Tips om een inclusieve kerk te worden

Ik ben anders net als jijJij bent anders net als ik
Afbeelding bij het artikel Tips om een inclusieve kerk te worden

Wat mooi dat u mensen met een verstandelijke beperking een eigen plek wilt geven in uw gemeente!
We geven u graag een aantal tips:

1. Geef aandacht aan gezinnen in uw kerk die een kind of ouder met een verstandelijke beperking hebben. Vraag hun hoe het gaat en hoe jullie er voor hen kunnen zijn.

2. Maak mensen met een verstandelijke beperking zichtbaar in uw gemeente. Als ze een licht verstandelijke beperking hebben, kunt u hun bijvoorbeeld vragen om voorin de kerk wat te vertellen, muziek te maken of een zelfgemaakte tekening over een Bijbelverhaal te laten zien. Hebben ze een zwaardere beperking, vraag dan hun familie iets te vertellen over de mooie en moeilijke kanten van leven met een verwant met een verstandelijke beperking.

3. Organiseer een kerkdienst voor mensen met een verstandelijke beperking en nodig uw hele gemeente hiervoor uit. Zie onze kerkagenda voor voorbeelden.

4. Vraag uw voorganger te preken over 1 Korintiërs 12:12 e.v. en daarin ook nadrukkelijk de waarde van mensen die ‘anders’ zijn te benoemen. Samen vormen we één lichaam, elk lid voegt op zijn of haar eigen manier waarde toe.

5. Laat aansprekende filmpjes zien in uw dienst over mensen met een verstandelijke beperking, bijvoorbeeld deze video over Psalm 139.

6. Is er een zorginstelling bij uw kerk in de buurt? Neem contact op en vraag wat uw gemeenteleden voor de bewoners kunnen betekenen.

7. Lees het inspirerende blog van geestelijk verzorgster Roelie Reiling over welke rol zij ziet weggelegd voor de kerk.

8. Wilt u zich meer verdiepen in dit onderwerp? Kijk dan op in onze webwinkel voor de volgende boekjes:

  • Zo Gewoon Mogelijk: Tien theologische tips voor inclusie
  • Sociale integratie in de geloofsgemeenschap
  • Vademecum voor een inclusieve kerk

Heeft u nog vragen? We helpen u graag! Bel 030 - 236 37 38 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!

Steun ons werk

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!