Coronanieuws

Ik ben anders net als jijJij bent anders net als ik
Afbeelding bij het artikel Coronanieuws

We krijgen regelmatig vragen over corona en wat dit betekent voor mensen met een beperking en hun familie. Op deze verzamelpagina tref je een overzicht aan van de belangrijkste informatie. Daarnaast vind je hier ook ervaringsverhalen van familieleden.

Informatie

In het afgelopen jaar hebben we zoveel mogelijk mensen uit onze achterban op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen via verschillende kanalen. Denk daarbij aan onze website en social media: Facebook, Twitter en LinkedIn. Volg jij ons al? Ook versturen we elke maand een nieuwsbrief. Wil je die vanaf nu ook ontvangen? Schrijf je dan hier in. Zo blijf je goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Signalen

We ontvangen veel reacties en signalen vanuit onze achterban. Daar zijn we heel blij mee! Die gebruiken we namelijk om het ministerie van VWS, het RIVM en andere beleidsbepalers zo goed mogelijk te informeren over de zorgen en emoties die er bij familieleden leven. Zo kunnen we verschil maken! En natuurlijk luisteren we ook graag naar jullie verhalen en beantwoorden we met veel plezier al jullie vragen. Bel of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.ons gerust!

Jullie stem laten horen doen we als Sien ook via Ieder(in). Een koepel van Belangenorganisaties en patiëntenverenigingen, waar wij lid van zijn.

Vaccinatie

Vaccinatiebewijzen

Niet door alle huisartsen zijn de gegevens doorgegeven aan het RIVM, waardoor deze vaccinaties niet geregistreerd staan. Als dit het geval is, is het raadzaam bij de huisarts te vragen of dit het geval is en aan te dringen snel de gegevens door te geven.

Niet veel mensen met een verstandelijke beperking hebben een mobieltje en een DIGID waardoor ze de coronacheck app op hun eigen telefoon kunnen zetten. Voor hen moet een papieren verklaring worden aangevraagd. Dat kan via deze website.

Privacy

Of iemand wel of niet gevaccineerd is, valt onder de privacybepalingen en mag niet gedeeld worden met anderen. Dat geldt ook voor de verklaring waarin mensen wel of geen toestemming geven voor vaccinatie. Dit geldt ook in de richting van medewerkers. Het is begrijpelijk dat ouders misschien wel willen weten welke teamleden wel of niet gevaccineerd zijn, maar ook medewerkers hebben hetzelfde recht op privacy.

Bezoek tussen de twee vaccinaties in
We ontvangen signalen dat sommige aanbieders dringend adviseren (of zelfs verbieden) om mensen tussen de eerste en tweede vaccinatie bezoek te laten krijgen. Dit is in strijd met de wettelijke bepaling en is ook niet nodig. Wel blijven de richtlijnen met betrekking tot beschermende maatregelen in stand.

Webinar vaccineren
Sien en Dit Koningskind organiseerden op dinsdagavond 26 januari een webinar. Heb je het gemist? Bekijk dan hier de video en de veel gestelde vragen

Diversen vaccineren

Mondkapjes plicht

Vanaf 26 juni geldt de mondkapjesplicht op veel minder plekken. Op een aantal plekken blijft het dragen van een mondkapje verplicht. Deze verplichting geldt niet voor mensen die vanwege hun verstandelijke beperking geen mondkapje kunnen dragen of opzetten.

Bewijs leveren

Bij controle moet jezelf kunnen aantonen dat je uitgezonderd bent van de mondkapjesplicht. Gebruik hiervoor dan de Eigen Verklaring, die het oude uitzonderingskaartje vervangt.

Meer informatie over de ‘bewijzen’ die je kunt leveren en of je tot de uitzonderingsgroepen behoort, is te vinden op de website van de Rijksoverheid.
Meer informatie is ook te lezen op de website van Vilans.

Problemen? Meld het.
Als je tegen problemen aanloopt met de mondkapjesplicht of de ontheffing, dan horen wij dat graag Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Dit helpt ons richting politiek om met een betere regeling te komen.

Gratis mondkapjes voor o.a. mantelzorgers en PGB-zorgverleners
Daarvoor gelden wel voorwaarden. Meer daarover in dit bericht

Rijksoverheid

Graag wijzen wij je ook op de
tijdelijke wet maatregelen COVID-19. Wat dit betekent voor de gehandicaptenzorg kun je lezen in een samenvatting gemaakt door VGN.

Handreikingen

Onze collega-organisaties KansPlus, LSR, Ieder(in) en VGN hebben speciale handreikingen gemaakt met zinvolle informatie. Die delen we graag. Download de handreikingen hieronder gratis: 

Hopelijk bieden deze handreikingen voldoende duidelijkheid. Heb je nog vragen of opmerkingen, neem dan vooral Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.met ons op.

Ervaringsverhalen

Hieronder lees je de verhalen van mensen die ieder op hun eigen manier met de coronacrisis omgaan. Hopelijk inspireren en bemoedigen ze je.

Heb jij ook een verhaal wat je graag wilt delen? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel ons dan!

Onderzoek

Door de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking (AWVB) is onderzoek gedaan naar hoe verschillende groepen de intelligente lockdown hebben ervaren. Je vindt hieronder per onderzoeksgroep de verschillende factsheets:

Daarnaast is er ook door Nivel een onderzoek gehouden onder naasten van mensen met een beperking. Je vindt hierin hun beste adviezen en tips:

We wijzen je ook nog graag op de belangrijke en lezenswaardige adviezen van de Klankbordgroep Volwaardig Leven:

Wij hebben bijgedragen aan een onderzoek van Ieder(in) onder onze achterban over de effecten van de coronacrisis:

Blogs en artikelen

Sien wordt regelmatig gevraagd om een blog te schrijven of aan een artikel mee te werken. Kijk hier voor onze laatste bijdragen: 

  • Blog Corona en maximale verbondenheid 

Veelgestelde vragen

We krijgen ook veel vragen over corona en de maatregelen die genomen zijn. Degene die het meest voorkomen, plaatsen we hier. Zit jouw vraag er niet tussen? Neem dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met ons op. We zijn er graag voor je!