Sien actueel-Geluksmomenten

Ik ben anders net als jijJij bent anders net als ik
Afbeelding bij het artikel Geluksmomenten

Marjan is de moeder van Gideon, die een verstandelijke beperking heeft. Ze schrijft in dit blog over haar ervaringen en overpeinzingen. Bijvoorbeeld hoe belangrijk het is om af en toe een rustpauze in te lassen.

Logeren
Stuiterend en met een lach op zijn gezicht zit Gideon in zijn autostoel. Hij ziet dat we bij zijn school (het orthopedagogisch kindcentrum) zijn aangekomen. Wat ongecontroleerd, maar heel enthousiast, stapt Gideon uit de auto. Hij pakt zelf zijn tas en samen met zijn grote zus rent hij vast vooruit. Ondertussen pak ik de grote weekendtas uit de auto. Wanneer ik bijna bij Gideon ben, ziet hij de grote weekendtas en verschijnt er een nog grotere lach op zijn gezicht. Aan deze tas ziet Gideon dat hij straks mag logeren. Wat vindt hij dat leuk!

Rust
Inmiddels genieten wij daar net zoveel van als hij. Het geeft ons gezin even rust. Een nachtje slapen zonder babyfoon, ‘s morgens uitslapen, geen darmspoeling hoeven doen, het warme eten ook warm opeten, niet constant waakzaam hoeven zijn, zomaar even spontaan naar de winkel, enzovoort. We weten dat Gideon het enorm naar zijn zin heeft bij het logeergezin. Hij wordt daar liefdevol verzorgd. Dit maakt dat wij zonder schuldgevoel kunnen genieten van deze rustmomenten, die we ook echt nodig hebben.

Corona
Niet alleen wij hebben rustmomenten nodig, ook Gideon heeft veel behoefte aan rust. Dit heeft de afgelopen coronatijd ons pijnlijk duidelijk gemaakt. Gideon kan intens genieten van feestjes, bezoek en uitstapjes. Je ziet op die momenten vaak een enorm blij, enthousiast en vrolijk stuiterend mannetje. Maar omdat hij alle indrukken en prikkels niet goed kan verwerken, is hij daarna vaak dagen en nachten helemaal van slag. De gedwongen rust in coronatijd (door onder andere weinig sociale verplichtingen en bijna geen bezoek en uitstapjes) deed Gideon zichtbaar goed. We zagen een interne rust bij Gideon die we nog nooit eerder hadden gezien. Zo bijzonder!

Balans
We moeten dus heel erg goed balanceren, anders doen we Gideon echt tekort. Steeds opnieuw kijken we wat mogelijk is. Steeds afwegen: wat doen we wel en wat niet? Het is nooit leuk om uitnodigingen af te slaan, afspraken af te zeggen of te verzetten, maar de rust die hierdoor bij Gideon en ons ontstaat, is onbeschrijflijk waardevol. In die rust ervaren we steeds meer de geluksmomenten!

Marjan van der Velde

Dit blog staat ook als column in het zomernummer van MagaSien, het tijdschrift van Sien. Wist je dat je als lid drie keer per jaar gratis dit tijdschrift, boordevol informatie, ontvangt? Bovendien maakt jouw contributie het mogelijk voor Sien om zich in te zetten voor de belangen voor mensen met een verstandelijke handicap en hun verwanten.