Sien actueel-Scheiding

Ik ben anders net als jijJij bent anders net als ik
Afbeelding bij het artikel Scheiding

Wilma heeft een dochter van 25, Naomi. Naomi heeft een verstandelijke beperking. In haar blogs beschrijft Wilma de belevingswereld van haar dochter, maar ook hoe het gaat in hun gezin en op Naomi’s woonplek. In deze blog gaat het over de gevolgen van haar echtscheiding voor Naomi.

Hartverscheurend
Hoe kon ik tien jaar geleden weten wat mijn besluit om te scheiden voor mijn kinderen, voor mijn gezin, ging betekenen? Los van dat je beseft dat het heel verdrietig en ontwrichtend is? Naomi was in die tijd een meisje van 15 jaar, dat enorme baat had - en heeft - bij structuur en voorspelbaarheid.
En nu ging haar moeder weg; haar trouwe en liefdevolle baken bracht haar ’s avonds niet meer naar bed, dit deed haar vader nu. Hartverscheurend, als ik eraan terugdenk.

Ontwikkelen
Het was een verwarrende tijd, maar ik wist dat het niet anders kon. Ik wist dat ik er mijn leven lang voor Naomi moest en wilde zijn. Hiervoor moest ik mij ontwikkelen, nadenken, andere mensen ontmoeten, weg uit Zuidoost-Drenthe. Ik wist ook dat ik weg moest uit een zorgsituatie die steeds intensiever werd. Het werd me veel te veel. Ik was mezelf volledig kwijt, had het geduld en de rust niet meer. Ik voelde me machteloos en het was alsof het leven aan me voorbijging. Waar was ik zelf gebleven? Het was vast een combinatie van factoren. Verschillende karakters van ons als ouders, waardoor je elkaar kunt kwijtraken? Een innerlijke drive om het anders te doen? Zeg het maar…

Rust
We wachtten met de officiële scheiding, maar gingen wel apart wonen om de emoties en het gedoe zoveel mogelijk buiten het zicht van de kinderen te houden. Met Naomi ging het een tijd lang slechter, hoewel ik jarenlang drie dagen per week bij haar was om voor haar te zorgen. Pas toen Naomi een eigen woonplek op Nieuw Woelwijck kreeg, hebben we de scheiding doorgezet. Met vallen en opstaan leerden we om als ouders samen te werken in de nieuwe situatie. Met Naomi gaat het nu goed, ze heeft een fijn leven. Ik realiseer me dat haar en mijn nieuwe woonplek me inspiratie en rust geven. Maar wat altijd als een paal boven water stond en staat: als ouders en als gezin willen en moeten we om haar heen staan. En dat doen we!

Wilma Klaassen

boek levenslessen van jakkoSien is er voor mensen zoals Wilma. Bij ons kun jij je verhaal kwijt, ontmoet je andere familieleden en krijg je persoonlijk advies. Sluit je nu aan bij Sien voor maar € 5,- per maand* en ontvang het boekje van Kees Ritmeester 'Levenslessen van Jakko' t.w.v. € 9,95 helemaal gratis.
*Voor minimaal een halfjaar of eenmalig minimaal € 30,-

Word donateur

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!