Sien actueel- Van oud naar jong

Ik ben anders net als jijJij bent anders net als ik
Afbeelding bij het artikel  Van oud naar jong

Petra is van baan veranderd. Werkte ze vroeger als begeleider op een woning met een kleine groep oudere bewoners met een verstandelijke beperking en dementie, sinds een half jaar werkt ze met jongeren. Ze is heel blij met haar nieuwe baan, maar de overstap is groot!

Nadat ik ruim 7 jaar op een woning met ouderen met een verstandelijke beperking had gewerkt, vond ik het tijd voor een volgende stap. Mijn nieuwe baan vond ik in Nieuwveen; een woning waar jongeren wonen met een ernstige verstandelijke beperking. Ik was gelijk verliefd, maar het was wel een flinke omschakeling.

Van klein naar groot
Allereerst moest ik wennen aan de nieuwe bewoners en mijn nieuwe collega’s. Daarnaast was mijn vorige werkplek, in Langeraar, heel klein. Het gebouw was verdeeld in 5 woningen, met 36 bewoners in totaal. Mijn werk in Nieuwveen is op een groot terrein, waar 500 mensen wonen. Voordeel van zo’n enorm terrein is dat alles in de buurt zit: dagbesteding, tandarts, fysiotherapie en huisarts. Ideaal!

Maar grappig genoeg vind ik de leeftijd van de bewoners de grootste omschakeling. Mijn vorige bewoners hadden een verschillende mate van verstandelijke beperking, maar wel allemaal dementie. Dit houdt in dat na verloop van tijd hun eigen kunnen en zelfregie steeds minder worden. Contact wordt daardoor moeilijker en deze mensen hebben meer begeleiding nodig. De mensen die ik nu verzorg hebben een ernstige verstandelijke beperking. Contact gaat via communicatiehulpmiddelen, zoals pictogrammen en gebaren, en is dus weer heel anders.

Energie
Maar het grootste verschil is de bruisende energie! De bewoners zijn tussen de 18 en 30 jaar oud en hebben zoveel energie in hun lichaam! Het is heerlijk om te merken hoe graag ze mee naar buiten willen. Zowel op de dagbesteding als thuis op de woning wordt er elke dag volop gewandeld, gefietst, geschommeld, gestept en gezwommen.

Ik heb me nooit gerealiseerd hoe fijn het is om meerdere keren op een avond lekker naar buiten te gaan met bewoners. De oudere bewoners op mijn vorige werkplek hadden weinig behoefte meer om er nog veel op uit te gaan.

Voor mijzelf is het ook heerlijk om nu zoveel te kunnen bewegen met de bewoners. Het werkt niet alleen ontspannend, maar het is voor mij ook een nieuwe manier van contact maken met bewoners. 2024 wordt vast een goed jaar!

Petra Soels 
Persoonlijk begeleider

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!