Sien actueel-Strikje

Ik ben anders net als jijJij bent anders net als ik
Afbeelding bij het artikel Strikje

Marjan is de moeder van Gideon, die een verstandelijke beperking heeft. Ze schrijft in haar blogs over haar ervaringen en overpeinzingen. En soms vraagt Marjan zich af hoe hun leven, en natuurlijk dat van Gideon, eruit had gezien als Gideon geen zeldzaam syndroom had gehad.

Onbeantwoorde vragen
Soms, wanneer we gezellig met Gideon aan het wandelen zijn, of juist als we met onze handen in het haar zitten omdat Gideon zo stuiterdruk is, komen er ineens allerlei vragen in mij op.
Ik vraag me dan af hoe Gideon zich zonder zijn zeldzame syndroom had ontwikkeld. Hoe zou ons leven er dan hebben uitgezien? Zou hij regelmatig met zijn vrienden kattenkwaad uithalen? Zou hij veel kinderfeestjes en logeerpartijtjes hebben? Zou hij sporten en zouden wij dan elke zaterdag op het voetbalveld of in de sporthal te vinden zijn? Zou er regelmatig een stel jongens bij ons thuis rondhangen? Zouden wijzelf een vol sociaal leven hebben? Zouden de grote zussen van Gideon een ander leven hebben? Zou ik werken? Het zijn vragen die altijd onbeantwoord zullen blijven.

Hart
We hebben al vroeg afscheid moeten nemen van het ‘normale’ toekomstbeeld voor Gideon en daarbij ook van het toekomstbeeld dat we voor onszelf hadden. Door het syndroom van Gideon ziet ons leven er nu, maar ook in de toekomst, compleet anders uit dan we hadden gedacht. Soms doet dat pijn en voelt het als ‘leven met verlies’. Dit gevoel draag ik altijd met me mee. Het zit veilig opgeborgen in een speciaal plekje in mijn hart. Daar mag het zijn.

Strikje
Af en toe komt het er eventjes uit en neemt het mijn hele hart in bezit. Dit gebeurt vaak op onverwachte momenten, zomaar of na een gesprek in het ziekenhuis of op het kinderdagcentrum. Gelukkig zijn dit meestal korte momenten en gaat dat gevoel vanzelf weer terug naar dat speciale plekje in mijn hart. Daar berg ik het weer veilig op en doe er een mooi strikje omheen, zodat ik weer volop kan genieten van Gideon en het leven dat ons gegeven is.

Juist dankzij het leven met verlies lukt het mij beter om te relativeren en te genieten van de kleine, maar belangrijke dingen in het leven. Bewust stilstaan bij de dingen die wel kunnen en daar intens van genieten maakt ons leven niet alleen waardevol, maar ook schitterend.

Marjan van der Velde

boek levenslessen van jakkoSien is er voor mensen zoals Marjan en voor jou. Bij ons kun jij je verhaal kwijt, ontmoet je andere familieleden en krijg je persoonlijk advies. Sluit je nu aan bij Sien voor maar € 5,- per maand* en ontvang het boekje van Kees Ritmeester 'Levenslessen van Jakko' t.w.v. € 9,95 helemaal gratis.
*Voor minimaal een halfjaar of eenmalig minimaal € 30,-


Word donateur

 

 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!