Sien actueel-Het leven: een vraag?!

Ik ben anders net als jijJij bent anders net als ik
Afbeelding bij het artikel Het leven: een vraag?!

Je hebt vragen en levensvragen. Op sommige vragen weet je het antwoord niet en sommige hebben misschien ook geen antwoord nodig. Roelie Reiling, predikant-geestelijk verzorger, vertelt over de gedachten (en vragen) die bij haar opkwamen tijdens een ontmoetingsdag.

Levensvragen
Ik herinner het mij nog levendig. Op een keer legde ik aan begeleiders uit wat levensvragen zijn. En waarom die anders zijn dan andere vragen in het leven. De begeleiders verzuchtten na afloop van die les dat ze nu pas snapten dat er vragen in allerlei soorten zijn. En dat niet elke vraag om een antwoord vraagt.

Nee, dit is geen woordspelletje. Een vraag als ‘wanneer gaan we op vakantie?’ voelt immers heel anders dan ‘waarom komen ze mij niet wat vaker opzoeken?’.  Als een bewoner die eerste vraag stelt, namelijk wanneer de vakantie begint, kun je een pictokalender maken en zichtbaar maken hoelang het wachten nog duurt. Vraag beantwoord.
In de vraag ‘waarom komen ze me niet vaker opzoeken?’ schuilt mogelijk echter de levensvraag ‘wie ben ik voor hen?’. Ben ik de moeite waard, zie je mij? Zo’n vraag vraagt om aftasten en luisteren. Je luistert als het ware die levensvraag tevoorschijn.

Fixen
Afgelopen mei organiseerde Sien een ontmoetingsdag. Er kwamen meerdere thema’s aan de orde en ik had het idee dat die vaak een levensvraag omhulden. Eén zo’n vraag was: ‘wat te doen als ik er als ouder niet meer ben?’.  Die dag bekroop me af en toe het gevoel dat niet elke vraag om een oplossing vraagt. Die vragen zijn er gewoon, omdat ze bij het leven horen en zelfs tot de kern van je leven. Maar ze zijn niet zo eenvoudig op te lossen als bijvoorbeeld de vraag waar je je auto moeten laten repareren. Dan ga je op zoek naar een goede garage en het probleem wordt gefixt. Je betaalt en klaar is kees. Maar levensvragen fix je niet… Die zijn er en zullen er altijd zijn en blijven. Jouw visie op het leven (gevoed en gevormd door levensbeschouwing en ervaringen) kan weliswaar een soort van richtingwijzer zijn in je houding tegenover deze vragen, maar fixen doe je ze niet.

Tevoorschijn luisteren
Mijn ervaring is dat het al heel wat is als je die levensvragen tevoorschijn luistert. Als je begrijpt dat je daarvoor de tijd moet nemen en moet inzoomen op alles wat die vraag oproept in het leven van je zoon of dochter die die vraag stelt. Want als jij er niet meer bent, zal degene die jij je leven lang intens hebt liefgehad, je gaan missen. Dat kun je niet voorkomen. Het leven bestaat ook uit (leven met) verdriet en het uithouden. Het kan zijn dat je dan al zoekend niet verder komt dan het antwoord: ‘zullen we samen zoeken naar troosters? Troosters die jouw verdriet onder ogen willen zien en je niet verlaten in jouw verdriet?’. Wat natuurlijk weer de vraag oproept waar je die troosters moet vinden.

Met dit soort gedachten en vragen liep ik naar huis, na afloop van die prachtige en inspirerende ontmoetingsdag in Amersfoort. Een mooie dag, die wel weer nieuwe vragen opwierp...

Roelie Reiling
predikant-geestelijk verzorger (met pensioen)


boek levenslessen van jakkoBij ons kun jij je verhaal kwijt, ontmoet je andere familieleden en krijg je persoonlijk advies. Sluit je nu aan bij Sien voor maar € 5,- per maand* en ontvang het boekje van Kees Ritmeester 'Levenslessen van Jakko' t.w.v. € 9,95 helemaal gratis.
*Voor minimaal een halfjaar of eenmalig minimaal € 30,-


Word donateur

 

 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!