Coronanieuws

Ik ben anders net als jijJij bent anders net als ik
Afbeelding bij het artikel Coronanieuws

We krijgen regelmatig vragen over corona en wat dit betekent voor mensen met een beperking en hun familie. Op deze verzamelpagina tref je een overzicht aan van de belangrijkste informatie. Daarnaast vind je hier ook ervaringsverhalen van familieleden.

Informatie

In de afgelopen twee jaar hebben we zoveel mogelijk mensen uit onze achterban op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen via verschillende kanalen. Denk daarbij aan onze website en social media: Facebook, Twitter en LinkedIn. Volg jij ons al? Ook versturen we elke maand een nieuwsbrief. Wil je die vanaf nu ook ontvangen? Schrijf je dan hier in. Zo blijf je goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Signalen

We ontvangen veel reacties en signalen vanuit onze achterban. Daar zijn we heel blij mee! Die gebruiken we namelijk om het ministerie van VWS, het RIVM en andere beleidsbepalers zo goed mogelijk te informeren over de zorgen en emoties die er bij familieleden leven. Zo kunnen we verschil maken! En natuurlijk luisteren we ook graag naar jullie verhalen en beantwoorden we met veel plezier al jullie vragen. Bel of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.ons gerust!

Jullie stem laten horen doen we als Sien ook via Ieder(in). Een koepel van Belangenorganisaties en patiëntenverenigingen, waar wij lid van zijn.

Zelftesten

Het uitgangspunt is nu dat je bij een mogelijke coronabesmetting een thuistest doet. Het is niet meer nodig om een positieve zelftest door de GGD te laten bevestigen.
Voor bepaalde doelgroepen is het nog wel mogelijk om zich te laten testen bij de GGD

  • Inwoners van instelling met kwetsbare personen (van 70 jaar of ouder, of met een ernstige afweerstoornis)
  • Mensen die thuis wonen en naar de dagbesteding gaan (van 70 jaar of ouder, of met een ernstige afweerstoornis)
  • Mensen die geen zelftest kunnen doen, ook niet met hulp van anderen.

Overigens kunnen ook de volgende mensen nog een test bij de GGD doen:

  • Zorgmedewerkers
  • Mensen die een herstelbewijs nodig hebben.

Meer informatie hierover

Het is mogelijk om gratis zelftesten te krijgen als mantelzorger en PGB-er.

Vaccinatie

Vaccinatiebewijzen

Niet door alle huisartsen zijn de gegevens doorgegeven aan het RIVM, waardoor deze vaccinaties niet geregistreerd staan. Als dit het geval is, is het raadzaam bij de huisarts te vragen of dit het geval is en aan te dringen snel de gegevens door te geven.

Niet veel mensen met een verstandelijke beperking hebben een mobieltje en een DIGID waardoor ze de coronacheck app op hun eigen telefoon kunnen zetten. Voor hen moet een papieren verklaring worden aangevraagd. Dat kan via deze website.

Privacy

Of iemand wel of niet gevaccineerd is, valt onder de privacybepalingen en mag niet gedeeld worden met anderen. Dat geldt ook voor de verklaring waarin mensen wel of geen toestemming geven voor vaccinatie. Dit geldt ook in de richting van medewerkers. Het is begrijpelijk dat ouders misschien wel willen weten welke teamleden wel of niet gevaccineerd zijn, maar ook medewerkers hebben hetzelfde recht op privacy.

Webinar vaccineren

Sien en Dit Koningskind organiseerden op dinsdagavond 26 januari 2021 een webinar. Heb je het gemist? Bekijk dan hier de video en de veel gestelde vragen

Diversen vaccineren

Mondkapjes plicht

Op nog maar enkele plekken is het dragen van een mondkapje verplicht. Deze verplichting geldt niet voor mensen die vanwege hun verstandelijke beperking geen mondkapje kunnen dragen of opzetten.

Bewijs leveren

Bij controle moet jezelf kunnen aantonen dat je uitgezonderd bent van de mondkapjesplicht. Gebruik hiervoor dan de Eigen Verklaring, die het oude uitzonderingskaartje vervangt.

Meer informatie over de ‘bewijzen’ die je kunt leveren en of je tot de uitzonderingsgroepen behoort, is te vinden op de website van de Rijksoverheid.
Meer informatie is ook te lezen op de website van Vilans.

Problemen? Meld het.
Als je tegen problemen aanloopt met de mondkapjesplicht of de ontheffing, dan horen wij dat graag Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Dit helpt ons richting politiek om met een betere regeling te komen.

Handreikingen

Onze collega-organisaties KansPlus, LSR, Ieder(in) en VGN hebben speciale handreikingen gemaakt met zinvolle informatie. Die delen we graag. Download de handreikingen hieronder gratis: 

Hopelijk bieden deze handreikingen voldoende duidelijkheid. Heb je nog vragen of opmerkingen, neem dan vooral Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.met ons op.

Ervaringsverhalen

Hieronder lees je de verhalen van mensen die ieder op hun eigen manier met de coronacrisis omgaan. Hopelijk inspireren en bemoedigen ze je.

Heb jij ook een verhaal wat je graag wilt delen? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel ons dan!

Onderzoek

Wij hebben bijgedragen aan een onderzoek van Ieder(in) onder onze achterban over de effecten van de coronacrisis:

In opdracht van onder meer Ieder(in) en VGN is door Young Work onderzoek gedaan hoe jongeren met een beperking de coronacrisis ervaren:

Blogs en artikelen

Sien wordt regelmatig gevraagd om een blog te schrijven of aan een artikel mee te werken. Kijk hier voor onze laatste bijdragen: 

  • Blog Corona en maximale verbondenheid 

Vragen?

Als je vragen hebt, neem dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met ons op. We denken graag met je mee!