Coronanieuws

Ik ben anders net als jijJij bent anders net als ik
Afbeelding bij het artikel Coronanieuws

We krijgen regelmatig vragen over corona en wat dit betekent voor mensen met een beperking en hun familie. Op deze verzamelpagina tref je een overzicht aan van de belangrijkste informatie. Daarnaast vind je hier ook ervaringsverhalen van familieleden.

Informatie 

In de afgelopen maanden hebben we zoveel mogelijk mensen uit onze achterban op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen via verschillende kanalen. Denk daarbij aan onze website en social media:
Facebook, Twitter en LinkedIn. Volg jij ons al? Ook versturen we elke maand een nieuwsbrief. Wil je die vanaf nu ook ontvangen? Schrijf je dan hier in. Zo blijf je goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Signalen

We ontvangen veel reacties en signalen vanuit onze achterban. Daar zijn we heel blij mee! Die gebruiken we namelijk om het ministerie van VWS, het RIVM en andere beleidsbepalers zo goed mogelijk te informeren over de zorgen en emoties die er bij familieleden leven. Zo kunnen we verschil maken! En natuurlijk luisteren we ook graag naar jullie verhalen en beantwoorden we met veel plezier al jullie vragen. Bel of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.ons gerust!

Jullie stem laten horen doen we als Sien ook via Ieder(in). Op 27-7-2020 was de directeur van Ieder(in), Illja Soffer, te gast in Nieuwsuur. Zij sprak over het thema ‘coronacrisis is voor mensen met een beperking verre van voorbij’. De uitzending is hier terug te kijken. Het bijbehorende artikel is ook terug te lezen.

Vaccinatie

Op de website van de Rijksoverheid staan schema'svan de vaccinatiestrategie. We zetten een aantal punten voor je op een rijtje:

  • 18 januari is de vaccinatie gestart voor mensen met een beperking die zorg krijgen van een AVG.
  • Vanaf 25 januari is ook de vaccinatie voor mensen met een beperking gestart in instellingen en kleine woonvormen die zorg krijgen van een huisarts. Het is alleen nog niet duidelijk hoe deze groep geïnformeerd wordt. Het lijkt handig als deze organisaties zelf al contact opnemen met de betreffende huisartsen om ervoor te zorgen dat ze in beeld zijn.
  • Ouderinitiatieven die zelf niet aangesloten zijn bij de VGN kunnen bij de VGN formulieren aanvragen om medewerkers te laten vaccineren.
  • ZZP'ers die zorgen voor kwetsbare pgb-houders kunnen gevaccineerd worden. Het is alleen nog niet duidelijk hoe deze groep geïnformeerd wordt.
  • Voor pgb-houders zelf die een kwetsbare conditie hebben, is nog steeds niet duidelijk hoe en wanneer deze in beeld komen voor vaccinatie. Ze lijken nu in de algemene groep 60- met een kwetsbare gezondheid meegenomen te worden.
  • Er zijn nog twee belangrijke groepen die helemaal niet genoemd worden. De eerste groep bestaat uit jongeren/kinderen onder de 18 jaar met een kwetsbare gezondheid (bijvoorbeeld ZEMVB). Deze groep lijkt überhaupt niet voor vaccinatie in aanmerking te komen. De tweede groep bestaat uit mantelzorgers. Dit betekent dat een relatief jonge gezonde mantelzorger, die samenleeft met en dagelijks zorgt voor iemand met een verhoogd ziekterisico, pas ergens in het derde of vierde kwartaal voor vaccinatie aan de beurt komt.

Op de website van Vilans kun je hier meer over lezen.

Er heeft een overleg van cliëntenorganisaties met de minister plaatsgevonden over voorrang voor mensen met verhoogd gezondheidsrisico.
Zie voor de uitkomsten van dat overleg dit berich

Privacy
Of iemand wel of niet gevaccineerd is, valt onder de privacybepalingen en mag niet gedeeld worden met anderen. Dat geldt ook voor de verklaring waarin mensen wel of geen toestemming geven voor vaccinatie. Dit geldt ook in de richting van medewerkers. Het is begrijpelijk dat ouders misschien wel willen weten welke teamleden wel of niet gevaccineerd zijn, maar ook medewerkers hebben hetzelfde recht op privacy.

Bezoek tussen de twee vaccinaties in
We ontvangen signalen dat sommige aanbieders dringend adviseren (of zelfs verbieden) om mensen tussen de eerste en tweede vaccinatie bezoek te laten krijgen. Dit is in strijd met de wettelijke bepaling en is ook niet nodig. Wel blijven de richtlijnen met betrekking tot beschermende maatregelen in stand.

