Stemmen door mensen met een beperking

Ik ben anders net als jijJij bent anders net als ik
Afbeelding bij het artikel Stemmen door mensen met een beperking

Alle Nederlanders vanaf 18 jaar mogen stemmen. Want in Nederland zijn alle mensen met elkaar de baas. We mogen namelijk zelf kiezen wie er in de Tweede Kamer en de gemeenteraad komen. Stemmen is belangrijk, maar ook lastig. Sien vindt het belangrijk dat ook mensen met een beperking kunnen en gaan stemmen. Er is een actieplan toegankelijk stemmen. Hiermee worden mooie stappen worden gezet. Maar Sien blijft samen met andere belangenbehartigers via Ieder(in) benadrukken dat toegankelijk stemmen ook wettelijk beter geregeld moet worden. Wij willen graag dat mensen met een beperking indien nodig hulp kunnen krijgen in het stemhokje bij het stemmen. 

 

  1. Wat staat er op het stembiljet?
  2. Welke politieke partij past bij mij?
  3. Hoe gaat dat precies, dat stemmen?
  4. Mag ik iemand meenemen bij het stemmen die mij kan helpen?
  5. Kan er ook iemand anders voor mij gaan stemmen?
  6. Waar kan ik nog meer lezen over de verkiezingen?
1. Wat staat er op het stembiljet?

Het stembiljet is heel groot. En de namen van de partijen en kandidaten staan in kleine letters. De partijen werken met logo’s, kleuren en foto’s. De partijen en kandidaten hebben een nummer. Hoe herken jij nu de partij waarop jij wilt stemmen? Kijk ook eens op de website: https://www.hoewerktstemmen.nl/

2. Welke politieke partij past bij mij?

Wil je weten welke politieke partij bij jou past? Doe de test op www.stemwijzer.nl. Alle politieke partijen hebben een website met informatie. Die teksten zijn best moeilijk. Sommige politieke partijen hebben een makkelijke tekst gemaakt over hun plannen. Op de website www.stemjijook.nl kun je ook lezen wat de verschillende politieke partijen belangrijk vinden.

3. Hoe gaat dat precies, dat stemmen?
  1. Je krijgt een stempas.
  2. Kies een politieke partij.
  3. Ga naar het stembureau en neem je ID-kaart mee.
  4. Lever je stempas is.
  5. Je krijgt een stembiljet.
  6. En nu: stemmen. Met een rood potlood kleur je het hokje in waar de naam staat van de persoon op wie jij wilt stemmen.
  7. Doe je stembiljet in de bus.
  8. Je hebt gestemd!
4. Mag ik iemand meenemen bij het stemmen die mij kan helpen?

Stemmen moet je alleen doen en in het hokje mag niemand je helpen. Alleen mensen die blind zijn mogen hulp krijgen in het stemhokje. Alle andere mensen mogen wel buiten het hokje hulp krijgen. Daar kan er uitleg gegeven worden over het stembiljet. 

5. Kan er ook iemand anders voor mij gaan stemmen?

Als je niet zelf kunt stemmen, mag jouw vertegenwoordiger voor jou stemmen. Daarvoor moet je dan wel (als je dat kunt) een handtekening zetten op de achterkant van de stempas en een kopie meegeven van jouw ID-kaart. Als je zelf geen handtekening kunt zetten, staat daarover een aantekening op jouw ID-kaart. Die aantekening moet jouw vertegenwoordiger dan ook kopiëren en meenemen naar het stemhokje.

6. Waar kan ik nog meer lezen over de verkiezingen?

Kijk op www.stemjijook.nl.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!