Ondernemers gezocht: netwerkcoaches

Ik ben anders net als jijJij bent anders net als ik

Boeiend werk voor zelfstandig werkende coaches

Stichting Netwerk Rondom houdt zich bezig met de vraag van ouders wie de zorg overneemt voor hun kind als zij er niet meer zijn. Hiervoor heeft de stichting een methodiek uitgewerkt rondom het opstellen van een ZorgTestament door ouder(s) of verwanten. Stichting Netwerk Rondom zoekt (betaalde) netwerkcoaches die dit document samen met ouders gaan opstellen. 

De aanleiding

Ouders van (ernstig) verstandelijke beperkte kinderen worden vaak geconfronteerd met de vraag “wie neemt de zorg voor mijn kind over als ik er niet meer ben”. Zo ook Maarten en Theo, twee ouders met een – inmiddels volwassen - kind met een beperking.

in 2007 hebben zij de handen in een geslagen, een methodiek ontwikkeld, een aanpak getest en een organisatie opgezet: Stichting Netwerk Rondom.

De volgende fase is aangebroken, namelijk de aanpak landelijk uitrollen en de organisatie verder professionaliseren. Mede dankzij financiële ondersteuning van HandicapNL is een parttime projectleider aangesteld die – samen met het bestuur van de stichting – hieraan vorm en inhoud gaat geven.

De kern van de aanpak bestaat uit het opstellen van een zogenaamd ZorgTestament door ouder(s) of verwanten.  Een document dat bestaat uit 12 verschillende domeinen die samen het hele leven van een persoon met een beperking in kaart brengt. Een document die mensen in de omgeving van de beperkte persoon in staat stellen de zorg en ondersteuning, geheel of gedeeltelijk over te nemen. Een dynamisch document, want er doen zich altijd nieuwe ontwikkelingen waarmee rekening gehouden moet worden.

Steeds meer ouders tonen interesse in het opstellen van een ZorgTestament voor hun kind. Maar er daadwerkelijk mee aan de slag gaan wordt als erg confronterend ervaren, reden voor velen om het nog even voor zich uit te schuiven. Reden voor Stichting Netwerk Rondom een laagdrempelige benadering te ontwikkelen, laagdrempelig door een persoonlijke benadering voor te staan, financieel laagdrempelig door een combinatie van betaalde en onbetaalde ondersteuning.

Netwerkcoaches

Er wordt een netwerk van 15 tot 20 zogenaamde netwerkcoaches opgezet, verspreid over het hele land. Deze coaches verzorgen het intake/kennismakingsgesprek, brengen samen met de ouders hun situatie in beeld en bespreken een eventueel vervolg. Een van de vervolgtrajecten is ondersteuning door een vrijwilliger. Een vrijwilliger die de ouder helpt met het invullen van de verschillende zorgvelden. Niet zozeer inhoudelijk, maar vooral als stimulator en ondersteuner. Naast persoonlijke ondersteuning worden trainingen, workshops en webinars aangeboden. 

Voor het invullen van de rol van netwerkcoach worden zelfstandig ondernemers gezocht. Vooral ondernemers die ervaring hebben met luisteren, oplossingsgericht denken en coaching.

Wat houden de werkzaamheden in? 

 • Het voeren van een intake / kennismakingsgesprek met ouders die interesse hebben in het opstellen van een ZorgTestament;
 • het – samen met de projectleider – opzetten van een netwerk van vrijwilligers in jouw regio;
 • het in jouw regio implementeren van het door de landelijke organisatie ontwikkelde vrijwilligersbeleid (binnenhalen, begeleiden, belonen, behouden en bedanken);
 • het desgewenst mee denken over het verder vorm geven van de organisatie.

Wat wordt gevraagd?

 • Affiniteit met mensen met een beperking;
 • Levenservaring;
 • Ervaring met oplossingsgerichte gespreksvoering / coachen
 • Mensgerichte houding;
 • HBO werk-/denkniveau;
 • Bereid zijn een training van 2 dagdelen te volgen;
 • Ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel als zelfstandig ondernemer;
 • Een commitment voor een jaar willen aangaan.

Zijn dit jouw kwaliteiten?

 • Betrokken;
 • Gemotiveerd;
 • Flexibel;
 • Praktisch, oplossingsgericht en analytisch.

Wat bieden we jou?

 • De mogelijkheid van betekenis te zijn voor ouders van kinderen met een (ernstig meervoudige) beperking;
 • Inhoudelijke ondersteuning waaronder praktische tools, lezingen, workshops, feedback en een online bibliotheek;
 • Ondersteuning bij het ontwikkelen van een regionaal vrijwilligersnetwerk;
 • Twee keer per jaar intervisie samen met collega coaches;
 • Inwerkmethode: 2 tot 4 dagdelen en daarna aan de slag;
 • Een vast bedrag per intake gesprek, de reiskosten komen voor rekening van de ouders;
 • Een helder en eenduidige aanpak;
 • Ondersteuning door de landelijk projectleider;
 • Ee mogelijkheid mee te werken aan het verder uitbouwen van de organisatie.

En dan

Met elke belangstellende wordt een (telefonisch, skype of anderzins) kennismakingsgesprek gehouden. Dit biedt wederzijds de gelegenheid te onderzoeken of het wat voor je is.  

Daarna kun je je aanmelden en meedoen aan het deskundigheidsbevorderingsprogramma.
Vrijdag 8 februari is er een training in Utrecht (van 10.00 tot 15.00 uur). De overige onderdelen van het deskundigheidsprogramma zijn op maat en in onderling overleg.

Mee doen?

Bekijk onze website https://www.netwerkrondom.nl en stuur een korte motivatiebrief en je CV naar  

Marian Geling (projectleider)                            06-27057594          Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Natuurlijk kun je vooraf ook even bellen.

Themabijeenkomst

Help, mijn kind wordt 18! Wat moet ik regelen?
Voor kinderen met een verstandelijke beperking die 18 jaar worden, verandert er veel in de wet- en regelgeving. Wat betekent dat voor jou als ouder? Sien helpt je graag op weg en organiseert daarom voor leden en andere belangstellende ouders, verwanten en professionals drie themabijeenkomsten.

Mijn verhaal

Graag delen wij verhalen van mensen die staan rondom een broer, zus of kind met een beperking.
Ook jouw verhaal delen? Laat het ons weten en neem contact op met Sien door te mailen naar info@sien.nl.

Verkiezingen

Alle Nederlanders vanaf 18 jaar mogen stemmen. Ook mensen met een beperking. Dat gaat niet altijd vanzelf. Voor verstandelijk gehandicapten is het vaak ingewikkeld om zonder hulp van anderen gebruik te maken van dit eenvoudige grondrecht. Belangenvereniging Sien vraagt hiervoor aandacht.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!