Veelgestelde vragen

Ik ben anders net als jijJij bent anders net als ik

Wij zijn al 65 jaar de ouders van een dochter met een ernstige verstandelijke beperking. Ze woont in een zorginstelling. Wat moeten we regelen voor de tijd dat wij er niet meer haar kunnen zijn?

 

Voor de meeste ouders is dit een vraag, die je liever voor je uitschuift. Toch is het een dilemma om op tijd onder ogen te zien en concrete stappen te zetten. Er zitten verschillende kanten aan:

  • Persoonlijk

De vraag ‘wat als ik het niet meer kan’ is een gevoelig onderwerp. Als ouder realiseer je je dat je dochter met en beperking nooit zonder de liefdevolle zorg van betrokken mensen kan. Maar als jij er niet meer bent, wie kan dát dan overnemen? Het is goed om hier tijdig met betrokken familieleden over te spreken. Praat eens met jullie andere kinderen (als die er zijn) over de impact die het leven met hun zus op hen heeft gehad. En wat ze wel en wat ze niet willen betekenen als jullie het niet meer kunnen. En geef óók ruimte aan je kinderen of vrienden als zij ‘nee’ zeggen.

In de Podcastserie MensenMensen delen Wilma Klaassen, Rhona Benjamins en Pouwel van de Siepkamp hun ervaringen met interviewer Wil Molenaar. Podcast 2 zoomt in op dit thema

https://www.sien.nl/levensfases/ouder-worden.html

 


  • Juridisch

Waarschijnlijk hebben jullie voor je dochter curatele, bewindvoering of mentorschap geregeld. Het is goed te bespreken, wie dit van jullie gaat overnemen als jullie het niet meer kunnen. Je kunt bij de kantonrechter aanvragen om degene die je gaat opvolgen alvast te benoemen als tweede curator, mentor of bewindvoerder. Dat geeft rust en de mogelijkheid om op een natuurlijke wijze in deze rol te groeien.

  • Financieel

Als jullie dochter met een beperking een grote erfenis krijgt wordt haar eigen vermogen veel hoger. Vraag je af of zij dit nodig heeft en bedenk dat zij hierdoor een hogere eigen bijdrage voor de zorg moet betalen. Wij adviseren om met een notaris te bekijken welke alternatieven mogelijk zijn en dit vast te leggen in jullie testament. Lees ook onze brochure Erven en schenken of onze brochure Als ik het niet meer kan, wat dan?

 

Leden van Sien kunnen rekenen op onze hulp, persoonlijk advies en informatie over belangrijke onderwerpen zoals geld, zorg en participatie. Word lid van Sien!

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!