Webinar vaccineren
Sien en Dit Koningskind organiseerden op dinsdagavond 26 januari een webinar. Heb je het gemist? Bekijk dan hier de video en de veel gestelde vragen

Diversen vaccineren

Mondkapjes plicht

Dinsdag 1 december ging de mondkapjesplicht in voor openbare gebouwen, winkels, musea, restaurants en theaters. Deze verplichting geldt niet voor mensen die vanwege hun verstandelijke beperking geen mondkapje kunnen dragen of opzetten.

Bewijs leveren
Bij controle moet jezelf kunnen aantonen dat je uitgezonderd bent van de mondkapjesplicht. Via de website van Vilans is een kaartje beschikbaar gesteld waarop staat dat je onder de uitzondering van de mondkapjesplicht valt. Het kaartje kan jezelf downloaden, printen en bij zich dragen. 

Meer informatie over de ‘bewijzen’ die je kunt leveren en of je tot de uitzonderingsgroepen behoort, is te vinden op de website van de Rijksoverheid

Problemen? Meld het.
Als je tegen problemen aanloopt met de mondkapjesplicht of de ontheffing, dan horen wij dat graag Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Dit helpt ons richting politiek om met een betere regeling te komen.

Gratis mondkapjes voor o.a. mantelzorgers en PGB-zorgverleners
Daarvoor gelden wel voorwaarden. Meer daarover in dit bericht

Rijksoverheid

Graag wijzen wij je ook op de
tijdelijke wet maatregelen COVID-19. Wat dit betekent voor de gehandicaptenzorg kun je lezen in een samenvatting gemaakt door VGN.

Vanaf zaterdag 23 januari is er een avondklok. Voor mantelzorgers en pgb-zorgverleners zijn er uitzonderingen gemaakt. De avondklok geldt van 21.00 uur tot 4.30 uur. Mantelzorgers en pgb-zorgverleners zijn hiervan uitgezonderd; zij moeten dan wel een verklaring bij zich hebben. Voor mantelzorgers is dat een ‘eigen verklaring’. Pgb-zorgverleners hebben een `eigen verklaring’ én een werkgeversverklaring nodig. Zie voor meer info over deze uitzonderingen en verklaringen deze berichten van Ieder(in) en Per Saldo. Zie voor andere uitzonderingen op de avondklok deze info van de Rijksoverheid.

Handreikingen

Onze collega-organisaties KansPlus, LSR, Ieder(in) en VGN hebben speciale handreikingen gemaakt met zinvolle informatie. Die delen we graag. Download de handreikingen hieronder gratis: 

Hopelijk bieden deze handreikingen voldoende duidelijkheid. Heb je nog vragen of opmerkingen, neem dan vooral Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.met ons op.

Ervaringsverhalen

Hieronder lees je de verhalen van mensen die ieder op hun eigen manier met de coronacrisis omgaan. Hopelijk inspireren en bemoedigen ze je.

Heb jij ook een verhaal wat je graag wilt delen? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel ons dan!

Onderzoek

Onlangs is er door de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking (AWVB) onderzoek gedaan naar hoe verschillende groepen de intelligente lockdown hebben ervaren. Je vindt hieronder per onderzoeksgroep de verschillende factsheets:

Daarnaast is er ook door Nivel een onderzoek gehouden onder naasten van mensen met een beperking. Je vindt hierin hun beste adviezen en tips:

We wijzen je ook nog graag op de belangrijke en lezenswaardige adviezen van de Klankbordgroep Volwaardig Leven:

Wij hebben bijgedragen aan een onderzoek van Ieder(in) onder onze achterban over de effecten van de coronacrisis:

Blogs en artikelen

Sien wordt regelmatig gevraagd om een blog te schrijven of aan een artikel mee te werken. Kijk hier voor onze laatste bijdragen: 

  • Blog Corona en maximale verbondenheid 

Veelgestelde vragen

We krijgen ook veel vragen over corona en de maatregelen die genomen zijn. Degene die het meest voorkomen, plaatsen we hier. Zit jouw vraag er niet tussen? Neem dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met ons op. We zijn er graag voor je!

Mijn verhaal
Mijn verhaal

Graag delen wij verhalen van mensen die staan rondom een broer, zus of kind met een beperking.
Ook jouw verhaal delen? Laat het ons weten en neem contact op met Sien door te mailen naar info@sien.nl.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!