Op deze verzamelpagina tref je een overzicht aan van de belangrijkste informatie over corona en wat dit betekent voor mensen met een beperking en hun familie.
Herfst: nieuwe ronde coronaprik
Mensen met een hoger risico om ernstig ziek te worden door corona kunnen vanaf 16 september de coronaprik halen bij een GGD-priklocatie. De coronaprik-najaarsronde loopt van 16 september tot en met 6 december 2024. Mensen jonger dan 60 jaar ontvangen geen uitnodiging van het RIVM. U kunt voor uw kind of verwante een afspraak maken bij de GGD via planjeprik.nl of 0800-7070. Lees hier meer.
Zelftesten en beschermingsmiddelen
Regeling gratis pakket beschermingsmiddelen en zelftesten ophalen loopt af
Tot 31 december van dit jaar kunnen mensen met een kwetsbare gezondheid nog gebruik maken van de regeling om maandelijks gratis een pakket mondneusmaskers en zelftesten af te halen bij de apotheek. Na die datum loopt de regeling af. Apotheken kunnen de pakketten nog tot 17 november 2023 bestellen bij hun groothandel.
Er is besloten om de regeling per 31 december te beƫindigen, omdat het coronavirus geen zogenoemde A-status meer heeft (het coronavirus is nu te vergelijken met andere infectieziekten). En ook omdat er van de regeling nog maar minimaal gebruik wordt gemaakt.
Mensen die na 31 december 2023 nog beschermingsmiddelen willen gebruiken kunnen deze materialen zelf bij de drogist, apotheek of supermarkt kopen.
Wat betekent dit voor jou of je naaste?
Heb je / heeft je kind, broer, zus, naaste een kwetsbare gezondheid en heb je beschermingsmiddelen tegen COVID-19 nodig? Dan kun je nog tot eind december maandelijks een gratis pakket ophalen bij je apotheek.
Let op: de zelftesten in de pakketten die nu nog worden uitgegeven zijn beperkt houdbaar.
Informatie
Op de website van Steffie staat een duidelijk filmpje over hoe het nu gaat met corona en nog meer informatie over corona.
Het ministerie van VWS heeft een 'praatplaat' ter uitleg gemaakt voor de herhaalprik.
Signalen
We ontvingen veel reacties en signalen vanuit onze achterban. Daar zijn we heel blij mee! Die gebruik(t)en we namelijk om het ministerie van VWS, het RIVM en andere beleidsbepalers zo goed mogelijk te informeren over de zorgen en emoties die er bij familieleden leven. Zo kunnen we verschil maken! En natuurlijk luisteren we ook graag naar jullie verhalen en beantwoorden we met veel plezier al jullie vragen. Bel of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.ons gerust!
In de afgelopen jaren hebben we zoveel mogelijk mensen uit onze achterban op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen via verschillende kanalen. Denk daarbij aan onze website en social media: Facebook en LinkedIn. Volg jij ons al? Ook versturen we elke maand een nieuwsbrief. Wil je die vanaf nu ook ontvangen? Schrijf je dan hier in. Zo blijf je goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.
Vragen?
Als je vragen hebt, neem dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met ons op. We denken graag met je mee!
Handreikingen
Onze collega-organisaties KansPlus, LSR, Ieder(in) en VGN hebben speciale handreikingen gemaakt met zinvolle informatie. Die delen we graag. Download de handreikingen hieronder gratis:
- Handreiking digitaal op bezoek
- Factsheet digitaal op bezoek
- ook de website Digitaal op Bezoek staat vol informatie
- Handreiking Bezoek en logeren
- Handreiking Dagbesteding
- Handreiking Verwanten
- Handreiking Aangepaste vakanties
- Protocol Toegankelijk dagje uit
Hopelijk bieden deze handreikingen voldoende duidelijkheid. Heb je nog vragen of opmerkingen, neem dan vooral Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.met ons op.
Onderzoek
Wij hebben bijgedragen aan een onderzoek van Ieder(in) onder onze achterban over de effecten van de coronacrisis:
- Resultaten 4e coronaonderzoek: voelen mensen met een beperking of chronische aandoening zich veilig en kunnen zij hun leven weer oppakken?
In opdracht van onder meer Ieder(in) en VGN is door Young Work onderzoek gedaan hoe jongeren met een beperking de coronacrisis ervaren:
Blogs en artikelen
Sien wordt regelmatig gevraagd om een blog te schrijven of aan een artikel mee te werken. Kijk hier voor onze laatste bijdragen:
- Blog Corona en maximale verbondenheid