Verslag Sien-event: Een leven lang zorgen

Ik ben anders net als jijJij bent anders net als ik
Afbeelding bij het artikel Verslag Sien-event: Een leven lang zorgen

We zijn nog aan het nagenieten van het mooie Sien-event. Wat een mooie opkomst en wat een inspirerende verhalen hebben we gehoord en gedeeld. Er waren maar liefst 105 ouders, brussen en begeleiders van iemand met een verstandelijke beperking. De zaal was daarmee goed gevuld en de sfeer was direct warm en persoonlijk. Nadat bureauhoofd Nicoline het event had geopend, lichtte de voorzitter van Sien Karolien Pouwels het thema toe. Karolien: “Je staat altijd aan als je een kind met een beperking hebt. Het licht gaat nooit uit. Zelfs als je kind een levenslange beperking heeft, moet je dat ieder jaar opnieuw aantonen.” Vanuit de zaal werd instemmend gereageerd. Wat is het toch fijn om elkaars taal te spreken en ervaringen te delen.

Directeur van de Vereniging Gehandicaptenzorg Theo van Uum vertelde online over het meerjarenbeleidsplan voor de Gehandicaptenzorg en het streven om de gehandicaptenzorg toekomstbestendig te maken. Hij vertelt: “Het piept en het kraakt in de zorg. Ook uit eigen ervaring zie ik dat de kloof tussen het hebben of het niet hebben van een handicap steeds groter wordt. We leren mijn dochter om zelfstandig in haar rolstoel naar de winkel te gaan. Maar dan plaatst de gemeente ineens een lantaarnpaal, midden op de stoep. Hoe gaan we daarmee om? En hoe kan iedereen gewoon meedoen?”

Er ligt nu een akkoord tussen de verzekeraars en de VGN. Maar voorzitter Karolien van Sien stelt terecht dat belangenverenigingen zoals Sien daarin niet gehoord zijn. Daarom zijn we alsnog als belangenverenigingen samen met Theo gaan praten. Ook vandaag vroeg Karolien aan de zaal om extra input te geven. En daar werd dankbaar gebruik van gemaakt. Zo kunnen we als Sien invloed uitoefenen op het beleid en zorgen we ervoor dat de kwaliteit van leven van mensen met een beperking voorop staat.

Consulent van Sien Jolanda geeft aan dat Sien echt naast de familieleden staat. Als je voor het eerst hoort dat jouw kind een beperking heeft, dan staat de wereld op z’n kop. Je bent bezig met het verwerken maar tegelijkertijd moet er ook zoveel geregeld worden. Een leven lang. Sien helpt daarbij met praktische informatie, maar ook door te luisteren en door ontmoetingen en evenementen te organiseren. Zodat je weet: je staat nooit alleen.

Na Jolanda’s verhaal was het tijd voor de eerste workshopronde. Er kon gekozen worden uit vier verschillende thema’s.

Workshopbegeleider Marleen Knijnenburg gaf de workshop over Relaties, Seksualiteit en Intimiteit: “Het is ontzettend belangrijk om verhalen te delen en stil te staan bij de behoeften van mensen met een beperking rondom relaties en intimiteit.”

Na de eerste workshopronde was het tijd voor soep met een broodje en een bezoek aan de informatiemarkt. Wat was het fijn om zoveel verschillende organisaties te zien bij de markt!

Na de tweede workshopronde werd er nog nagepraat bij de praattafels en daarna ging iedereen weer terug naar huis. Bureauhoofd Nicoline: “Wij kijken terug op een geslaagd event waar veel informatie kon worden gedeeld. De ontmoetingen en de gesprekken waren zeer waardevol. We zien uit naar een vervolg!”

 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!