Uitnodiging werkconferentie

Ik ben anders net als jijJij bent anders net als ik
Afbeelding bij het artikel Uitnodiging werkconferentie

Graag nodigt Sien je uit voor een werkconferentie op 16 mei a.s. over de implicaties van het VN-verdrag voor de rechten van de mens voor mensen met een verstandelijke beperking die wonen bij een zorgaanbieder. Deze werkconferentie wordt georganiseerd door en voor 16 organisaties (waaronder Sien) van mensen met verstandelijke beperkingen en hun ouders en verwanten samen met Ieder(in).

Aan de orde komen vragen als:

  • Wat verstaan we onder inclusie? Wat is samenleven? Wat is meedoen?
  • Wat kan het VN-verdrag betekenen voor mensen met verstandelijke beperkingen die wonen bij een zorgaanbieder? Geeft het aanknopingspunten voor een goed leven? En waar gaat het mis, welke valkuilen zien we?
  • Hoe kunnen we bevorderen dat mensen met een verstandelijke beperking volwaardig en naar eigen vermogen en behoefte kunnen participeren in de samenleving, zonder dat inclusie gezien/ingevuld wordt als normatieve eis, over de hoofden van mensen heen?
  • Wat is er voor nodig om op een goede en veilige manier te wonen? Hoe staan we tegenover wonen in de wijk? Welke functie kunnen beschutte leefomgeving hebben voor mensen met een verstandelijke beperking?
  • Wat is de rol van de gemeente voor ingezetenen/burgers ongeacht of ze in een reguliere wijk wonen, of in een beschutte leefomgeving?
  • Wat betekent zeggenschap over je eigen leven? Keuzes maken? Hoe kunnen we zeggenschap en eigen keuzes van mensen met verstandelijke beperkingen bevorderen? Hoe kun je het VN-verdrag invullen voor mensen met een hoge ondersteuningsbehoefte?

Ieder(in) is er voor het algemene en gedeelde belang voor mensen met een beperking. Soms zijn er specifieke belangen, zoals bij zeldzame aandoeningen of mensen met verstandelijke beperkingen. Soms kunnen die naadloos mee in de koers van Ieder(in) en soms zullen de gebundelde organisaties zelf aan de lat staan om iets over het voetlicht te brengen. Tijdens de werkconferentie kijken we samen of het nodig is om een sterke aparte vg-stem richting of via Ieder(in) te laten horen en hoe we dat kunnen doen. 

De werkconferentie op 16 mei duurt van 10.00 tot 14.00 uur. Plaats zaal 14 bij Ieder(in) in Utrecht. Aanmelden kan via https://vragenlijst.dezorgvraag.nl/beschutvn