Veelgestelde vragen

Ik ben anders net als jijJij bent anders net als ik

‘Onze dochter is 27 jaar en ze heeft sinds een paar maanden een vriend. Het is een leuk stel, maar we hopen niet dat zij zwanger raakt. Hoe zouden zij een kind moeten opvoeden? Ze hebben hun handen vol aan hun eigen leven.’ 

 

We legden deze vraag voor aan Marleen Knijnenburg, coach, adviseur en trainer op het gebied van weerbaarheid, relaties, intimiteit en seksualiteit bij Philadelphia.

Wanneer ik deze vraag lees komen er een aantal vragen bij mij op. Hebben uw dochter en haar vriend seksuele voorlichting gehad? Is er met hen gesproken over anticonceptie? En hebben zij een kinderwens?

Maatwerk
De seksuele ontwikkeling van mensen met een verstandelijke beperking verloopt niet anders, maar wel vaak trager of stopt in een bepaalde ontwikkelingsfase. Vaak verlopen ook de lichamelijke en emotionele ontwikkeling niet parallel. Hierdoor is het praten over seksualiteit en het geven van voorlichting maatwerk. Waar is iemand aan toe? Wat begrijpt hij of zij? Seksuele opvoeding begint met het praten over privé. Leer je kind wat privé is, wat grenzen zijn. Praat over prettig en niet prettig. Dat is het begin van weerbaarheid.

  

Het is belangrijk om het stel uitleg te geven over seksualiteit en anticonceptie. Het gesprek hierover kan open en luchtig zijn. Verschillende sites geven al informatie, bijvoorbeeld sense.info of rutgers.nl. Je kunt deze sites samen bezoeken en erover praten. Zo kom je erachter wat het stel al weet en waarover zij nog uitleg nodig hebben. Op seksualiteit.nl (een website van Rutgers) staat een Anticonceptiekeuzehulp, waarin de voor- en nadelen van de verschillende voorbehoedsmiddelen worden besproken.

 

Een kinderwens ontstaat niet plotseling op een bepaalde leeftijd of pas wanneer er een partner in het spel is. Het is iets waarvan veel jongeren dromen. 

 

Wanneer een stel een kinderwens heeft, moet je dit serieus nemen. Ga in gesprek om samen te ontdekken of de kinderwens daadwerkelijk betekent dat ze vader en moeder willen worden. Het is belangrijk dat zij een reëel beeld hebben van wat dat inhoudt. Zeg het ook eerlijk als ouderschap in de situatie van je kind niet passend is. Dat voorkomt veel leed. Zie ook de website www.nunietzwanger.nl.

En stel gerust je vragen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij denken graag met je mee!

Leden van Sien kunnen rekenen op onze hulp, persoonlijk advies en informatie over belangrijke onderwerpen zoals geld, zorg en participatie. Word lid van Sien!

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!