Agressief gedrag, wat nu?
Onze zoon met een verstandelijke beperking en een laag niveau is soms enorm agressief. Nu hij volwassen is, is dat heel lastig om mee om te gaan, want hij is erg sterk. Zowel voor ons als voor de begeleiders in zijn woonlocatie is het een puzzel om te begrijpen waar zijn boosheid vandaan komt. De arts adviseert om hem medicatie te geven, maar wij twijfelen. Hebben jullie tips?
Gerda de Kuiper (arts GGZ) zegt het volgende:
Ik adviseer om met de arts in gesprek te gaan over voor- en nadelen van een behandeling met medicijnen. In zo’n gesprek kun je het volgende vragen:
- Welk middel op het oog en wat is het verwachte effect?
- Welke dosering en hoe lang moet het worden gebruikt?
- Wat is bekend over de effectiviteit en bijwerkingen?
- Zijn alle andere opties geprobeerd?
In het project ‘Samen denken, samen doen’ onderzoeken mijn collega’s en ik hoe we het medicijngebruik voor moeilijk verstaanbaar gedrag kunnen voorkomen of afbouwen. Oorzaken van dit gedrag bij mensen met een verstandelijke beperking zijn heel divers.
Meer informatie: Academische Werkplaats Verstandelijke Beperking en Geestelijke Gezondheid (www.vbgg.nl)
En stel gerust je vragen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij denken graag met je mee!
Corona en vaccineren?
In de instelling waar onze dochter woont, gaan ze starten met het vaccineren van de bewoners. We vinden het lastig om daarin een juiste keus voor haar te maken.
Wij krijgen veel vragen van ouders en familie hierover. Ga hierover een goed gesprek aan met de begeleiders en de arts. Het gaat om de gezondheid van jullie dochter en om de kwetsbare groepsgenoten. Kijk voor meer informatie op onze coronapagina. En stel gerust je vragen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij denken graag met je mee!
Ik ben bewindvoerder en mentor. Kan ik voor mijn dochter besluiten dat zij als ‘Geen donor’ geregistreerd wordt in het donorregister?
Ja, dat kun je als mentor, curator of schriftelijk gemachtigde doen.
Welke bezoekregels gelden er op dit moment?
Er komt in deze coronatijd zoveel informatie op ons af. Hoe zit het nu precies met de regels rondom bezoek?
Logisch dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Als Sien proberen we je zo goed mogelijk op de hoogte te houden van de actualiteit, daarom hebben we op onze website een speciale coronapagina. Kijk hierop voor de actuele berichten en handreikingen. Ook versturen we iedere maand een nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen. Je kunt je hier gratis aanmelden.
Waar kan ik een beschermingsvorm voor onze zoon aanvragen?
Het aanvragen van een beschermingsvorm kan bij de kantonrechter in de regio waar uw zoon woont. Het is belangrijk om goed te bedenken wat voor uw zoon de meest passende vorm is: curatele, bewind voering en/of mentorschap. Wij denken graag met je mee over de voor- en nadelen voor jouw kind. Lees voor meer informatie onze Brochure beschermingsmaatregelen. Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij? Stel je vraag per Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Welke kosten worden in deze tijd vergoed door het zorgkantoor?
Onze zoon maakt normaal gesproken gebruik van dagopvang. Nu deze opvang als gevolg van de corona gesloten is, moeten wij zelf de zorg en begeleiding voor onze zoon in (laten) vullen. Staat daar ook een vergoeding van het zorgkantoor tegenover?
Veel budgethouders en hun zorgverleners zijn in deze ingewikkelde corona-tijd continu aan het regelen en improviseren. Ook zijn ze bezorgd over de zorgcontinuïteit. Daarom introduceert het ministerie van VWS een tijdelijk pakket aan maatregelen en een aantal wijzigingen in het pgb-proces. Zo is het tot 1 juni a.s. mogelijk om extra uren zorg in te kopen bij een zorgverlener, waar u al een contract mee heeft, als de verstrekker akkoord gaat. Dit geldt voor de Wlz, Wmo en Jeugdwet. In deze link kun je in een handig overzicht van de Sociale Verzekeringsbank lezen wat budgethouders kunnen verwachten wanneer een dergelijke vraag speelt. Veel succes bij het aanvragen!
