Masterclass Ouder van mijn ouders

Ik ben anders net als jijJij bent anders net als ik
Afbeelding bij het artikel Masterclass Ouder van mijn ouders

Onderwijsinstelling CHE en belangenvereniging Sien lanceren dit najaar opnieuw de masterclass over ingewikkeldheden van kinderen die opgroeien in een gezin met verstandelijk beperkte ouders. Een vergeten groep, die de vaak heftige problemen achter de voordeur lang weet te verbergen.

Nieuwe opleiding
De training 'Ouder van mijn ouders' duurt twee dagen. In de masterclass ontdekken hulpverleners tegen welke problemen kinderen in deze gezinnen aanlopen en welke gevolgen dat voor de ontwikkeling van het kind heeft. Ook leren ze om een vertrouwensrelatie met het kind en de ouders op te bouwen en krijgen ze praktische handvatten om deze kwetsbare kinderen te ondersteunen en te begeleiden.

Tussen wal en schip
`Normaal begaafde kinderen die opgroeien bij ouders met een verstandelijke beperking vormen een vergeten groep in de zorg. Ze blijven vaak ongezien bij hulpverleners en op school omdat ze in staat zijn om problemen te verbergen en bovendien ontzettend loyaal zijn. Maar als je met deze kinderen spreekt of met volwassenen die zijn opgegroeid in een gezin met verstandelijk beperkte ouders, hoor je over enorm leed', vertelt Jolanda den Hartog, consulent bij Sien.

Ouder van je ouders
Zo zijn deze kinderen op cognitief vlak hun ouders vaak al voorbij als ze zeven of acht jaar zijn, waardoor ouders niet kunnen helpen bij schoolvragen en kinderen onvoldoende gestimuleerd en uitgedaagd worden. Ook nemen kinderen vaak al op jonge leeftijd de dagelijkse zorg voor broertjes en zusjes en soms zelfs ouders over. `Die te vroege en te grote verantwoordelijkheid legt een zware druk op kinderen. Ook hoor je steeds terug dat er sprake is van een groot gevoel van onveiligheid. Deze kinderen beseffen onbewust dat ze niet op hun ouders kunnen bouwen. De onveilige hechting werkt vaak nog jaren door op allerlei terreinen in hun leven', vertelt Charlotte Figge, docent Social Work aan de CHE.

Onder de zorgradar
In Nederland groeien naar schatting tienduizenden kinderen op in gezinnen met verstandelijk beperkte ouders. Met de SKJ-geregistreerde masterclass willen de Sien en de CHE het bewustzijn vergroten voor de problemen van deze kinderen. De opleiding is bedoeld voor professionals die in gezinnen werken waar deze problematiek speelt. Dat kunnen ambulant begeleiders zijn, maar ook bijvoorbeeld orthopedagogen of gedragswetenschappers.

Praktisch lesprogramma
In de masterclass deelt een ervaringsdeskundige zijn of haar verhaal. Ook wordt casuïstiek besproken, tools gedeeld en oefenen hulpverleners gesprekken met behulp van een trainingsacteur. `We merken dat er in de praktijk vaak sprake is van handelingsverlegenheid bij professionals. Hulpverleners weten niet goed hoe ze hiermee moeten omgaan, omdat de problemen complex zijn of omdat er geen indicatie is. Wat we willen bereiken, is dat deze kinderen in ieder geval gezien worden en dat hulpverleners weten hoe ze kinderen kunnen helpen om hun eigen ‘ik’ te ontwikkelen.'

Data en aanmelding

Heb je interesse in deze masterclass ‘Ouder van mijn ouders’ binnen jouw organisatie? Meer info en aanmelden

 Wil je weten waarom we deze masterclass organiseren? Lees dan hier het interview met Jolanda (Sien) en Charlotte (CHE).

 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!