Sien actueel-Margot en haar appartement

Ik ben anders net als jijJij bent anders net als ik
Afbeelding bij het artikel Margot en haar appartement

Margot gaat voor het eerst zelfstandig wonen en dat maakt haar en haar ouders enorm blij en trots. Maar een eigen appartement betekent ook een grote verandering in je leven…

Apetrots
Eindelijk is het zo ver! Margot krijgt een eigen appartementje! Het appartement, een van de tien in het gebouw, is van alle gemakken voorzien. In het elfde appartement zit de begeleiding. Margot heeft haar eigen badkamer en keukentje en is apetrots. Ook haar ouders zijn heel erg blij. Wie had dat nou gedacht: Margot in haar eigen flat?

Nieuwbouw
Margot is begin dertig en heeft een lichte verstandelijke beperking. Nadat ze uit huis ging, heeft ze in een woning met andere cliënten van de instelling gewoond. Vier dagen per week werkt ze met veel plezier bij een tuincentrum in het dorp. Toen er jaren geleden sprake was van nieuwbouw hebben haar ouders Margot meteen ingeschreven. Nu hangen de slingers en gaat Margot voor het eerst echt alleen slapen. Iedereen is blij!

Bel
Een paar maanden later komen er toch problemen: Margot belt geregeld de begeleiding via het interne belsysteem. Meestal zegt ze niks, maar blijft ze wel aan de lijn. De begeleiding vraagt om mijn advies. Mogen ze de bel van Margot uitzetten als ze te vaak belt en zo de lijn bezet houdt voor andere bewoners? De begeleiders realiseren zich dat het uitzetten van de bel te maken heeft met de Wet Zorg en Dwang*, de wet die de grondrechten beschermt van personen die gebruik maken van langdurige zorg. Een zorgverlener mag niet zomaar iemand beperken in zijn vrijheid. Eerst moet je zorgvuldig de afwegingen maken zoals die in de wet beschreven staan.

Nabijheid
Ik denk dat er meer aan de hand is dan alleen een belprobleem. Misschien kan Margot toch niet goed omgaan met haar zelfstandigheid, hoe mooi het appartement ook is? Misschien heeft ze gewoon meer nabijheid nodig? Enkele weken later kom ik haar moeder tegen. Ze vertelt mij dat Margot nu elke avond kookt en eet met de begeleiding en twee andere bewoners van het complex. Desondanks belt ze nog regelmatig naar de leiding als ze alleen is in haar woning.

Proberen
Margots moeder verzucht dat het misschien toch niet ideaal is, zo’n eigen appartement. “We hebben haar overschat en nu staat Margot weer op de wachtlijst voor een groepswoning.” Ik probeer het leed wat te verzachten: “Het is ook gewoon nodig en goed om dingen uit te proberen, zelfs als het niet zo gaat als gehoopt.”

Michiel Vermaak
Arts voor Verstandelijk Gehandicapten

*voor meer informatie over de Wet Zorg en Dwang, zie: https://www.dwangindezorg.nl/wzd