Verkiezingen

Ik ben anders net als jijJij bent anders net als ik
Alle Nederlanders vanaf 18 jaar mogen stemmen. Ook mensen met een beperking. Dat gaat niet altijd vanzelf. Voor verstandelijk gehandicapten is het vaak ingewikkeld om zonder hulp van anderen gebruik te maken van dit eenvoudige grondrecht. Belangenvereniging Sien vraagt aandacht bij de lokale politiek voor de positie van mensen met een beperking. Ook roepen wij lokale belangenbehartigers op om dit te doen.

Op deze pagina geven wij tips aan lokale belangenbehartigers. Ook geven we praktische ondersteuning aan mensen met een beperking rondom het stemproces. 

De roep van o.a. Belangenvereniging Sien om hulp bij het stemmen voor mensen met een verstandelijke beperking heeft succes! Er komt meer voorlichting en een speciale experimenteerwet. Hiermee wordt het mogelijk om eerder te stemmen -op momenten dat het rustiger is- op andere locaties, en met getrainde begeleiders. Half oktober stuurde minister Ollongren hierover een brief aan de Kamer.

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken gaat met belangenorganisaties in gesprek over hulp in het stemhokje en de verbetering van het zelfstandig stemmen. Ook nodigt zij ervaringsdeskundigen uit voor een gesprek. Dit heeft zij toegezegd in het debat over kieszaken op 4 juli. In aanloop naar het debat hebben Ieder(in), LFB, Kansplus en Sien hierop aangedrongen in een brief.

In de aanloop naar de Gemeenteraadsverkiezingen heeft Sien zich sterk gemaakt voor een goede begeleiding bij het stemmen voor mensen met een verstandelijke beperking.

Deze inspanning van Sien om mensen met een verstandelijke beperking zelf te kunnen laten kiezen heeft resultaat opgeleverd! Ook kiezers met een verstandelijke beperking moeten hulp kunnen krijgen bij het uitbrengen van hun stem. Dit schrijft de Kiesraad in de evaluatie van de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Sien is blij met dit resultaat!

(Gemeenteraads)verkiezingen vormen een mooie aanleiding om in uw gemeente aandacht te vragen voor de positie van mensen met een beperking.

Wij doen graag suggesties voor een aantal acties die je lokaal (bijvoorbeeld als regionale afdeling van Sien) zou kunnen uitvoeren. Want er zijn nog teveel kiesdrempels voor mensen met een beperking. Iedereen mag meedoen in onze samenleving. Mensen met een verstandelijke beperking hebben daar hulp bij nodig.

Wat kunnen regionale afdelingen van Sien en lokale belangenbehartigers doen voorafgaand aan de verkiezingen?

Op woensdag 21 maart 2018 waren er Gemeenteraadsverkiezingen.

Alle Nederlanders vanaf 18 jaar mogen stemmen. Want in Nederland zijn alle mensen met elkaar de baas. We mogen namelijk zelf kiezen wie er in de Tweede Kamer komen. Stemmen is belangrijk, maar ook lastig. Sien wil jou graag helpen bij het stemmen. We maakten onder andere een overzichtsdocument met partijen die mee kunnen doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Dit document moet nog wel aangepast worden met gegevens van de politieke partijen die in jouw gemeente meedoen. 

Wat wil Sien voor mensen met een beperking?

Sien wil graag bij wet vastleggen dat alle mensen met een beperking hulp kunnen ontvangen in het stemhokje.

Het College voor Rechten van de Mens is actief bezig om bij wet geregeld te krijgen dat ook mensen met een verstandelijke beperking hulp in het stemhokje mogen ontvangen. Ook Ieder(in) - waarbij Sien is aangesloten - is daar actief bij betrokken en meerdere partijen. Bij de landelijke verkiezingen in 2017 is naar voren gekomen dat die hulp echt gewenst is en dat het verschil tussen lichamelijke en verstandelijke beperking discriminerend is. We streven ernaar om bij wet geregeld te krijgen dat mensen met een verstandelijke beperking hulp kunnen krijgen in het stemhokje. Want we willen gelijke rechten voor iedereen. Dit is helaas nog niet geregeld voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Voordat dit geregeld is, kan er heel wat tijd overheen gaan.

Themabijeenkomst

Help, mijn kind wordt 18! Wat moet ik regelen?
Voor kinderen met een verstandelijke beperking die 18 jaar worden, verandert er veel in de wet- en regelgeving. Wat betekent dat voor jou als ouder? Sien helpt je graag op weg en organiseert daarom voor leden en andere belangstellende ouders, verwanten en professionals drie themabijeenkomsten.

Mijn verhaal

Graag delen wij verhalen van mensen die staan rondom een broer, zus of kind met een beperking.
Ook jouw verhaal delen? Laat het ons weten en neem contact op met Sien door te mailen naar info@sien.nl.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!