Sien actueel-Kunst van weinig woorden

Ik ben anders net als jijJij bent anders net als ik
Afbeelding bij het artikel Kunst van weinig woorden

Wilma heeft een dochter van 24, Naomi. Naomi heeft een verstandelijke beperking. In haar blogs beschrijft Wilma de belevingswereld van haar dochter, maar ook hoe het gaat in hun gezin en op Naomi’s woonplek. In deze blog gaat het over taal.

Anders
Ik ben anders net als jij, jij bent anders net als ik. De slogan van Sien. Anders’ geeft weer dat mensen verschillend zijn. Het is een feit. Maar wat mij betreft ook een steunende uitspraak. Dé ouder, hét gezin, dé mens met een handicap, dé begeleider bestaat niet. 
Mijn dochter Naomi heeft het ook vaak over ‘anders’ maar zij gebruikt het anders en bedoelt het anders. Haar taal intrigeert mij mateloos.

Meer dan taal
Iedere woensdag- en zondagmiddag ben ik bij Naomi. Zij vindt houvast in het nu door concrete woorden te zeggen. “Wat gaan we vanmiddag doen?” Ze vraagt hiermee niet naar de inhoud van de middag maar om bevestiging: “Zeg me dat het goed is. Jij weet het, hè? Jij bent toch bij me?”. Ik geef haar met liefde antwoord.

Strekking
Terwijl ik dit opschrijf springen de tranen in mijn ogen, want door haar zoekende, vaak concrete uitspraken lijkt het alsof ze de strekking van woorden begrijpt. Maar ik weet dat dit niet het geval is en dat maakt haar zo kwetsbaar.

Seizoenen
Zo leuk, zojuist kreeg ik een paar foto’s toegestuurd waarop Naomi hooi bij elkaar harkt. Ze durfde het aan en dat doet me goed. Geen garantie voor morgen, maar wel bevestiging dat ze met plezier bezig is en dat het nu goed gaat. Seizoenen en vaste gebeurtenissen zoals het oogsten zijn als piketpaaltjes; ze werken als houvast door de dag, de week en het jaar heen.

Kunst van weinig woorden
Als ik met Naomi hand in hand door het dorp loop, komen de woorden, de zinnetjes. “Ik ben jouw dochter hè?”, kan ze zomaar zeggen. “Ik vind het zo gezellig met jou, we kletsen zo leuk”. Je ziet haar genieten. Voor mij een ‘roombotermoment’ omdat ik merk dat ze ontspannen is.
“Ja, fijn hoor!”, zeg ik. Uitleg of vervolgvragen maken het ingewikkelder. Het is de kunst om een gesprek te hebben zonder verdere betekenis, in het nu. Dit klinkt koel, maar is het niet.
Kleine gesprekjes met mijn dochter. Ik geniet ervan!

Wilma Klaassen