Onze dochter van 25 jaar woont nog bij ons thuis. Overdag gaat ze naar de dagbesteding, maar de dagelijkse zorg voor haar is nogal intensief. Is het mogelijk dat zij één keer per maand ergens gaat logeren?
Ja, dat kan. Als je jarenlang zorgt voor je kind met een beperking, is het belangrijk dat je ook tijd neemt voor jezelf en niet uitgeput raakt. Dit wordt ook wel respijtzorg genoemd. Je kunt de zorg incidenteel overdragen, bijvoorbeeld tijdens een vakantie of structureel door maandelijks een weekend logeren.
Logeeropvang (respijtzorg) is mogelijk vanuit de verschillende zorgwetten:
- De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
- De Jeugdwet (als je kind onder de 18 jaar is)
- De Zorgverzekeringswet (Zvw)
- De Jeugdwet (als je kind onder de 18 jaar is)
De indicatie van jullie dochter bepaalt dus onder welke wet haar logeeropvang valt. Daarbij geldt:
- Voldoet zij aan de voorwaarden voor Wmo-zorg? Dan kan je bij gemeente waar jullie wonen terecht voor logeeropvang (Wmo) dit geldt ook voor minderjarige kinderen die onder de Jeugdwet vallen.
- Heeft zij intensieve zorg nodig en een indicatie voor Wlz-zorg? Dan kan je terecht bij het zorgkantoor.
- Verder vergoeden sommige zorgverzekeraars respijtzorg of een mantelzorgarrangement geheel of gedeeltelijk vanuit de aanvullende verzekering.
Tip: Zoek voor het aanvragen van respijtzorg contact met een onafhankelijke clientondersteuner of mantelzorgmakelaar, bijvoorbeeld bij Steunpunt Mantelzorg.
Respijtzorg bij gemeenten moeilijk te verkrijgen
Voor veel gemeenten is slechte toegang tot respijtzorg vanuit de WMO bewust beleid. Dat constateerde rapporteur respijtzorg Clémence Ross (oud-staatssecretaris van VWS) in een 2019 verschenen rapport dat op verzoek van oud- minister Hugo de Jonge (VWS) is gemaakt.
Gemeenten zijn bang voor een onbeheersbare vraag als de deur voor een adempauze voor mantelzorgers wijder wordt opengezet. Een slechte toegang zien gemeenten als het beste middel om de vraag te beheersen. Ook speelt mee dat niet gemeenten, maar vooral zorgverzekeraars financieel profiteren van de preventieve inzet door gemeenten.
Door die slechte toegang is het voor mantelzorgers moeilijk om tijdig ondersteuning te krijgen. Wachtlijsten en administratieve procedures zijn grote belemmeringen, zo constateert Ross. Niet alleen voor de mantelzorger, maar ook voor betrokken zorgverleners. Als er sprake is van respijtzorg, wordt vaak uitgegaan van het aanbod en niet van de behoefte van de mantelzorger.
https://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/slechte-toegang-tot-respijtzorg-bewust-beleid-gemeenten
Movisie wil i.s.m. onder andere Ieder(in) via de Verbeteragenda toegang gemeenten stimuleren hierin verbetering aan te brengen.
Herken je dat het ingewikkeld is om logeeropvang te regelen? Of heb je juist goede ervaringen, laat het ons weten! Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Leden van Sien kunnen rekenen op onze hulp, persoonlijk advies en informatie over belangrijke onderwerpen zoals geld, zorg en participatie. Word lid van Sien!