Sien actueel-Het Sinterkerstdieet

Ik ben anders net als jijJij bent anders net als ik
Afbeelding bij het artikel Het Sinterkerstdieet

Michiel, arts voor verstandelijk gehandicapten, zag dat de decembermaand voor Bert soms een tikje té druk was en schreef hem een bijzonder dieet voor. Een dieet dat eigenlijk iedereen kan helpen in 2022!

Rustgevende medicatie
“Het gaat zo echt niet meer! Hij is zo gespannen en wil niks meer! Hij heeft dit weekend zelfs Carla een klap gegeven toen ze hem uit bed wilde halen.” Het is maandagochtend 22 november. Elk jaar kan ik de klok erop gelijkzetten; vanaf de zaterdag dat Sinterklaas in het land is aangekomen, krijg ik steeds meer het verzoek om te starten met rustgevende medicatie of het te verhogen.
“Okee, ik hoor je. Ik wil Bert zelf ook even zien en beoordelen. Kan ik vanmiddag kort op zijn dagbesteding langskomen?”

Kleurplaat
Als ik die middag op de dagbesteding binnenloop, zit Bert vol inspanning te kleuren. De tafel waaraan hij dat doet, staat in een donkere hoek van de ruimte. De hele ruimte is trouwens donker. Buiten is het ook grauw. Er hangen drie Pieten vanaf het plafond naar beneden en op de vensterbank liggen wat kerstlichtjes. De andere cliënten zitten allemaal apart op hun eigen plekje. Als ik dichterbij kom, zie ik dat Bert bezig is met een kleurplaat van Sinterklaas. Om hem heen liggen nog meer onafgemaakte kleurplaten met hetzelfde thema.
“Hi Bert”, zeg ik. “Hoe gaat het?”. Hij kijkt me vluchtig aan en gaat dan, zonder wat te zeggen, door met inkleuren. Ik kan hem nakijken terwijl hij doorwerkt.

Binnen
Bert woont in hetzelfde gebouw als waar hij dagbesteding heeft. Dat zijn woning vlakbij is, is heel efficiënt maar daardoor komt hij eigenlijk niet meer buiten, zegt zijn persoonlijk begeleider mij even later in de woonkamer. Daar staat trouwens een nep openhaard met pakjes en op de deur is een grote poster van Sinterklaas met zijn paard geplakt.

Prikkels
Na nog wat vragen te hebben gesteld, ben ik er vrij zeker van dat er geen lichamelijke oorzaak is voor Berts gedrag. We spreken af dat de begeleiders zullen kijken of Bert elke dag naar buiten kan en of hij op de dagbesteding dichter bij het raam kan zitten. Daarnaast opper ik het idee om samen met de gedragsdeskundige van de woning een ‘Sinterkerstdieet’ te bespreken: misschien worden de bewoners overvoerd met Sinterklaas- en Kerstprikkels?

Natuurlijk kun je niet alles weghouden van de bewoners, maar je hoeft ze ook weer niet (vaak onbewust) te overprikkelen. En dat geldt vast niet alleen voor december maar ook voor andere drukke (feest)dagen. Toch?

Michiel Vermaak

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!