Mijn zorgaanbieder dreigt met sancties omdat mijn kind niet duidelijk is. Wat moet ik nu?
Mijn dochter zegt tegen mij dat ze thuis wil wonen in deze corona-periode. Maar tegen haar begeleiders zegt ze dat ze bij haar zorginstelling wil blijven. Nu dreigt de zorgaanbieder mij met sancties als ik haar naar huis haal. Hoe kan ik dit het best aanpakken?
Wat een nare situatie! We adviseren je om in gesprek te gaan met de zorgaanbieder. Benoem de beïnvloedbaarheid van je dochter, waardoor ze verschillende signalen uitzendt. En stel voor om samen met de zorginstelling te zoeken naar een oplossing die in het belang is van je dochter. Hopelijk komen jullie er samen uit. Zo niet, neem dan gerust contact met ons op voor een op maat oplossing. Sterkte!
Wij hebben een dochter van 18 jaar en ze woont sinds een jaar begeleid op kamers. Nu ze 18 is geworden moet ze de huur zelf gaan betalen, maar ze krijgt geen huurtoeslag. Hoe zit dit?
Huurtoeslag kun je krijgen als je zelfstandig woont en een eigen voordeur heb. Het probleem bij de betaling van de huur kan gelegen zijn in het feit dat de bewoners allemaal hetzelfde huisnummer hebben. Voor de belastingdienst ben je, als je meerderjarig bent en een jaar op hetzelfde adres woont samenwonend. Voor huurtoeslag is de eis “Een eigen voordeur”.
Hebben jullie materiaal om met mensen met een verstandelijke beperking te praten over afscheid nemen en sterven?
Ja, we hebben een brochure Rouw en rouwverwerking. Kijk hiervoor in onze webwinkel.
De zorgaanbieder van onze zoon wil vanwege de AVG geen namen meer noemen van begeleiders in de dagrapportage. Is dat nodig volgens de wet?
Nee, dat is niet nodig. Bij dagrapportages gaat het in de AVG om bijzondere (gezondheids) gegevens en er worden om die reden strengere eisen gesteld aan de gegevensverwerking en opslag. Maar het gaat bij de AVG vooral om de privacy van de betrokkene en niet direct om die van de professionals. Zij moeten bij hun handelingen en de verantwoordelijkheid daarvoor, zichtbaar en aanspreekbaar blijven voor betrokkene en diens (wettelijke) vertegenwoordigers.
Als vader wil ik stemmen voor mijn zoon. Daarvoor neem ik een machtiging mee en een kopie van zijn ID, maar op het stembureau doen ze altijd lastig.
Je doet het goed, wijs het stembureau ook op wat de kiesraad heeft geschreven. Op onze eigen website is hier ook veel informatie over te vinden: www.sien.nl/stemrecht.html.
Hoe vind ik een passende middelbare school?
Mijn dochter is twaalf, hoe vind ik een middelbare school die goed bij haar aansluit?
Het is veel werk, maar het kan heel waardevol zijn om een afspraak te maken met verschillende middelbare scholen. In een persoonlijk gesprek met de zorgcoördinator en/of teamleider kun je dan aangeven waar je zorgen liggen en hun vragen wat de school je dochter kan bieden. Je kunt je hier goed op voorbereiden door bijvoorbeeld de informatie te lezen op de website scholenopdekaart.nl en door te kijken op de individuele websites van middelbare scholen. Succes!
Pagina 1 van 3
- Vorige pagina
- -pagina
- 1
- 2
- 3-
- Volgende pagina