Onderzoek naar Kinderen Verstandelijk Beperkte Ouders

Ik ben anders net als jijJij bent anders net als ik
Afbeelding bij het artikel Onderzoek naar Kinderen Verstandelijk Beperkte Ouders

Er is nog te weinig aandacht voor kinderen van ouders met een (licht) verstandelijke beperking die zelf geen verstandelijke beperking hebben. Dat is zorgwekkend, want opgroeien in een gezin met een kwetsbaarheid kan een grote negatieve invloed hebben op de kansen van kinderen om veilig, gezond en kansrijk op te groeien.

Weinig aandacht
Volwassen kinderen van verstandelijk beperkte ouders (KVBO) vertellen vaak dat er in hun jeugd te weinig aandacht voor hen was. Velen spreken over de eenzaamheid die ze in hun jeugd ervaren hebben. Als er al hulpverlening in het gezin was, richtte de aandacht zich vooral op de ouders. Dit heeft onder andere te maken met een tekort aan kennis over de problemen en signalen van deze kinderen en een tekort aan ondersteuningsaanbod. Verschillende praktijkorganisaties, kennisinstituten en ervaringsdeskundigen met kennis van gezinnen met deze kwetsbaarheid hebben in 2020 de Denktank KVBO opgericht. Eén van de doelstellingen van deze denktank is aandacht genereren voor de KVBO omdat deze kinderen momenteel te weinig ‘gezien’ worden en ze krijgen daardoor niet de ondersteuning die ze nodig hebben.

In beeld krijgen
Hoe kunnen we deze kinderen beter in beeld krijgen en ondersteunen? In samenwerking met Denktank KVBO en in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport willen het Trimbos-instituut en Sien hier verandering in brengen. Samen met een expertgroep van ervaringsdeskundigen en (L)VB-professionals maken we een overzicht van de beschikbare kennis én evalueren we bij welke organisatie deze kennis ondergebracht moet worden. Ook willen we onder KVBO inventariseren welke informatie over hun opvoedsituatie hen heeft geholpen of had kunnen helpen, in welke vorm en op welke manier. Daarnaast maken we een overzicht van activiteiten die nodig zijn om verschillende professionals meer handvatten te geven bij het signaleren en ondersteunen van KVBO.

Oproep aan (zorg)professionals 
Werkt u in de verstandelijke gehandicaptenzorg, het sociaal domein (bijvoorbeeld wijkteam, huisarts, POH, Jeugdgezondheidszorg, Ouder- en Kindcentrum, schuldhulpverlening en wijkagent) of onderwijs (inclusief kinderopvang en voorschool)? Help dan mee om deze kinderen in beeld te krijgen en te voorzien van de juiste ondersteuning. Dit doet u door het invullen van onze vragenlijst voor 25 oktober.

> Naar de vragenlijst

> Lees hier het blog over KVBO

Oproep aan volwassen kinderen (KVBO)
Welke (volwassen) kinderen van een ouder met een (licht) verstandelijke beperking willen met ons meedenken? Volwassen kinderen van ouders met een (licht) verstandelijke beperking (KVBO) vertellen vaak dat er in hun jeugd te weinig aandacht voor hen was. Ze spreken over de eenzaamheid die ze in hun jeugd ervaren hebben. Als er al hulpverlening in het gezin was, richtte de aandacht zich vooral op de ouders. Normaal begaafde kinderen van ouders met een dergelijke kwetsbaarheid worden vaak ‘niet gezien’ en dat kan grote gevolgen hebben voor hun verdere leven. Daar moet verandering in komen! Daarom doet het Trimbos-instituut samen met de Denktank KVBO onderzoek om meer aandacht te vragen voor deze kinderen. Ben jij 18 jaar of ouder, heb jij een ouder met een (licht) verstandelijke beperking en wil jij met ons meedenken? Dan kan dat op drie manieren:

  1. Meld je aan voor een groepsgesprek met drie tot vijf andere (volwassen) kinderen van verstandelijke beperkte ouders. Dit gesprek zal plaatsvinden op het Trimbos-instituut op vrijdag 15 oktober van 14:00 tot 15:30 uur. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. als je mee wilt doen. Als je niet op deze datum of tijd kan, horen we het ook graag. Dan kijken we samen wat er mogelijk is.
  2. Meld je aan voor een individueel telefonisch gesprek met ons. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  3. Liever helemaal anoniem? Geef dan je bijdrage via deze vragenlijst.

De Denktank KVBO bestaat uit: belangenvereniging Sien, Landelijk Kenniscentrum LVB, Nederlands Jeugdinstituut, Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, Vilans, William Schrikker Stichting en Cordaan / Expertisecentrum Kinderwens en Ouderschap & Kennisnetwerk Seksualiteit.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!