Coronanieuws

Ik ben anders net als jijJij bent anders net als ik
Afbeelding bij het artikel Coronanieuws

We krijgen regelmatig vragen over corona en wat dit betekent voor mensen met een beperking en hun familie. Op deze verzamelpagina tref je een overzicht aan van de belangrijkste informatie. Daarnaast vind je hier ook ervaringsverhalen van familieleden.

Informatie 

In de afgelopen maanden hebben we zoveel mogelijk mensen uit onze achterban op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen via verschillende kanalen. Denk daarbij aan onze website en social media:
Facebook, Twitter en LinkedIn. Volg jij ons al? Ook versturen we elke maand een nieuwsbrief. Wil je die vanaf nu ook ontvangen? Schrijf je dan hier in. Zo blijf je goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Signalen

We ontvangen veel reacties en signalen vanuit onze achterban. Daar zijn we heel blij mee! Die gebruiken we namelijk om het ministerie van VWS, het RIVM en andere beleidsbepalers zo goed mogelijk te informeren over de zorgen en emoties die er bij familieleden leven. Zo kunnen we verschil maken! En natuurlijk luisteren we ook graag naar jullie verhalen en beantwoorden we met veel plezier al jullie vragen. Bel of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.ons gerust!

Jullie stem laten horen doen we als Sien ook via Ieder(in). Op 27-7-2020 was de directeur van Ieder(in), Illja Soffer, te gast in Nieuwsuur. Zij sprak over het thema ‘coronacrisis is voor mensen met een beperking verre van voorbij’. De uitzending is hier terug te kijken. Het bijbehorende artikel is ook terug te lezen.

Mondkapjes plicht

Dinsdag 1 december gaat de mondkapjesplicht in voor openbare gebouwen, winkels, musea, restaurants en theaters. Deze verplichting geldt niet voor mensen die vanwege hun verstandelijke beperking geen mondkapje kunnen dragen of opzetten.

Bewijs leveren
Bij controle moet jezelf kunnen aantonen dat je uitgezonderd bent van de mondkapjesplicht. Volgens het ministerie kan dat bijvoorbeeld met een brief van de specialist, een medische verklaring, medicijnenoverzicht of bewijsstuk van de instelling of gemeentelijke Wmo-voorziening.

Bij het niet-dragen van een mondkapje riskeren mensen vanaf 1 december een boete van 95 euro.

Al vanaf het begin zijn samen met andere belangenverenigingen wij via Ieder(in) in overleg met het kabinet om de ontheffing goed te regelen voor mensen die geen mondkapje kunnen dragen. Een landelijk ‘ontheffingspasje’ had uitkomst kunnen bieden. De overheid vreest voor misbruik, dus wordt deze oplossing niet aangeboden.
Bij het kabinet blijven we er dan ook op aandringen dat de uitzondering eenvoudig en eenduidig moet zijn.

Informatie
Kun je door je beperking geen mondkapje dragen? Op de Rijksoverheid-website staat aanvullende informatie over de mondkapjesplicht en wat je kunt doen als je onder de uitzondering valt.

Problemen? Meldt het.
Als je tegen problemen aanloopt met de mondkapjesplicht of de ontheffing dan horen wij dat graag Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Dit helpt ons richting politiek om met een betere regeling te komen.

Vaccinatie

Mensen met een verstandelijke beperking in een instelling en hun zorgverleners voorrang bij het coronavaccin.
Dit blijkt uit een brief (link) van minister De Jonge.
Op pagina 9 en 10  staat dat het gaat om alle mensen met een verstandelijke beperking wonend in een instelling, zoals geadviseerd door de Gezondheidsraad. Bij mensen die vanwege onderliggend lijden niet gevaccineerd kunnen worden, adviseert de Gezondheidsraad om in te zetten op ‘ringbescherming’: het beschermen van mensen in de nabijheid van een kwetsbaar persoon, om zo toch de kans op besmetting en ziekte te verkleinen. Omdat dit onderscheid lastig te maken is in instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking, vaccineren we ook alle medewerkers. Daarnaast wordt met de instellingen nader overleg gevoerd over de wijze waarop mantelzorgers bij de vaccinaties kunnen worden meegenomen.

Rijksoverheid

Graag wijzen wij je ook op de
tijdelijke wet maatregelen COVID-19. Wat dit betekent voor de gehandicaptenzorg kun je lezen in een samenvatting gemaakt door VGN.

Handreikingen

Onze collega-organisaties KansPlus, LSR, Ieder(in) en VGN hebben speciale handreikingen gemaakt met zinvolle informatie. Die delen we graag. Download de handreikingen hieronder gratis: 

Hopelijk bieden deze handreikingen voldoende duidelijkheid. Heb je nog vragen of opmerkingen, neem dan vooral Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.met ons op.

Ervaringsverhalen

Hieronder lees je de verhalen van mensen die ieder op hun eigen manier met de coronacrisis omgaan. Hopelijk inspireren en bemoedigen ze je.

Heb jij ook een verhaal wat je graag wilt delen? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel ons dan!

Onderzoek

Onlangs is er door de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking (AWVB) onderzoek gedaan naar hoe verschillende groepen de intelligente lockdown hebben ervaren. Je vindt hieronder per onderzoeksgroep de verschillende factsheets:

Daarnaast is er ook door Nivel een onderzoek gehouden onder naasten van mensen met een beperking. Je vindt hierin hun beste adviezen en tips:

En we wijzen je ook nog graag op de belangrijke en lezenswaardige adviezen van de Klankbordgroep Volwaardig Leven:

Wij hebben bijgedragen aan een onderzoek van Ieder(in) onder onze achterban over de effecten van de coronacrisis:

Blogs en artikelen

Sien wordt regelmatig gevraagd om een blog te schrijven of aan een artikel mee te werken. Kijk hier voor onze laatste bijdragen: 

  • Blog Corona en maximale verbondenheid 

Veelgestelde vragen

We krijgen ook veel vragen over corona en de maatregelen die genomen zijn. Degene die het meest voorkomen, plaatsen we hier. Zit jouw vraag er niet tussen? Neem dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met ons op. We zijn er graag voor je!

Mijn verhaal
Mijn verhaal

Graag delen wij verhalen van mensen die staan rondom een broer, zus of kind met een beperking.
Ook jouw verhaal delen? Laat het ons weten en neem contact op met Sien door te mailen naar info@sien.nl.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!