Doorontwikkeling: Stress meten met sensoren in kleding

Ik ben anders net als jijJij bent anders net als ik
Afbeelding bij het artikel Doorontwikkeling: Stress meten met sensoren in kleding

Stress meten met sensoren in kleding

Mensen met een verstandelijke beperking kunnen extra gevoelig zijn voor stress, maar kunnen zelf niet altijd aangeven dat zij stress ervaren. Als stress toeneemt, dan kan het leiden tot onbegrepen gedrag, zoals onrust, zelfbeschadiging of agressie.

In het MASQUE-project hebben onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum in samenwerking met de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking, Tilburg University, Mentech, Fontys, Saxion en de Technische Universiteit Eindhoven de gebruikerseisen onderzocht van een wearable die de eerste signalen van stressopbouw in mensen met een verstandelijke beperking herkent. Wearables zijn slimme, kleine elektronische apparaatjes die dicht op het lichaam worden gedragen, en die bijvoorbeeld informatie kunnen ‘lezen’ over het menselijk lichaam, zoals temperatuur en hartslag.

Om een wearable te ontwikkelen dat aansluit bij de wensen van personen met een verstandelijke beperking, hun zorgverleners en naasten, hebben we onderzocht hoe het hulpmiddel eruit moet komen te zien en aan welke eisen het moet voldoen. Daarvoor hebben we groepsgesprekken gehouden met personen met een licht verstandelijke beperking, zorgverleners en naasten.

De wearable zagen de deelnemers het liefst verwerkt in een kledingstuk. Een kledingstuk dat niet opvalt, men al vaak draagt en aangepast kan worden aan de wensen van de drager had de voorkeur. Wat deelnemers nog meer belangrijk vonden, was dat het makkelijk is in gebruik, gewassen kan worden en lang mee gaat. Op basis van alle gebruikerseisen en -wensen is een eerste versie van de wearable ontwikkeld. De wearable sluit aan op de HUME, een platform dat direct de signalen van de wearable vertaald naar een dashboard waarop gezien kan worden of iemand wel of geen stress ervaart.

In de komende 4 jaar gaan we deze wearable uittesten in de praktijk. Vindt u het leuk om mee te denken over de doorontwikkeling van het sensorsysteem in kleding en het praktijkonderzoek? Geef uzelf dan op voor de gebruikerscommissie. De gebruikerscommissie komt elk half jaar (online) bijeen om de onderzoekers gevraagd en ongevraagd advies te geven over de ontwikkelde technologie en de implementatie daarvan in de zorgpraktijk. Meedoen aan de gebruikerscommissie vraagt geen voorkennis, omdat we gebruik maken van ieders expertise ((mantel)zorg, ervaringsdeskundige, technologie, innovatie, etc.). Mocht u meer informatie willen over het project of de gebruikerscommissie, dan kunt u contact opnemen met projectleider Hanneke Smaling (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of uitvoerend onderzoeker Esmee Adam (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Het MASQUE onderzoeksteam:
Esmee Adam MSc., Dr. Franka Meiland, Prof. Dr. Petri Embregts, Dr. Noud Frielink, Dr. Erwin Meinders, Reon Smits MSc., Dr. Carlos Kuhlmann, Dr. Chris Lee, Dr. Pierre Cluitmans, Dr. Hanneke Smaling.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!