Verkiezingen

Ik ben anders net als jijJij bent anders net als ik

Op woensdag 21 maart 2018 waren er Gemeenteraadsverkiezingen.

Alle Nederlanders vanaf 18 jaar mogen stemmen. Want in Nederland zijn alle mensen met elkaar de baas. We mogen namelijk zelf kiezen wie er in de Tweede Kamer komen. Stemmen is belangrijk, maar ook lastig. Sien wil jou graag helpen bij het stemmen. We maakten onder andere een overzichtsdocument met partijen die mee kunnen doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Dit document moet nog wel aangepast worden met gegevens van de politieke partijen die in jouw gemeente meedoen. 

Hieronder staat een antwoord op de volgende vragen:

 1. Wat staat er op het stembiljet?
 2. Welke politieke partij past bij mij?
 3. Hoe gaat dat precies, dat stemmen?
 4. Mag ik iemand meenemen bij het stemmen die mij kan helpen?
 5. Kan er ook iemand anders voor mij gaan stemmen?
 6. Waar kan ik nog meer lezen over de verkiezingen?
1. Wat staat er op het stembiljet?

Het stembiljet is heel groot. En de namen van de partijen en kandidaten staan in kleine letters. De partijen werken met logo’s, kleuren en foto’s. De partijen en kandidaten hebben een nummer. Hoe herken jij nu de partij waarop jij wilt stemmen? Als hulpmiddel heeft Sien een overzichtsdocument gemaakt met:
- Logo van de partij.
- Naam van de partij voluit en als afkorting.
Dit overzichtsdocument kun je hier downloaden. Op deze lijst staan de landelijke partijen die mee doen. In iedere gemeente staan er andere partijen op de lijst. Het kan dus zo zijn dat er partijen op de lijst van Sien staan die in jouw gemeente niet mee doen. En andere partijen die juist wel meedoen, staan misschien niet op deze lijst. Bespreek de lijst daarom met je familie of je begeleider om samen te kijken welke partij goed bij jou past.

Voor begeleiders, ouders of regionale afdelingen van Sien: in dit voorbeelddocument staan de logo’s en namen van de landelijke politieke partijen die meedoen met de gemeenteraadsverkiezingen. Hierop kunt u zelf desgewenst de namen en foto’s van de lokale lijsttrekkers toevoegen. Ook de lokale partijen kunnen toegevoegd worden.   

2. Welke politieke partij past bij mij?

Wil je weten welke politieke partij bij jou past? Doe de test op www.stemwijzer.nl. Alle politieke partijen hebben een website met informatie. Die teksten zijn best moeilijk. Sommige politieke partijen hebben een makkelijke tekst gemaakt over hun plannen. Op de website https://www.stemjijook.nu/ kun je ook lezen wat de verschillende politieke partijen belangrijk vinden.

3. Hoe gaat dat precies, dat stemmen?
 1. Je krijgt een stempas.
 2. Kies een politieke partij.
 3. Ga naar het stembureau en neem je ID-kaart mee.
 4. Lever je stempas is.
 5. Je krijgt een stembiljet.
 6. En nu: stemmen. Met een rood potlood kleur je het hokje in waar de naam staat van de persoon op wie jij wilt stemmen.
 7. Doe je stembiljet in de bus.
 8. Je hebt gestemd!
4. Mag ik iemand meenemen bij het stemmen die mij kan helpen?

Stemmen moet je alleen doen en in het hokje mag niemand je helpen. Alleen mensen die blind zijn mogen hulp krijgen in het stemhokje. Alle andere mensen mogen wel buiten het hokje hulp krijgen. Daar kan er uitleg gegeven worden over het stembiljet. 

5. Kan er ook iemand anders voor mij gaan stemmen?

Als je niet zelf kunt stemmen, mag jouw vertegenwoordiger voor jou stemmen. Daarvoor moet je dan wel (als je dat kunt) een handtekening zetten op de achterkant van de stempas en een kopie meegeven van jouw ID-kaart. Als je zelf geen handtekening kunt zetten, staat daarover een aantekening op jouw ID-kaart. Die aantekening moet jouw vertegenwoordiger dan ook kopiëren en meenemen naar het stemhokje.

6. Waar kan ik nog meer lezen over de verkiezingen?

Kijk op www.stemjijook.nu.

Kijk ook eens op http://www.vgn.nl/verkiezingen.

Themabijeenkomst

Help, mijn kind wordt 18! Wat moet ik regelen?
Voor kinderen met een verstandelijke beperking die 18 jaar worden, verandert er veel in de wet- en regelgeving. Wat betekent dat voor jou als ouder? Sien helpt je graag op weg en organiseert daarom voor leden en andere belangstellende ouders, verwanten en professionals drie themabijeenkomsten.

Mijn verhaal

Graag delen wij verhalen van mensen die staan rondom een broer, zus of kind met een beperking.
Ook jouw verhaal delen? Laat het ons weten en neem contact op met Sien door te mailen naar info@sien.nl.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!