Verkiezingen

Ik ben anders net als jijJij bent anders net als ik

Wat wil Sien voor mensen met een beperking?

Sien wil graag bij wet vastleggen dat alle mensen met een beperking hulp kunnen ontvangen in het stemhokje.

Het College voor Rechten van de Mens is actief bezig om bij wet geregeld te krijgen dat ook mensen met een verstandelijke beperking hulp in het stemhokje mogen ontvangen. Ook Ieder(in) - waarbij Sien is aangesloten - is daar actief bij betrokken en meerdere partijen. Bij de landelijke verkiezingen in 2017 is naar voren gekomen dat die hulp echt gewenst is en dat het verschil tussen lichamelijke en verstandelijke beperking discriminerend is. We streven ernaar om bij wet geregeld te krijgen dat mensen met een verstandelijke beperking hulp kunnen krijgen in het stemhokje. Want we willen gelijke rechten voor iedereen. Dit is helaas nog niet geregeld voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Voordat dit geregeld is, kan er heel wat tijd overheen gaan.

Daarom zet Sien zich nu in voor:
1.       Heldere uitleg over de stempas en machtigen.
2.       Heldere uitleg over de lijst en de partijen.
3.       Verkiezingsprogramma’s in gewone taal.
4.       Heldere uitleg over hoe gaat in het stemhokje en in stemlokalen.
5.       In Stemlokalen heldere overzichten ophangen wat er op de stemlijst staat, welke partijen er zijn en hoe je je keuze invult op het biljet.
6.       Informatieavonden voor mensen met een beperking waar ze tevens kunnen oefenen met stemmen.

Sien stuurde in oktober deze brief samen met KansPlus naar gemeenten om aandacht te vragen voor de toegankelijkheid in het stemproces voor mensen met een beperking.

Koos Spanbroek (voorzitter Sien) is over dit onderwerp geïnterviewd voor de themabijlage 'Leven met een beperking' die op 4 november 2017 is verschenen bij Elsevier Weekblad. Lees meer.

Themabijeenkomst

Help, mijn kind wordt 18! Wat moet ik regelen?
Voor kinderen met een verstandelijke beperking die 18 jaar worden, verandert er veel in de wet- en regelgeving. Wat betekent dat voor jou als ouder? Sien helpt je graag op weg en organiseert daarom voor leden en andere belangstellende ouders, verwanten en professionals drie themabijeenkomsten.

Mijn verhaal

Graag delen wij verhalen van mensen die staan rondom een broer, zus of kind met een beperking.
Ook jouw verhaal delen? Laat het ons weten en neem contact op met Sien door te mailen naar info@sien.nl.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!