Sien actueel-Ont-moeten

Ik ben anders net als jijJij bent anders net als ik
Afbeelding bij het artikel Ont-moeten

Marjan is de moeder van Gideon, die een verstandelijke beperking heeft. Ze schrijft in dit blog (die ook als column in MagaSien staat) over haar ervaringen en overpeinzingen. Bijvoorbeeld hoe Gideon rust brengt in haar drukke bestaan.

Wekker
Als ik voor mijn gevoel nog maar net in m’n bed lig, schrik ik opeens wakker. Ik zie op de wekker dat het 5.30 uur is. Waarom ben ik nu al wakker? Dan hoor ik opeens Gideon brabbelen door de babyfoon. Gelukkig, hij klinkt nog heel tevreden. Mijn ogen zakken voorzichtig dicht. Toch lukt het niet meer om in slaap te vallen. Gideon brabbelt steeds harder en harder en schaterlacht er zelfs bij. Heerlijk om in mijn lekkere bed naar deze vrolijke geluiden te luisteren. Alleen jammer dat het zo vroeg is!

To do
Ondertussen bedenk ik wat er deze dag op mijn nog-te-doenlijst staat. Er moeten luiers besteld worden en hoe staat het ervoor met de voorraad medicijnen? Ik moet de monteur van Gideons fiets bellen voor een afspraak, boodschappen doen en er ligt nog een hele stapel wasgoed. Had ik nou vandaag die ene afspraak? Straks gelijk maar even in mijn agenda kijken. Het zweet breekt mij ineens uit, wat moet ik toch altijd veel!

Omhelzing
Het geluid van een compleet orkest verstoort ruw mijn onrustige gedachten. Wat kan één jongen toch een hoop lawaai maken! Ook mijn man is inmiddels klaarwakker. We kijken elkaar aan en schieten in de lach. Zo te horen is het de hoogste tijd om op te staan. Als ik aangekleed ben, loop ik naar Gideons kamer en doe de deurtjes van zijn grote, aangepaste bed open. Meteen krijg ik een heerlijke knuffel. Een genietmomentje! Als ik mij los wil maken uit zijn omhelzing omdat straks de taxibus Gideon komt ophalen, pakt hij mij nóg steviger vast. Ik laat deze knuffels maar heerlijk over mij heenkomen en voel de stress van mij afglijden.

Juist als ik mij zo druk voel, zet Gideon mij vaak op zijn bijzondere manier even stil. Rust, niks moeten. Alleen maar genieten van zo’n bijzonder moment. In de stilte leert Gideon mij om te ont-moeten, nog-te-doenlijstjes even los te laten en te vertrouwen. Wat ben ik intens dankbaar voor deze waardevolle momenten

Marjan van der Velde