maand hebben verzonden.  

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!