Sien actueel-Lachen-in-de-regen

Ik ben anders net als jijJij bent anders net als ik
Afbeelding bij het artikel Lachen-in-de-regen

Marjan is de moeder van Gideon, die een verstandelijke beperking heeft. Ze schrijft in dit blog over haar ervaringen en overpeinzingen. Bijvoorbeeld hoe Gideon geniet van een regenachtige boswandeling.

Hobbelig
Tijdens het wandelen voel ik ineens een klein handje in de mijne. Gideon pakt mij stevig vast, de weg is namelijk een beetje hobbelig. Hij zoekt houvast bij mij. Wanneer de weg weer vlak is, laat Gideon mijn hand weer los en loopt hij een stukje voor mij uit. Vasthouden en loslaten ... Ineens komt het weer binnen: nooit zal ik Gideon kunnen loslaten. Hij zal áltijd en óveral onze houvast en hulp nodig hebben. Al wandelend gaan mijn gedachten even met mij op de loop. Hoe ziet het leven van Gideon er over tien jaar uit? Hoe is zijn kwaliteit van leven? Heeft hij een zinvolle dagbesteding? Zal hij het gevoel hebben dat hij óók een onderdeel van de maatschappij is? Of geniet hij gewoon van elke nieuwe dag?

Regenbuitje
Door getrek aan mijn arm schrik ik uit mijn gedachten. Gideon probeert mijn oor te pakken om mij daar een kusje te geven. Waarom hij een voorkeur voor oren heeft, weten we niet, maar wat geniet ik elke keer weer van deze heerlijke kusjes! Gideon kijkt mij stralend aan en blijft heel dicht naast mij lopen. Zo lopen we samen gezellig verder. Tot groot plezier van Gideon begint het zachtjes te regenen. Hij staat ineens stil en doet zijn handen in de lucht om de regen nog beter te voelen. Met veel lawaai en een lach op zijn gezicht loopt Gideon vrolijk verder.

Aanstekelijk
Tijdens de wandeling komen we regelmatig mensen tegen. Door de regen kijken ze vrijwel allemaal nors. Begrijpelijk, wie loopt er nu voor zijn plezier in de regen? Maar wanneer ze Gideon zo vrolijk zien en horen, komt er eigenlijk altijd een lach op hun gezicht. Dit blijft zo bijzonder om te zien! De vrolijkheid van Gideon werkt aanstekelijk. Onbewust bevestigt hij mijn overtuiging dat zijn leven zinvol is. Of je nu koning, directeur, vrijwilliger, moeder, vader, mantelzorger, verpleegkundige of Gideon bent, voor God zijn we allemaal gelijk. Van Gideon leren we dat je kunt lachen in de regen en dat elk leven zinvol is op een unieke manier!

Marjan van der Velde

Dit blog staat ook als column in het maartnummer van MagaSien, het tijdschrift van Sien. Wist je dat je als lid drie keer per jaar gratis dit tijdschrift, boordevol informatie, ontvangt? Bovendien maakt jouw contributie het mogelijk voor Sien om zich in te zetten voor de belangen voor mensen met een verstandelijke handicap en hun verwanten.