Sien actueel-Meneer de directeur

Ik ben anders net als jijJij bent anders net als ik
Afbeelding bij het artikel Meneer de directeur

Marjan is de moeder van Gideon, die een verstandelijke beperking heeft. Ze schrijft in dit blog over haar ervaringen en overpeinzingen. Bijvoorbeeld hoe mooi het is om te zien dat haar zoon steeds meer een eigen persoonlijkheid krijgt. En dat dat soms ook wennen is…

Moe maar voldaan van een lange wandeling met Gideon, plof ik met een kopje koffie op mijn stoel. Net wanneer ik een slokje wil nemen, trekt Gideon aan mijn arm. Hij heeft duidelijk een plannetje. Door kort ‘Gideon nee’ te zeggen, maak ik hem duidelijk dat ik echt even blijf zitten. Hij lijkt dat te accepteren en loopt vrolijk verder. Maar nog geen minuut later trekt hij opnieuw aan mijn arm. Ook nu zeg ik weer duidelijk ‘nee’. Gideon laat mijn arm los en loopt weer door. Ik hoor hem op zijn manier een beetje mopperen. Nog voordat ik mijn tweede slokje kan nemen, wordt er weer aan mijn arm getrokken. Ook nu zeg ik weer ‘nee Gideon’. Meteen begint Gideon vreselijk hard te huilen. Hij ontploft gewoon.

Directeur

Thuis noemen we Gideon daarom regelmatig ‘directeur’ of ‘dirigent’. Hij is namelijk heel goed in het aansturen van mensen. Zonder woorden weet hij op verschillende manieren goed duidelijk te maken wat hij wil en hoe hij het wil. Zijn stralende koppie als wij doen wat hij van ons vraagt, is goud waard.

Zijn stralende koppie als wij doen wat hij van ons vraagt, is goud waard.

Individu

Het is nauwelijks meer voor te stellen dat Gideon hiervoor veel heeft moeten oefenen. Steeds als het hem lukte om aan te geven wat hij wilde, kreeg hij zijn zin en natuurlijk een groot applaus! Dat was de enige manier om hem te leren dat hij ook zijn eigen mening, wensen en identiteit heeft. Hij leerde op deze manier een beetje de regie te pakken, zodat hij invloed heeft op zijn eigen leven. Zo kan hij nu bijvoorbeeld zelf kiezen wat hij op zijn boterham wil, of dat hij wil wandelen of fietsen. Ook zijn eigen persoonlijkheid wordt hierdoor ontwikkeld.

We genieten er enorm van om te zien dat hij op zijn manier grapjes maakt, humor heeft, sociaal is en voorkeuren heeft. Maar nu Gideon geleerd heeft wat hij wil, is hij wel erg eigenzinnig! Een paar jaar geleden hadden we nog niet durven dromen dat wij Gideon moesten leren dat ook een directeur niet altijd zijn zin krijgt.

Marjan van der Velde

antonioSien is er voor mensen zoals Marjan en voor jou. Bij ons kun jij je verhaal kwijt, ontmoet je andere familieleden en krijg je persoonlijk advies. Sluit je nu aan bij Sien voor maar € 5,- per maand* en ontvang het boekje van Gabriël Anthonio Het leven praat terug t.w.v. € 15,95 helemaal gratis.
*Voor minimaal een halfjaar of eenmalig minimaal € 30,-


Word donateur

 

 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!