Samen in actie tegen digitale uitsluiting

Ik ben anders net als jijJij bent anders net als ik
Afbeelding bij het artikel Samen in actie tegen digitale uitsluiting

Wettelijke vertegenwoordigers van mensen met een verstandelijke beperking hebben sinds de start van DigiD geen beheer over het DigiD-account van hun vertegenwoordigde. Daardoor kunnen zaken als administratie, financiƫn en medische dossiers niet digitaal opgepakt worden. Al jaren vragen Sien, Dit Koningskind, EMB Nederland, LFB en Kans Plus hier aandacht voor. Deze maand leek er verandering te komen doordat het besluit is aangepast. Helaas geldt dit alleen voor bewindvoering en ouderlijk gezag. Familievertegenwoordigers krijgen daardoor dus nog steeds geen toegang tot de DigiD van hun broer, zus, of kind, met alle gevolgen van dien.


Als organisaties die zich inzetten voor de belangen van mensen met een beperking en hun familieleden, hebben we opnieuw een reactie gestuurd naar de overheid met de dringende vraag om zo snel mogelijk het gebruik  van de DigiD voor vertegenwoordigers mogelijk te maken. Lees hierbij onze reactie en het pamflet.

Op 17 juni 2022 hebben we naar aanleiding van de reactie van de minister op Kamervragen van de SGP opnieuw een brief gestuurd naar de Tweede Kamer. Lees hier de brief.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!