Het jaarlijkse Sien event op woensdag 25 september was voor sommigen een warm weerzien met bekenden en voor sommigen een eerste kennismaking met de organisatie.
Welkom!
“Ik hoop dat u vandaag ophaalt wat u sterker maakt en kan brengen wat een ander versterkt,” sprak voorzitter van Sien Ine Woudstra. Ze zette de toon voor de middag vol workshops met uiteenlopende onderwerpen waar meer dan 100 mensen aan meededen. Alles rondom het thema ‘zorgen voor morgen’.
Zorg in 20250
Brigitte Verhage van het ministerie van VWS nam de deelnemers mee naar 2050. Hoe ziet de gezondheidszorg er dan uit? En wat betekent het om een inclusieve samenleving te zijn waar mensen met een beperking een volwaardige plek innemen? De komende jaren worden honderden miljoenen euro’s extra uitgegeven om de gehandicaptenzorg verder te brengen. Verandering is nodig en daarom is Brigitte in gesprek met alle betrokkenen. Want: “Beleid maak je niet vanuit een Haags bureau, maar dat doe je in gesprek met de betrokkenen. Sien kan daar ook een grote rol in spelen, door vragen van verwanten neer te leggen bij mijn team.”
Ouder van mijn Ouders
Voor de KOVB/ouder van mijn ouders spraken drie ervaringsdeskundigen met panelleden over hoe het is om kind te zijn van een ouder met verstandelijke beperking. De verhalen waren persoonlijk en soms pijnlijk. In het publiek voelde je de herkenning aan de ene kant en aan de andere kant de onrust: ‘hoe kunnen dit soort situaties in deze tijd nog bestaan?’ Via instagram worden verhalen gedeeld voor en door KOVBers (zie: instagram.com/oudervanmijnouder).
Ouder worden met een verstandelijke beperking
In een andere zaal werd gesproken over het ouder worden van mensen met een verstandelijke beperking. Maar liefst 70% van de mensen die ouder worden heeft slaapproblemen. Veelal doordat ze veel te vroeg naar bed worden gebracht. Maar ook slaapapneu is een herkenbaar probleem, met name bij mensen met het syndroom van Down. Belangrijk is om als verwanten met elkaar en begeleiders het gesprek te voeren over hoe je graag ziet dat jouw verwante met een verstandelijke beperking behandeld wordt, mocht jij het niet meer kunnen.
Brussen, documentaire, participatiewet
In de drie workshoprondes kwamen ook andere belangrijke onderwerpen aan bod. Zo was er speciale aandacht voor brussen, gingen we verder in op belangrijke zaken rondom financiële zaken en de participatiewet. Ook bekeken we een indrukwekkende documentaire.
GeSien worden
Even later ontmoetten mensen elkaar boven een bekertje heerlijke mosterdsoep. De één gerustgesteld, de ander vol zorgen over een leven lang zorgen ‘en hoe moet het gaan als ik het niet meer kan?’. En hoewel er zorgen zijn voor morgen, vinden de mensen hier herkenning in elkaars verhalen, erkenning van eigen gevoelens, een sterke verbondenheid en je geSien weten.